VERT pasiūlė permokos grąžinimo grafiką. Buitiniai vartotojai pinigus atgautų per 2,5 metų  (2)

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) 156 mln. eurų permoką grąžins greičiau nei per 15 metų – buitiniams vartotojams 51 mln. eurų siūloma grąžinti per 2,5 metų, likusias lėšos nebuitiniams vartotojams – per 7,5 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį permokos grąžinimo grafiką penktadienį žurnalistams pristatė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius. Pagal VERT su ESO sutartą pasiūlymą, permoka gyventojams būtų sugrąžinta iki 2027 m., verslui – 2032 m. – pradedant nuo kitų metų liepos.

„Priėjome prie alternatyvos, kad likusi suma būtų grąžinta ne vėliau kaip per 7,5 metų, ją diferencijuojant. Buitiniams vartotojams apie 50 mln. eurų būtų grąžinta per 2,5 metų, nebuitiniams vartotojams ne vėliau kaip per 7,5 metų“, – spaudos konferencijoje sakė R. Pocius.

„Finansavimo šaltinis būtų iš ESO pelno, po 19,7 mln. eurų kasmet būtų mažinamas ESO reguliuojamų paslaugų lygis“, – teigė VERT vadovas, teigęs, jog „grafiko grąžinimas suskaičiuotas taip, kad teiktų maksimalią naudą vartotojams“.

„Kad iš vienos pusės būtų grąžinami susidarę skirtumai, iš kitos – įgyvendinama ilgalaikė ESO investicijų programa, užtikrinamas finansinis tvarumas, kuri leidžia įmonei pasiskolinti mažiausiais kaštais“, – kalbėjo R. Pocius.

R. Pocius aiškino, kad pirmiausia permoka bus grąžinta tik buitiniams vartotojams. Po 2,5 metų, per 5 metus jis bus sugrąžinta ir verslui.

Pristatytiems terminams rinkos reguliuotojas lauks suinteresuotų asmenų pastabų, pasiūlymų. Viešą diskusiją dėl paskelbto grafiko VERT paskelbs kitą savaitę.

„Visi suinteresuoti asmenys galėtų dalyvauti, diskutuoti, pateikti pastabas, pasiūlymus ir pan.“, – teigė VERT pirmininkas.

Anot VERT vadovo, permoka galėtų būti pradėta grąžinti nuo kitų metų liepos, mažinant ESO už skirstomųjų tinklų paslaugas visiems vartotojams taikomą skirstymo tarifą.

„Po diskusijos, įvertinę pastabas, esant poreikiui pakoregavę grafiką, iki metų pabaigos planuojame priimti sprendimą. Ir sekančio kainų perskaičiavimo metu būtų galima įvertinti nustatant tarifus buitiniams vartotojams“, – teigė jis.

 

„Tarifo mažėjimas buitiniams vartotojams, tikėtina, būtų nuo liepos 1 d.“, – sakė R. Pocius.

Skirstymo tarifas buitiniams vartotojams, preliminariu vertinimu, ilguoju laikotarpiu galėtų mažėti apie 0,2ct/kWh, o kitų metų antrąjį pusmetį – 0,6 ct/kWh be PVM.

Vis tik, jis kartu neatmetė, kad grafikas gali keistis, tačiau, anot R. Pociaus, dar didesnis termino trumpinimas galėtų suprastinti ESO galimybes įgyvendinti investicijas į tinklus, kiltų rizika didinti įmonės skolą. „Šiandien iš mūsų pusės šis grafikas atrodo optimalus“, – tikino R. Pocius.

Anksčiau R. Pocius yra teigęs, jog VERT ir  ESO dar šiemet patvirtins grafiką, pagal kurį permoka vartotojams būtų grąžinta greičiau nei iki 2036 metų. Tokį maksimalų 15 metų terminą reguliuotojas buvo nustatęs siekiant užtikrinti, jog nenukentėtų ESO investicijos į tinklą, neišaugtų bendrovės skola.

Pasak jo, permoka susidarė VERT prognozavus didesnes ESO investicijas į infrastruktūrą bei kapitalo sąnaudas nei bendrovė investavo faktiškai. R. Pociaus teigimu, „visiškai natūralu“, jog prognozės ir faktinis finansinis rezultatas gali skirtis.

ESO vadovas: siūlomas terminas – optimalus

 

ESO generalinis direktorius Renaldas Radvila penktadienį žurnalistams sakė, kad grąžinant visus 156 mln. eurų per 7,5 metus nenukentėtų ilgalaikės ESO investicijos į skirstymo tinklų infrastruktūrą ir neaugtų bendrovės skola.

„Kitos alternatyvos yra brangesnės, nes tai reiškia arba didesnį skolinimąsi, arba įtaką įmonės 10 metų investiciniam planui“, – sakė R. Radvila. Užtikrinti pakankamas investicijas į tinklus, anot jo, svarstant grafiką buvo svarbiausia.

„Svarstytos visos kitos alternatyvos, bet ne investicijų mažinimas“, – teigė R. Radvila.

Anksčiau skaičiuota, jog dėl taikomų palūkanų galutinė ESO grąžintina suma išaugs iki maždaug 200 mln. eurų. Vis tik R. Radvilos teigimu, trumpėjant terminui, palūkanų taip pat bus išmokėta mažiau.

 

„Terminai trumpėja, atitinkamai ir palūkanų sumos bus mažesnės. Bet per visą tą laikotarpį palūkanos bus mokamos“, – tikino ESO vadovas.

ELTA primena, kad spalio pabaigoje Valstybės kontrolė nustatė, jog 2018–2021 m. vienas vartotojas (tiek buitinis, tiek nebuitinis) už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro, nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

Permoka esą susidarė, nes ESO ir VERT skirtingai traktavo 2016–2021 m. taikytą elektros energijos paslaugų nustatymo metodiką.

R. Pocius anksčiau yra sakęs, kad skaičiuojant pagal vidutinį mėnesinį suvartojimą – 147 kilovatvalandes – gyventojai `per metus permokėjo ne 88, o apie 7,42 euro (apie 62 centus per mėnesį).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Lukas Juozapaitis
(2)
(0)
(2)

Komentarai (2)