Kinija energetikos srityje tarsi pašėlusi daro tai, ko iš jos niekas nesitikėjo: rezultatai muša rekordus ir jau dabar plika akimi matomi iš kosmoso (Foto)  (29)

Tibeto plynaukštėje, Rytų Kinijoje, 4 mln. saulės elementų, sudarančių Longyangxia Dam parką, saulės energiją verčia elektra. Tai pats didžiausias saulės elementų parkas pasaulyje, besidreikiantis daugiau kaip dešimt kvadratinių mylių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-03-03 Kinija energetikos srityje tarsi pašėlusi daro tai, ko iš jos niekas nesitikėjo: rezultatai muša rekordus ir jau dabar plika akimi matomi iš kosmoso (Foto)  (29)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompleksas pradėtas 2013 metais ir nuo to laiko plečiasi tiesiog nenusakomo platumo žingsniais. NASA palydovinės nuotraukos atskleidžia, kaip jis per sąlyginai trumpą laiko pakito.

Šiuo metu kompleksas generuoja 850 megavatų elektros energijos. Jos užtektų apytikriai 140 000 tipinių amerikiečių, gausiai elektros energijos vartojančių namų.

Tiesą pasakius, šis projektas Kinijoje yra tikra revoliucija atsinaujinančios energetikos srityje. Ilgą laiką tik iškastinį kurą, ypač anglį, eksploatavusi šalis investavo 103 milijardus dolerių vien tik per porą pastarųjų metų ir tapo didžiuliu pasaulinio atsinaujinančios energetikos ramsčiu (šiuo metu bendrai pasaulyje šiam tikslui per metus išleidžiama maždaug 286 milijardų dolerių).

Įdomiausia tai, kad Kinija skuba tarsi pašėlusi. Vykdomi nauji projektai, gausiai investuojama. Net ir šiuo metu saulės kolektorių laukas, dydžio sulig futbolo aikšte, įrengiamas apytikriai kas valandą. Panašu, kad lėkdama tokiais tempais, Kinija, savo atsinaujinančios energetikos tikslus, iškeltus įgyvendinti iki 2020 metų, įgyvendins jau kitais metais.

Šie tikslai iškelti vykdant tarptautinius klimato ir oro taršos įsipareigojimus. Jau anksčiau vyriausybė buvo įsipareigojusi sumažinti išmetamą anglies dioksido kiekį maždaug per pusę, lyginant su 2005 metais fiksuotu lygiu. Nauji įsipareigojimai turėtų būti įvykdyta iki 2030 metų.

Bet panašu, kad užsibrėžti tikslai bus pasiekti greičiau.

Nepaisant didžiulių nuveiktų darbų ir gausių rezultatų, vyriausybė visai nesenai paskelbė artimiausiu metu išleisianti dar 361 milijardą dolerių įvairiems su atsinaujinančia energetika susijusiems projektams. Iki 2020 metų planuojama gaminti 110 gigavatų energijos pažabojant saulės šviesą ir 210 gigavatų iš vėjo energijos.

Ir skeptikai tesupyksta, tačiau viskas eina geryn. Investicijos atsiperka. Elektros kainos jau dabar nukrito apie 40 procentų, lyginant su 2010 metų kainomis. O ateityje prognozuojama, kad elektra dar labiau pigs.

Didžiausia šiandienos iššūkis – sulėtėjusi ekonomika ir vietomis nepilnai išnaudojamas gaunamos energijos potencialas. Tačiau tikimasi, kad ir tai laikui bėgant išsispręs. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(111)
(2)
(109)

Komentarai (29)