Smūgis Kremliui. Turkmėnistanas ir Kinija kategoriškai atsisako padėti Rusijai  ()

Turkmėnistanas kategoriškai atsisakė prijungti Rusijos Federaciją prie savo dujotiekio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias dujotiekio dujų tiekėjas Kinijai – Turkmėnistanas – neplanuoja prijungti Rusijos prie dujotiekio, kuriuo dujos tiekiamos į Kiniją.

Turkmėnistano užsienio reikalų ministerijos teigimu, agresoriaus pareiškimai apie „dujų sąjungos“, į kurią Rusijos Federacija pakvietė Kazachstaną ir Uzbekistaną, plėtrą kelia klausimų ir tiesiogiai veikia Turkmėnistano interesus.

Turkmėnistanas, Kazachstanas, Uzbekistanas ir Kinija jau seniai bendradarbiauja gabenant gamtines dujas iš Centrinės Azijos į Kinijos Liaudies Respubliką aiškiai sutartais kiekiais, terminais, ekonominiais ir techniniais parametrais.

Šiuo metu yra trys Turkmėnistano-Kinijos dujotiekio atšakos, kuriomis dujos tiekiamos iš Turkmėnistano telkinių šalies rytuose ir pietryčiuose. Visas tris linijas, jų veiklą užtikrinančius gamybos įrenginius, bendrai statė tik Turkmėnistano ir Kinijos pusės – atitinkamai valstybinis koncernas „Turkmengas“ ir Kinijos naftos ir dujų bendrovė CNPC.

„Šiandien Turkmėnistanas yra didžiausias dujų tiekėjas šiuo dujotiekiu: iš bendros sutartos 55 milijardų kubinių metrų per metus tiekimo apimties 40 milijardų kubinių metrų sudaro Turkmėnistanas, o likusią dalį tiekia Uzbekistanas ir Kazachstanas. nėra dujų šaltinių iš kitų šalių, kurie užpildytų dujotiekį, o esamoje Kinijai tiekiamų dujų kiekių paskirstymo schemoje nenumatyta planų plėsti Turkmėnistano-Kinijos dujotiekio projekto dalyvių skaičių“, – nurodė Turkmėnistano užsienio reikalų ministerija.

Kinijos dujotiekis ir Turkmėnistano padėtis

 

2023 metų rugpjūčio 12 dieną Turkmėnistanas perspėjo Rusiją nebandyti plėsti savo įtakos gamtinių dujų tiekimo grandinėje nuo Centrinės Azijos iki Kinijos, Maskvai pareiškus, kad kitos šalys gali prisijungti prie jos „dujų aljanso“ su Kazachstanu ir Uzbekistanu.

Turkmėnistanas, Uzbekistanas ir Kazachstanas dujas į Kiniją pumpuoja dujotiekiu, kertančiu tris šalis; liūto dalis dujų gaunama iš Turkmėnistano, nes kitose dviejose šalyse stipriai auga vidaus dujų paklausa.

 

Rusija, kuri po Vakarų sankcijų bando atverti naujas Azijos rinkas savo dujoms, 2022 metais pareiškė kurianti dujų sąjungą su Kazachstanu ir Uzbekistanu, kuri palengvins dujų tiekimą ir eksportą jiems ir trečiosioms šalims.

Kol kas vienintelis praktinis sąjungos paskelbtas žingsnis buvo planas pakeisti kitą dujotiekį, jungiantį Turkmėnistaną, Uzbekistaną ir Kazachstaną su Rusija, kad Rusijos „Gazprom“ galėtų tiekti dujas Uzbekistanui, kuriam pradėjo trūkti energijos.

Rusijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad dujų sąjunga gali būti plečiama, nes prie jos nori prisijungti kitos šalys, tačiau konkrečių šalių neįvardijo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(89)
(3)
(86)

Komentarai ()