Sukurtas 3D spausdintuvu. JAV pastatytas naujo tipo sintezės reaktorius (Foto)  ()

Pirmą kartą fizikai įrengė reaktorių su nuolatiniais magnetais, kad galėtų atlikti termobranduolinės sintezės eksperimentus.


Stelaratorius MUSE
Stelaratorius MUSE
© Michael Livingston / PPPL Communications Department

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prinstono plazmos fizikos laboratorijos (JAV) mokslininkai sukonstravo stelaratoriaus tipo termobranduolinį reaktorių, kuriame naudojami nuolatiniai magnetai. Fizikai parodė potencialiai ekonomišką būdą sukurti galingus reaktorius kontroliuojamai termobranduolinei sintezei, rašo „Gizmodo“.

Branduolinės sintezės metu, procese, kuris maitina visas žvaigždes, įskaitant Saulę, susiliejus atomams susidaro didžiulis energijos kiekis. Daug mažiau energijos išsiskiria geriau žinomo atomų skaidymo proceso metu, kai vyksta branduolio dalijimasis, kuris naudojamas šiuolaikiniuose branduoliniuose reaktoriuose.

Nepaisant to, atominės elektrinės yra populiari elektros gamybos priemonė kai kuriose šalyse. Tačiau mokslininkai labai stengiasi išsiaiškinti, kaip gauti sintezės energijos pakankamais kiekiais. Tačiau tokios energijos gavimas ir ne eksperimentinių reaktorių, o tokių, kurie gamina termobranduolinę energiją dideliais kiekiais, kūrimas vis dar yra problema.

[Vokietija] Nerealus pasiūlymas! Tik 123€ už portabilų Android projektorių: iki 4K, WiFi6, BT5.2, 10W garsiakalbiai ir kt. („SkyEcho FreeONE“)
4425 1

Fantastiškai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

 

Stelaratoriaus tipo reaktoriai yra uždaros magnetinės gaudyklės, kuriose laikoma labai karšta plazma. Šie reaktoriai gali būti naudojami termobranduolinės sintezės sąlygoms sudaryti. Stelaratorius yra panašus į kito tipo branduolių sintezės reaktorių – tokamaką, kuris elektros srovei perduoti naudoja magnetus.

Tačiau mokslininkai teigia, kad naujajame stelaratoriuje MUSE, naudojama kitokia technologija. Mokslininkai panaudojo nuolatinius magnetus kurdami naują reaktorių, o tai leidžia greitai išbandyti naujus plazmos laikymo būdus ir lengvai sukurti naujus įrenginius. Nuolatiniams magnetams nereikia elektros srovės, kad sukurtų magnetinius laukus. Naujojo reaktoriaus korpusas buvo sukurtas naudojant 3D spausdinimą. Vėliau prie atspausdinto korpuso pritvirtinti magnetai.

 

Net kai šie magnetai dedami šalia kitų magnetų, retųjų žemių nuolatiniai magnetai gali sukurti ir palaikyti magnetinius laukus, reikalingus plazmai laikyti, kad įvyktų sintezė, sakė mokslininkai.

Anot fizikų, naudojant nuolatinius magnetus bus galima ilgiau atlikti eksperimentus su labai karšta plazma. Ir galbūt jiems vis tiek pavyks gauti tokią pat neribotą ir švarią energiją pasitelkus būsimus reaktorius, kurie bus sukurti panašių eksperimentinių įrenginių pagrindu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()