Atominis renesansas! 3 kartus daugiau. Kas ką tik įvyko Dubajuje  ()

Klimato viršūnių susitikimo deklaracijoje užfiksuota, kad šalys, kurios ypatingai atsakingai artės prie branduolinės energetikos plėtros, bus visapusiškai remiamos deklaraciją pasirašiusių šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 2 d., šeštadienį, Dubajuje (JAE) vykstančiame klimato viršūnių susitikime COP28 buvo pasirašyta deklaracija, kurioje 22 šalys susitarė iki 2050 m. patrigubinti branduolinės energijos pajėgumus. Tai parašė „Bild“.

Remiantis JAV Energetikos departamento tinklalapyje paskelbtu deklaracijos tekstu, JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija bei priimančioji šalis – Jungtiniai Arabų Emyratai pareiškė poreikį didinti atominės energetikos pramonės pajėgumus.

Belgija, Suomija, Japonija, Lenkija, Švedija, Ukraina, Kanada, Čekija, Suomija, Mongolija, Marokas, Nyderlandai, Gana, Vengrija, Bulgarija, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija yra tarp tų, kurios rėmė branduolinę energiją.

„Šių šalių delegacijos ragina iki 2050 m. tris kartus padidinti pasaulio atominių elektrinių pajėgumus, nes branduolinės energetikos atgaivinimas yra itin svarbus siekiant artimiausiais dešimtmečiais sumažinti anglies dioksido emisiją iki beveik nulinės ribos“, – patikslinama leidinyje.

Kaip rašo „New York Times“, JAV prezidento Joe Bideno pasiuntinys klimato kaitos klausimais Johnas Kerry sakė, kad yra „trilijonai dolerių“, kuriuos būtų galima panaudoti investuojant į branduolinę energiją. Anot jo, mokslas įrodė, kad 2050 metais pasaulis negalės pasiekti nulinės emisijos be branduolinės energijos.

 

Deklaraciją pasirašiusios šalys įsipareigojo sutelkti investicijas į branduolinę energetiką, siūlyti Pasaulio banko ir tarptautinių finansinių institucijų akcininkams skatinti branduolinės energetikos įtraukimą į skolinimo politiką ir aktyviai ją remti, siekiant apsvarstyti finansavimo galimybes.

„Įsipareigojame remti branduolinių reaktorių, pvz., mažų modulinių ir kitų pažangių energijos gamybos reaktorių, kūrimą ir statybą, taip pat platesnius pramoninius dekarbonizacijos pritaikymus, tokius kaip vandenilio ar sintetinio kuro gamyba“, – rašoma deklaracijoje.

 

Susitarimą pasirašiusios šalys pripažįsta tvarių tiekimo grandinių, įskaitant kurą, svarbą saugioms ir patikimoms technologijoms, naudojamoms atominėse elektrinėse, ir kai tai techniškai įmanoma ir ekonomiškai efektyvu.

Pastebėtina, kad Rusija ir Kinija, kurios turi daug nuosavų atominių elektrinių, pareiškimo nepasirašė.

Taip pat buvo tikimasi 2023 metais branduolinės energetikos visiškai atsisakiusios Vokietijos pozicijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()