Koks pavojingas vanduo iš Fukušimos ir ar saugu jį gerti. Mokslininkai pasakė visą tiesą  ()

Rugpjūčio 24 d. Japonija planuoja pradėti išleisti išvalytą vandenį iš Fukušimos atominės elektrinės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-24 Koks pavojingas vanduo iš Fukušimos ir ar saugu jį gerti. Mokslininkai pasakė visą tiesą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2011 m. prie Japonijos Honšiu salos krantų įvyko 9,0 balo žemės drebėjimas. Dėl to žuvo daugiau nei 18 000 žmonių ir įvyko avarija Fukušimos atominėje elektrinėje. Nuo to laiko praėjo 12 metų, reaktorius buvo atvėsintas ir išvalyta 1,3 mln. tonų užterštų nuotekų, rašo „IFLScience“.

Anksčiau šią savaitę Japonija paskelbė apie pasirengimą išleisti išvalytą vandenį iš atominės elektrinės į Ramųjį vandenyną. Pirmasis paleidimas numatytas šiandien, rugpjūčio 24 d. Šis vanduo daugelį metų buvo laikomas daugiau nei 1000 rezervuarų, tačiau saugojimo vieta yra ribota, todėl dabar būtina išpilti vandenį atgal į vandenyną.

Vandens išleidimo planą sukūrė Tokijo elektros energijos įmonė (TEPCO) ir patvirtino Jungtinės Tautos, Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ir įvairūs nepriklausomi mokslininkai. Tačiau ne visi jį palaikė. Pavyzdžiui, Kinija iš karto išreiškė skeptišką nuomonę dėl plano saugumo, o Honkongas įvedė kontrolę Japonijos jūros gėrybių importui iš tokių regionų kaip Tokijas ir Fukušima. Susirūpinimą išreiškė ir „Greenpeace“, baiminantis, kad vandenyje vis dar gali būti radioaktyvių elementų. O Pietų Korėja sutiko su moksliniais ir techniniais plano aspektais, bet „nebūtinai juos palaiko“.

 

Siekdami išsiaiškinti visus plano aspektus, mokslininkai paaiškino, kaip yra iš tikrųjų. Pagrindinė problema yra ta, kad išvalytame vandenyje vis tiek bus kenksmingų izotopų, kurie gali būti pavojingi žmonėms ir ekosistemoms.

Tačiau mokslininkai tvirtina, kad po filtravimo Fukušimos vandenyje šių kenksmingų izotopų beveik visiškai nėra, išskyrus tričio pėdsakus. Pažymėtina, kad tritis yra vandenilio izotopas, jį visiškai atskirti nuo vandens yra itin sunku, tačiau jis atskiestas tiek, kad jo kiekiai vandenyje iš tikrųjų yra daug mažesni nei PSO nustatytos normatyvinės ribos.

 

Mokslininkai pastebi, kad tritis laikomas gana nekenksmingu žmonėms, nes jo radioaktyvumas negali prasiskverbti pro odą. Be to, Japonijos vyriausybė įsipareigojo stebėti vandens išleidimą ir užtikrina, kad jis bus nedelsiant sustabdytas, jei bus aptikta neįprastai didelė radioaktyviųjų medžiagų koncentracija.

Tyrėjai taip pat pažymi, kad filtravimo proceso metu radioaktyvieji izotopai buvo pašalinti arba atskiesti tiek, kad vanduo iš Fukušimos galėtų būti laikomas saugiu gerti. Tačiau verta atminti, kad tai jūros vanduo, todėl vargu ar kas nors susimąstytų jį gerti. Druskos kiekis jus nužudys labiau nei likutinė tarša.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()