MP3 formato kūrėjai oficialiai įvykdė jo eutanaziją (Audio)  (3)

MP3, skaitmeninis garso kodavimo formatas, per porą dešimtmečių pakeitė tai, kaip klausomės muzikos ir paskatino nesuskaitomos daugybės naujų įrenginių atsiradimą. O dabar jis mirė. Formato kūrėjai šią savaitę oficialiai paskelbė nutraukiantys jo licencijavimo programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikroji MP3 technologijoje panaudotų patentų istorija sudėtingas ir sujaukta. Bet tFraunhoferio institutas teigia turintis teisę išduoti tam tikrus MP3 patentus programinės įrangos kūrėjams, kurie nori „platinti ir/ar parduoti dekodavimo ir/ar kodavimo galimybę”. Pranešimas apie kompanijos licencijavimo programos nutraukimą buvo papildytas pareiškimu:

Nors dabar yra ir daugiau efektyvių ir pažangių audio kodavimo/dekodavimo (kodekų) formatų, mp3 tebėra labai populiarus tarp vartotojų. Tačiau naujausios medijų tarnybos, tarkime, interneto transliacijų ar televizijos bei radijo transliavimo, naudoja modernius ISO-MPEG kodekus, tokius kaip AAC šeima ar ateityje – MPEG-H. Jie gali suteikti daugiau galimybių ir geresnę garso kokybę, naudodami daug mažesnį duomenų pralaidumą, lyginant su mp3.

Toks sprendimas didžia dalimi yra simbolinis, bet tai panašu į tai, kai gamintojai pradėjo montuoti CD-ROMus vietoje flopikų įrenginių. Kai kurie gamintojai tebepalaikys MP3, bet standartu taps naujesni formatai. AAC — arba pažangus audio kodavimas „Advanced Audio Coding“ — buvo sukurtas drauge su Fraunhoferio institutu ir dabar laikomas standartu.

MP3 mirė, tačiau jo poveikis skaitmeniniam pasauliui labai ryškus. Jis suteikė galimybę parsisiųsti garso failus lėtojo interneto laikais ir paskatino daug technikos naujokų prisijungi prie skaitmeninio amžiaus. iPod ir iTunes pradėjo naują Apple erą ir iPhone'ų bei visų jo imitatorių dominavimą dabartinio komunikavimo srityje.

Kitaip nei vinilas ar kasetės, kažin ar MP3 kada nors sugrįš dėl nostalgijos. Pagal šiuolaikinius standartus, jo garso kokybė prasta ir kai kurie tyrimai netgi parodė, kad jame naudojamas suspaudimo algoritmas sustiprina muzikos instrumentų neigiamas emocines charakteristikas teigiamų charakteristikų sąskaita.

MP3 paminėjimui, pasiklausykime dainos („Tom’s Diner“ atliekamos Suzanne Vega), kurią Karlheinzas Brandenburgas naudojo kaip nuorodą, kurdamas šį formatą. Žemiau rasite sudėtus visus garsus, kurie dingo iš takelio, spaudžiant į MP3 formatą.


Rhett Jones
gizmodo.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(46)
(3)
(43)

Komentarai (3)