4 000 000 000 $ už 1 toną. Aprūpinti Žemę švaria energija. Žadama tikra revoliucija  (2)

Vos 25 tonos reto helio izotopo gali aprūpinti tokią šalį kaip JAV švaria energija ištisus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Retas helio izotopas, vadinamas heliu-3, gali aprūpinti visus Žemės gyventojus švaria energija.

Tačiau Žemės atmosfera gauna tik nedidelį kiekį helio iš veiklos jos šerdyje, ir to nepakaks mūsų energijos poreikiams patenkinti.

Apskaičiuota, kad norint aprūpinti tokią šalį kaip JAV švaria energija ištisus metus, reikia tik 25 tonų helio-3. Todėl norint gauti daug helio-3, reikia nukeliauti į Mėnulį ir ten išgauti šį retą izotopą.

JAV kompanija „Interlune“ jau pritraukė 15 milijonų dolerių investicijų, kad galėtų pradėti išgauti helį-3 ir pristatyti jį į Žemę, rašo „Interesting Engineering“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Litavimo aparatas, amfibinis RC lėktuvas, išmani indaplovė su APP, šlifuokliai ir kt. (Video)
3965 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-03-27/2024-04-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „GOCHIFIX“ - 20V kampinis šlifuoklis su baterija, įkrovikliu

2) „ENJOYWOOD“ - vyrių gręžimo skylių kreipiamasis korpusas

3) 220V taškinio litavimo (su argonu) aparatas

4) „BlitzHome BH-CDW1“ - portabili, išmanioji indaplovė su indų dezinfekcija, APP ir skirtingais darbo režimais

5) „TOP RC HOBBY TF-350“ - amfibinis RC lėktuvas

Išsamiau

„Interlune“ planuoja tapti pirmąja privačia įmone, kuri komerciniais tikslais išgaus gamtos išteklius Mėnulyje. Dabar bendrovės inžinieriai kuria nusileidimo modulį, kuris galės aptikti helio-3 koncentraciją pasirinktose Mėnulio vietose.

Kai Saulės sintezės metu du fotonai susijungia su neutronu ir dviem elektronais, susidaro helis-3, kurį saulės vėjas perneša per erdvę. Didžiają dalį helio izotopo, pasiekusio Žemę saulės vėju, užblokuoja Žemės magnetinis laukas.

Tačiau dalis šių dalelių vis tiek patenka į atmosferą. Helis-3 taip pat sukuriamas Žemės šerdyje, tada jis patenka į paviršių ir į atmosferą, iš kur išskrenda į kosmosą. Tačiau planetos šerdis nesukuria daug helio izotopo. Mokslininkai mano, kad kasmet Žemės atmosferoje susikaupia nuo 300 gramų iki 2 kg helio-3.

 

Tačiau Mėnulis neturi atmosferos ir apsauginio magnetinio lauko, todėl niekas netrukdo saulės vėjui pristatyti ten helio-3. Manoma, kad Mėnulyje galima aptikti maždaug 1,1 milijono tonų helio-3.

Pasak Viskonsino universiteto (Madisonas, JAV) mokslininko Geraldo Kulcinskio, 1 tona helio-3, esančio Mėnulyje, kaina yra 4 milijardai dolerių. Tačiau būtent šis retas helio izotopas gali sukurti didžiules švarios energijos atsargas.

„Interlune“ mano, kad Mėnulyje išgaunamas helis-3 gali prisidėti prie įvairių sričių vystymosi: nuo medicinos iki sintezės ir kvantinės kompiuterijos. Daroma prielaida, kad šis helio izotopas leis arba sukurti naujas technologijas, arba paspartinti esamų tobulinimą.

 

Bendrovė „Interlune“ teigia turinti reikiamas helio-3 išgavimo Mėnulyje technologijas, kurios, be to, nereikalauja didelių išlaidų. Tai yra, šio švarios energijos šaltinio išgavimas ir jo pristatymas į Žemę yra gana ekonomiškas.

Tuo pat metu NASA pernai paskelbė, kad 2032 m. planuoja pradėti Mėnulyje naudingų išteklių, įskaitant helio-3, gavybą.

Kol kas nežinoma, kada Mėnulyje prasidės reto helio izotopo kasyba. Belieka tikėtis, kad ši kasyba nepadarys nepataisomos žalos Žemės palydovui.

Mokslininkai teigia, kad ilgainiui žmonės galės pasinaudoti kosmoso ištekliais, pavyzdžiui, netoli Žemės esančiuose asteroiduose ir kometose. O tai savo ruožtu sumažins būsimų skrydžių į giliąją erdvę sąnaudas ir laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai (2)