Padidinti dujų perdavimo pajėgumai iš Latvijos į Lietuvą  ()

Įgyvendindami strateginį ELLI projektą, Latvijos ir Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatoriai „Conexus Baltic Grid“ ir „Amber Grid“, anksčiau nei buvo planuota, užbaigė dujų perdavimo sistemų pagerinimo darbus ir šalis jungiančiame Kiemėnų taške padidino techninius dujų perdavimo pajėgumus iš Latvijos į Lietuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padidintais pajėgumais, skirtais perduoti didesnius dujų kiekius Lietuvos kryptimi, rinkos dalyviai galės naudotis jau nuo ateinančio pirmadienio, lapkričio 13 dienos.

„Latvijai atlikus paskutinius dujų perdavimo tinklo patobulinimus, atsirado papildoma alternatyva dujų tiekėjams organizuoti didesnius srautus iš Latvijos į Lietuvą ir į Europą per GIPL jungtį. Padidinus pajėgumus Latvijos-Lietuvos pasienyje didėja dujų tiekimo saugumas, gerėja apsirūpinimo dujomis galimybės regionui bei rinkos lankstumas. „Amber Grid“ ELLI projektą Lietuvos pusėje savo iniciatyva užbaigė pernai lapkritį, metais anksčiau nei buvo numatyta. Tuomet pajėgumai į Latviją buvo padidinti iki 90 GWh per parą. Tai leido šiemet sparčiau užpildyti dujomis Latvijos saugyklą“, – pranešime sakė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Paspartinus Lietuvos-Latvijos jungties sustiprinimo projekto ELLI įgyvendinimą, nuo 2023 m. lapkričio 13 d. Kiemėnų jungties taško techninis pralaidumas iš Latvijos į Lietuvą didėja iki 82 GWh/parą su galimu dinaminiu padidėjimu iki maždaug 100 GWh/parą. Prieš metus pralaidumas iš Lietuvos į Latviją buvo padidintas iki 90 GWh/parą su dinaminių pajėgumų įsigijimo galimybe iki maždaug 100 GWh/parą.

Sistemų operatoriai, kaskart įvertina poreikį taikyti perkrovos valdymo priemones konkrečiomis perdavimo sistemos veikimo sąlygomis. Tokie atvejai gali būti taikomi, kai gamtinės dujos į Lietuvą tiek iš SGD terminalo, tiek iš Lietuvos-Lenkijos jungties gaunamos beveik visu pajėgumu, abi – Panevėžio ir Jauniūnų dujų kompresorių stotys vienu metu veikia arti savo maksimalaus pajėgumo, taip pat kitomis perdavimo sistemos sąlygomis. Tokiu atveju per ribotą laiką gali būti užtikrintas iki 130 GWh/parą techninis pajėgumas iš Lietuvos į Latviją ir iki 119 GWh/parą techninis pajėgumas iš Latvijos į Lietuvą.

 

2019 m. pradėtas įgyvendinti ELLI projektas yra bendro intereso Europos projektas, apimantis 17 paprojekčių, dėl kurių padidės Latvijos-Lietuvos dujų jungties pajėgumai. Projekto įgyvendinimo terminas – 2023 m. pabaiga. Projektas bendrai finansuojamas Europos infrastruktūros tinklų priemonės lėšomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()