„Pirmą kartą pasaulyje.“ Į sovietų reaktorių VVER-440 pakrovė amerikietišką branduolinį kurą  ()

Rugsėjo 10 dieną „Energoatom“ pirmą kartą iš JAV gavo kuro VVER-440 reaktoriui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Energoatom“ tapo pirmąja įmone pasaulyje, kuriai pavyko pakeisti rusišką kurą sovietiniuose VVER-440 reaktoriuose. Amerikietiškas branduolinis kuras buvo pakrautas į VVER-440 reaktorių viename iš Ukrainos atominės elektrinės blokų. Jį pagamino JAV atominės energetikos milžinė „Westinghouse“ kartu su Ukrainos specialistais.

Tai praneša „Interfax-Ukraine“.

Iš pradžių buvo planuota, kad „Westinghouse“ kuras Ukrainoje bus pradėtas naudoti 2025 m., tačiau Rusijos karas prieš Ukrainos valstybę paspartino šio kuro gamybos Švedijoje terminą.

Šiandien reaktoriaus aktyvioje dalyje amerikietiškas kuras dirbs kartu su rusišku kuru ir laikui bėgant jį visiškai pakeis, sakė „Energoatom“ vadovas Petro Kotinas.

Toks žingsnis turėtų visiškai panaikinti visas Europos atsargumo priemones, susijusias su Rusijos branduolinio kuro pašalinimu, sakė Ukrainos Energetikos ministerijos vadovas Hermanas Haluščenko.

Europos šalyse veikia 17 sovietinių reaktorių, kurie dar visai neseniai neturėjo alternatyvos rusiškam kurui.

 

Energetikos ministras pridūrė, kad Ukraina ir toliau stengsis visiškai pakeisti rusišką kurą, su tam tikromis šalimis jau yra susitarimų šia kryptimi.

Be to, rugsėjo 10 d. tapo žinoma, kad „Energoatom“ ir „Westinghouse“ pasirašė bendradarbiavimo memorandumą, kuriuo siekiama Ukrainoje pristatyti mažus modulinius reaktorius SMR 300. Šie reaktoriai gali puikiai papildyti didelės galios reaktorius AP 1000. Taip pat buvo susitarta pratęsti bendradarbiavimo laikotarpį statant AP 1000 blokus Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(3)
(31)

Komentarai ()