Pirmoji pasaulyje naujos kartos atominė elektrinė. Statys Billo Gateso įmonė. Kokia ji bus?  (6)

Billo Gateso įmonė planuoja paspartinti pirmosios naujos kartos atominės elektrinės statybas JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chrisas Levesque, „TerraPower“, kurią taip pat įkūrė Billas Gatesas, generalinis direktorius paskelbė, kad įmonė šių metų birželį pradės naujos kartos atominės elektrinės statybą netoli anglimi kūrenamos elektrinės, esančios Kammerer mieste (Vajomingas, JAV).

Be to, statybos prasidės net ir tuo atveju, jei iki to laiko įmonė negaus statybos leidimo iš reguliavimo institucijų, rašo „Science Alert“.

Spėjama, kad naujos kartos atominė elektrinė bus pradėta eksploatuoti iki 2030 m. „TerraPower“ iš investuotojų gavo 1 milijardą JAV dolerių ir planuoja reaktoriams aušinti vietoje vandens naudoti skystą natrį, todėl tikimasi, kad elektrinės eksploatacija atpigs.

[Kuponas+Rekordinė kaina!] Iš Vokietijos naujausias 3D spausdintuvų lyderio modelis - idealus pradedantiesiems ir jau patyrusiems (Video, „Creality Ender-3 V3 SE“)
1646 1

Mažiausia fiksuota kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Skysto natrio naudojimas, anot ekspertų, „pakeičia žaidimo taisykles“. Natriu aušinama branduolinė elektrinė kainuos beveik dvigubai pigiau nei aušinama vandeniu.

Billas Gatesas padėjo įkurti „TerraPower“ dar 2016 m. ir nuo to laiko yra jos pirmininkas. Bendrovė jau anksčiau yra pareiškusi savo tikslą aprūpinti pasaulį pigesne, saugesne ir aplinką tausojančia branduoline energija.

Remiantis prognozėmis, natriu aušinamas branduolinis reaktorius kainuos 4 milijardus dolerių, o JAV Energetikos departamentas planuoja padengti maždaug pusę jo kainos. Ekspertai pastebi, kad pastaruoju metu panašių technologijų kūrimas JAV sustojo. Taip yra iš dalies dėl didelių palūkanų normų, o iš dalies dėl ribotos prieigos prie reaktoriams reikalingo urano.

 

2022 m. pabaigoje „TerraPower“ atidėjo savo projekto pradžią mažiausiai dviems metams. Levesque teigimu, šis delsimas taip pat susijęs su plataus masto karu Ukrainoje: Rusijos invazija į Ukrainos teritoriją ir karo veiksmai sutrukdė tiekti aukštos kokybės ir mažai prisodrintą uraną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(3)
(32)

Komentarai (6)