Ukrainoje kyla panika. Rusija pervedė ZAE reaktorių į „karštojo išjungimo“ būseną  (1)

Kilo branduolinės ir radiacinės saugos rizika dėl ilgalaikės energetinio bloko įrangos prastovų ir reguliarios priežiūros nebuvimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos okupantai Zaporožės atominės elektrinės 4-ąjį reaktorių bloką pervedė į „karštojo išjungimo“ būseną, o šiuo metu jis gali saugiai veikti tik „šalto išjungimo“ būklėje.

Apie tai pranešė NNEGC „Energoatom“ spaudos tarnyba. „2023 m. liepos 24 d., nepaisant Valstybinės branduolinės energetikos reguliavimo komisijos ir valstybės įmonės „NAEC“ „Energoatom“ reikalavimų „laikinai užimtoje Zaporožės atominėje elektrinėje neteisėtos vadovybės nurodymu 4-asis blokas buvo pervestas į „karšto išjungimo“ būseną. Tokie veiksmai yra šiurkštus licencijos eksploatuoti šį branduolinį įrenginį reikalavimų pažeidimas. Dabar ZAE 4-ojo bloko eksploatavimas turėtų būti vykdomas tik „šalto išjungimo“ būsenoje,“ - rašoma pranešime.

Pažymima, kad po to, kai Rusija birželio 6 d. sugriovė Kachovkos hidroelektrinės užtvanką ir praktiškai dingo Kachovkos rezervuaras, iškilo reali rizika, kad Zaporožės atominė elektrinė nebus pakankamai papildoma aušinimo vandeniu. Tai blokuoja Zaporožės AE veikimą, o Rusijos okupacinė jėgainės administracija ir „Rosatom“ atstovai tai žino.

 

Tai neabejotina rizika branduolinei ir radiacinei saugai dėl ilgalaikių energetinio bloko įrangos prastovų, tinkamos įprastinės įrangos priežiūros ir remonto trūkumo“, – aiškino „Energoatom“.

Dėl neteisėtų veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos, numatytos BK str. 267 Ukrainos baudžiamojo kodekso (Sprogiųjų, degiųjų ir šarminių medžiagų ar radioaktyviųjų medžiagų tvarkymo taisyklių pažeidimas) ir str. 274 Ukrainos baudžiamojo kodekso (Branduolinės ar radiacinės saugos taisyklių pažeidimas), taip pat 20 str. 14 (Pasirengimas nusikaltimui) ir 200 str. 258 (Terorizmo aktas) pagal Ukrainos baudžiamąjį kodeksą, valstybės įmonės NAEC „Energoatom“ prezidentas Petras Kotinas kreipėsi į Ukrainos generalinę prokuratūrą.

 

P. Kotinas pabrėžė, kad okupantai dar kartą pažeidė licencijos eksploatuoti stotį reikalavimus, tyčia ir sąmoningai pažeisdami Ukrainos ir tarptautinių teisės aktų normas.

Taip pat VĮ NAEK „Energoatom“ prezidentas „kreipėsi į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją, pažymėdamas būtinybę paraginti TATENA imtis priemonių, siekiant paveikti okupacinę ZAE administraciją, kad visi jėgainės blokai būtų perkelti į „šaltojo uždarymo“ būseną ir išplatinti atitinkamą notą agentūros valstybėms narėms.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(8)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: