Mikroreaktorius eVinci išgauna branduolinę energiją be vandens ir be papildymo veikia 8 metus (Video)  (5)

Kompanija Westinghouse sukūrė mikroreaktorių eVinci – naujos kartos mikromodulinį reaktorių, kuriam nereikia vandens, dėl to jis yra idealus variantas atokioms vietoms. Pirmasis eVinci mikroreaktorius bus įrengtas Saskatchewane, Kanadoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikroreaktoriai – nuošalių ar avarijas patiriančių vietų aprūpinimo branduoline energija sprendimas. Jie daug mažesni už branduolines elektrines, jas galima nesunkiai transportuoti sunkvežimiu ar lėktuvu. Jas galima greitai įrengti ir, prijungus prie tinklo, tiekti elektros energiją, naudojant branduolinį kurą.

Visgi daugelyje mikroreaktorių šilumai iš aktyvios zonos perduoti į turbinas ar perteklinei šilumai šalinti būtinas vanduo. Būtent čia pagalbon skuba mikroreaktorius eVinci, nes jis veikia be vandens.

eVinci nepriklauso nuo vandens, jame naudojama šilumos vamzdelių technologija, leidžianti gerokai supaprastinti konstrukciją ir atsisakyti daugybės komponentų, būtinų aktyvaus aušinimo sistemose. Kompanija sėkmingai pagamino pirmąjį pasaulyje branduolinio tipo šilumos vamzdelį, kuriame nėra aukšto slėgio sistemoje ir avarijų dėl šilumonešio praradimo rizikos.

 

Kompanija taip pat naudoja PHS (pasyvią šilumos šalinimo sistemą), kuri šilumą pašalina natūralia konvekcija ir spinduliavimu. Aktyvi zona šilumą perduoda į penalą, kuriame šiluma saugiai ir patikimai šalinama į atmosferą be operatoriaus įsikišimo.

Mikroreaktorius eVinci suprojektuotas veikti kaip baterija, su labai mažai judančių dalių. Jis nuo kelių kilovatų iki 5 megavatų galią tiekia 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę aštuonis metus ar ilgiau be papildymo.

Be to, jis gali tiekti aukštos temperatūros šilumą, panaudojamą daugelyje pramonės sričių, tarp kurių ir alternatyvaus kuro, tokio, kaip vandenilis, gamyba, ir yra pakankamai lankstus balansuoti atsinaujinančią energiją. Išties įspūdinga, kad technologija 100% gaminama ir surenkama gamykloje, iš kur konteineriu išsiunčiama į bet kurią vietą, kur ji bus naudojama.

 

Westinghouse mikroreaktoriuje eVinci naudoja TRISO – kurą, praturtintą iki 19,75%, kuris struktūriškai atsparesnis neutronų spinduliavimui, korozijai ir aukštai temperatūrai, nei tradicinis reaktorių kuras. Kiekvienu mikroreaktoriumi eVinci galima sumažinti CO₂ emisiją iki 55 000 tonų per metus. Mikroreaktoriuje yra išjungimo strypai, kurie saugumo sumetimais įstatomi, transportuojant įrenginį.

Mikroreaktorius eVinci – inovacija, padėsianti užtikrinti saugią, norimo masto ir anglies nenaudojančią energiją kur beprisireiktų. Jį galima naudoti įvairiems tikslams, tarp kurių elektros energijos ir šilumos tiekimas atokioms gyvenvietėms, įmonėms, duomenų apdorojimo centrams ir gynybos objektams.


building-tech.org




(13)
(0)
(13)

Komentarai (5)