Šis kompaktiškas įrenginys pakeis viską - jis jau gavo JAV institucijų pripažinimą  (4)

„NuScale“ startuolis džiaugiasi - jų kūrinys gavo JAV Branduolinės energetikos reguliavimo komisijos palaiminimą. Tai - pirmasis toks įrenginys, sulaukęs galutinės saugumo vertinimo ataskaitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ta ataskaita, žymima raidėmis FSER, iš esmės reiškia, kad reaktoriaus dizainas yra laikomas saugiu. Tai nereiškia, kad šiuos įrenginius galima gaminti ir naudoti iš karto. Tai - tik teorinės konstrukcijos patvirtinimas, leidžiantis pereiti prie tolimesnių bandymų.

Tačiau tai - vis tiek didelis pasiekimas, nes joks kitas modulinis branduolinis reaktorius FSER nėra gavęs. Bet koks tas „NuScale“ išradimas?

Oregono universitete gimęs „NuScale“ startuolis nori gaminti itin kompaktiškus branduolinius reaktorius, skirtus elektros gamybai. „NuScale“ reaktorius yra pagrįstas jau įtvirtintomis technologijomis, klasikiniais branduolinės energetikos procesais. Tiesiog jis yra žymiai mažesnis ir gali būti gaminamas gamyklose.

Dabar atominės elektrinės yra statomos. Tai - milžiniški sudėtingi pastatai su vietoje surenkamais įrenginiais. Jie kainuoja milijardus ir kelia daug logistikos problemų. Pasibaigus jų veikimo periodui, atomines elektrines tenka uždaryti ir prireikia kelių dešimtmečių, kol tą vietą galima panaudoti kitoms veikloms. „NuScale“ reaktorius būtų pagamintas gamykloje, atvežtas ir instaliuotas tam pritaikytame pastate. Jis būtų įrengtas dideliame vandens baseine, tačiau pats reaktoriaus modulis iš esmės turi viską, ko jam reikia. Dėl to, „NuScale“ teigimu, tokie reaktoriai būtų saugesni, pigesni ir greičiau įrengiami.

 

„NuScale“ teigia, kad ši sistema suteiktų daug lankstumo. Vienas modulis galėtų būti sumontuojamas netoli kokio nors miestelio, keli - šalia didesnio miesto. Tai padėtų decentralizuoti elektros grandinę ir išvengti milžiniškų elektrinių statybos. Dabar kuriamas reaktorius yra 50 megavatų galios. Palyginimui, vienas Ignalinos atominės elektrinės reaktorius pasižymėjo 1500 MW galia. „NuScale“ norėtų sukurti 60 MW reaktorių, bet daug didesni moduliai jų nedomina. Norint daugiau galios, tektų sujungti kelis tokius modulius.

 

Kuo ši technologija pranašesnė saugumo prasme? Visas reaktorius, įskaitant ir garo generatorius, yra viename modulyje. Įvykus avarijai tą modulį galima greitai atskirti ir visiškai panardinti į didelį vandens kiekį. Be to, išmontuoti nebereikalingas elektrines būtų lengviau.

„NuScale“ dar turės pasistengti, kad kompanijos reaktoriai būtų galutinai patvirtinti ir prasidėtų jų gamyba. Tai bus ilgas ir sunkus kelias. Be to, teks nugalėti ir gyventojų pasipriešinimą. Ar jūs norėtumėte gyventi miesto rajone, kuriame dirba atominė elektrinė?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(92)
(11)
(81)

Komentarai (4)