Energijos „aukso puodas“. Žemė skyla. Vandenyno dugne rastas daug žadantis šaltinis (Video)  (27)

Tyrėjai tikina aptikę didžiulį geoterminį potencialą turinčią teritoriją, kuri visą tą laiką buvo paslėpta po vandens mase.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl klimato krizės, kuri tvyro planetoje ir kasmet stiprėja, šalių vyriausybės ir mokslininkai svarsto įvairias galimybes pereiti prie švarios energijos. Deja, norint atsisakyti iškastinio kuro naudojimo, vien saulės energijos ir vėjo neužtenka, rašo „New Atlas“.

Vienas iš galimų pretendentų, galinčių padėti įveikti klimato krizę ir atsisakyti iškastinio kuro naudojimo, yra geoterminė energija, nes ji plačiai laikoma švarios energijos šaltiniu. Faktas yra tas, kad karštose uolienose po mūsų kojomis yra didžiulis energijos kiekis, daug daugiau nei galėtume sunaudoti per milijonus metų.

Atrodytų, viskas yra gana paprasta: pakelkite šilumą į paviršių ir ją iškart galėsime naudoti arba gaminti elektros energiją. Be to, ji pasiekiama 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, skirtingai nuo saulės ar vėjo, o jo išgavimo kaštai yra palyginti maži. Be to, tokio tipo energija tiesiogine prasme yra prieinama bet kurioje planetos vietoje. Tačiau šiandien geoterminės energijos šaltiniai sudaro mažiau nei 1 % pasaulinės produkcijos.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5243 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Bet geoterminis žvalgomasis gręžimas yra gana brangus ir ne visada sėkmingas. Taigi įmonės linkusios laikytis vietovių, kuriose, jų manymu, gali pasisekti – tai vadinamasis Ugnies žiedas Ramiajame vandenyne.

Ugnies žiedas – regionas Ramiojo vandenyno pakrantėse, pasižymintis žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų gausa (geologinis aktyvumas). Šiame regione įvyksta 90 % visų pasaulio žemės drebėjimų bei 81 % pasaulio ugnikalnių išsiveržimų.

 

Tiesą sakant, pagrindiniai pretendentai į geoterminės energijos gamybą yra regionai, kuriuose yra ugnikalnių – būtent čia geoterminė pramonė geriausiai gali plėtoti teritorijas kaip energijos išteklius.

Po vandenyno dugnu slypi potencialiai nepastovus, bet iš esmės neištirtas energijos „aukso puodas“, teigia geomokslų technologijų konsultacinė įmonė CGG. Tai regionai, kuriuose tektoninės plokštės tolsta viena nuo kitos ir sukuria naujas žemės plutos dalis. Mokslininkai mano, kad unikalios jūros dugno sąlygos gali tapti palyginti pigios ir prieinamos geoterminės energijos šaltiniu.

Tyrėjų teigimu, šių didžiulių lūžių plotas siekia apie 65 000 km2, o žemės magma čia yra gana arti paviršiaus, nes tiesiogine to žodžio prasme išsilieja pro plokščių plėtimosi metu susidariusį tarpą, o paskui sukietėja ir tampa nauja dugno uoliena. Mokslininkai mano, kad visa tai kartu suteikia didesnes galimybes išgauti geoterminę energiją.

 

Tačiau tyrimo autoriai pripažįsta, kad yra ir trūkumų, pavyzdžiui, nors tokiose vietose lengviau išgauti geoterminę energiją, tačiau jos yra toli nuo elektrinių. Todėl siūloma pasinaudojus geotermine energija iš gėlo vandens garo išgauti vandenilį, kurį galima transportuoti.

CGG dabar pateikė paraišką dėl patento dėl „naujo geologinių, geofizinių ir inžinerinių technologijų derinio, padedančio tyrinėti ir plėtoti šiuos išteklius“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(10)
(61)

Komentarai (27)