Nauja era! Tai gali sukelti tikrą revoliuciją. Sukurtos nedegančios ličio baterijos. Netrukus jų gali atsirasti visur (Video)  (2)

Padaryti saugią ličio jonų bateriją pasirodė itin paprasta. Įmonės gali nesunkiai įdiegti naują techninį sprendimą esamose gamybos linijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išrado ličio jonų baterijas, kurios neužsidega ir nesprogsta – užtenka tik panaudoti kitokį elektrolitą. Apie tai rašo „The Conversation“.

Didelio tankio ličio baterijos sukaupia milžiniškus energijos kiekius, o prarandant talpą kartais atsiranda sprogstamųjų rezultatų. Dabar tyrėjai pastatė „gesintuvą“ tiesiai į pačias baterijas.

Ličio baterija buvo didžiulis žingsnis į priekį žmonijai. Išmanieji telefonai, dronai, elektromobiliai, elektriniai dviračiai, visą dieną dirbantys nešiojamieji kompiuteriai, elektriniai paspirtukai ir riedlentės egzistuoja dėka ličio baterijų.

Šiandien ličio baterijų itin gausu namuose, įmonėse, garažuose, kuprinėse ir transporto priemonėse. Tarp jų yra daug pigių galios elementų, kurie ne visada yra pagaminti kokybiškai. Ličio baterijų užsidegimas yra įprastas gyvenimo faktas: vien tokiame mieste kaip Niujorkas per metus užregistruojama daugiau nei 200 tokių incidentų. Užsidegęs akumuliatorius gali sužaloti žmones ir sugadinti turtą.

Reiškiniui apibūdinti ne visada pakanka „gaisro“ apibrėžimo – kartais sprogimo prietaisai išskrenda pro pastatų langus. Užsidegusios baterijos gali net išmesti išsilydžiusį metalą į skirtingas puses ir padegti šalia esančius objektus, ugnį numalšinti gali būti labai sunku.

Niujorko priešgaisrinės tarnybos vaizdo įraše iš gana įtikinamai paaiškinami pavojai ir pateikiami naudingi patarimai, pavyzdžiui, nekrauti elektrinio dviračio šalia vienintelio išėjimo iš namų.

Klemsono ir Hunano universitetų mokslininkai teigia, kad jie padarė proveržį sprendžiant šią problemą. Komanda sukūrė naujo tipo įkraunamą ličio bateriją, tipišką degų elektrolitą pakeisdama medžiaga, panašia į gesintuvo užpildą. Užuot naudoję įprastus degius organinius tirpiklius akumuliatoriaus elektrolitui, mokslininkai naudojo modifikuotą 3M Novec 7300 versiją.

 

„Elektrolitas leidžia ličio jonams, kurie perneša elektros krūvį, judėti per separatorių tarp teigiamų ir neigiamų ličio jonų akumuliatoriaus polių. Pakeitę turimus komercinius skysčius, kurie veikia kaip akumuliatoriaus elektrolitas, galėjome sukurti bateriją, kuri pati užgesina gaisrus“, – rašo vienas iš tyrėjų.

Savaime užsigesinantis elektrolitas gerai veikė tiek ličio, tiek kalio jonų akumuliatoriuose, nesukeldamas liepsnos net tada, kai į juos buvo įkaltos vinys, kad būtų sukeltas vidinis trumpasis jungimas. Komanda nepateikė savo bandymų vaizdo įrašo, bet štai kaip jis atrodo naudojant įprastą akumuliatorių:

 

Savaime užsigesinantis elektrolitas gerai veikia nuo -75 iki 80 °C, atlaikydamas ekstremalius karščius ir šalčius daug geriau nei įprasti elektrolitai. Kai kuriais atvejais jis išlaikė akumuliatoriaus talpą žymiai daugiau įkrovimo ciklų.

Geriausia žinia ta, kad tokių baterijų gamybą lengva padidinti komerciniu mastu.

„Kadangi mūsų alternatyvaus elektrolito fizinės savybės yra panašios į šiuo metu naudojamus elektrolitus, jį galima lengvai integruoti į dabartines baterijų gamybos linijas. Jei pramonė jį pritaikys, tikimės, kad įmonės galės gaminti nedegias baterijas“, – pažymi mokslininkai.

Visas mokslinis tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Sustainability“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(2)
(24)

Komentarai (2)