Nuseko Panamos kanalas. Netikėtas efektas. Kaip iš to išloš Europa  ()

Nusekęs Panamos kanalas padarė netikėtą teigiamą poveikį Europai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuseko Panamos kanalas – Europa turės daugiau dujų

Nusekęs Panamos kanalas padarė netikėtą teigiamą poveikį Europai. Dabartinėmis sąlygomis JAV tiekėjams labiau apsimoka gabenti suskystintas gamtines dujas (SGD) per Atlanto vandenyną, nei gabenti jas į Aziją, rašo „Bloomberg“, remdamasis „S&P Global“ analitikais.

Sausio mėnesio dujų ateities sandoriai Azijoje yra aukštesni nei Europoje, tačiau jų nepakanka, kad pardavėjai būtų siunčiami ilgesniais maršrutais į Aziją per Sueco kanalą arba Gerosios Vilties kyšulį.

„Dujų gabenimas iš JAV į Aziją, o ne į Europą, priklauso nuo to, ar turite prieigą prie Panamos kanalo tinkamu momentu. Jei taip, jūsų išlaidos gali būti pakankamai mažos, kad pristatytumėte dujas į Aziją sausio mėn. Bet kitu atveju labiau apsimoka siųsti į Europą“, – sakė „S&P Global“ analitikas Ciaran Roe.

Tokia padėtis atsiliepia Europai, nes dėl padidėjusių dujų tiekimo kainos žiemą bus žemesnės.

Šiuo metu kainų skirtumas tarp Azijos ir Europos yra apie 3 USD už milijoną BTU (angl. British Thermal Unit). Įprastomis aplinkybėmis šio skirtumo pakaktų, kad Azijos rinka taptų pelningesnė, tačiau pailgėjus pristatymui, skirtumas turėtų būti apie 3,7 USD už milijoną BTU.

 

Panamos kanalas yra gyvybiškai svarbus SGD tiekimo kelias iš JAV, didžiausios pasaulyje eksportuotojos, į Šiaurės Azijos šalis, tokias kaip Japonija, Pietų Korėja ar Kinija.

Dėl rekordinės sausros laivyba kanalu labai apribota, laukimo laikas gali trukti kelias savaites. Kai kurie laivai perka bilietus specialiuose aukcionuose, tačiau dauguma tiesiog renkasi ilgesnius maršrutus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(3)
(42)

Komentarai ()