Prekybos kare prieš JAV kinai mojuoja koziriu: jį panaudojus nukentėtų visa IT pramonė  (3)

Retieji žemės elementai – nepakeičiamos medžiagos šiuolaikinės elektronikos pramonėje. 4/5 jų išgauna Kinija. Tai suteikia svertų prekybos kare.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-06-01 Prekybos kare prieš JAV kinai mojuoja koziriu: jį panaudojus nukentėtų visa IT pramonė  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „Bloomberg“ publikacija nurodoma, kad Kinija ruošiasi retųjų žemės metalų eksporto į JAV ribojimui ir sudarinėja savo „juodąjį sąrašą“, į kurį bus įtraukiamos nepatikimos užsienio bendrovės. Tuo pačiu Japonijos konglomeratas „SoftBank“ paskelbė, kad savo 5G tinklą statys „Nokia“ bei „Ericsson“ įrangos pagrindu ir atsisakys bendradarbiavimo su „Huawei“, kurios įrangą naudojo ankstesnės kartos 4G tinklo statybai.

Retųjų žemės metalų eksporto ribojimo grėsmė kol kas yra tik žvanginimas ginklais. Pekino politikai kol kas tik rodo signalą, kad yra pasiruošę imtis šios itin griežtos priemonės, tačiau, anot „Bloomberg“, realių veiksmų bis imtasi tik tuo atveju, jei prekybinė įtampa tarp JAV ir Kinijos dar labiau padidės.

Retieji žemės metalai yra būtini komponentai praktiškai bet kurioje šiuolaikinės pramonės rūšyje. Galima teigti, kad jei gaminys yra sudėtingesnis už virdulį, vadinasi, jame turi būti retųjų žemės metalų. Pavyzdžiui, neodimis – turbūt žinomiausias šios grupės metalas – labai dažnai naudojamas gaminant magnetus, kurie yra naudojami gaminant ausines.

Pasaulio ekonomistai ir tarptautiniai verslo analitikai vienbalsiai sutaria, kad JAV kompanijos šiuo metu be Kinijos neturi pakankamai gerų alternatyvų šiems metalams gauti.

Kalbant apie kinišką „juodąjį sąrašą“, iš esmės tai yra atitikmuo amerikietiško juodojo sąrašo (angl. Entity list), kuriame atsidūrusi įmonė „Huawei“ neteko galimybės prekiauti su amerikiečiais be atskiro vyriausybės leidimo. Labiau panašu, kad tai yra tik parodomasis veiksmas, nes Kinijai jokio formalaus sąrašo iš esmės net nereikia: „Google“ ir „Facebook“ veikla prieš daugelį metų Kinijoje buvo uždrausta ir be jo.

Kinijos nacionalinis radijas, citavęs šalies vyriausybės atstovą, paskelbė, kad į sąrašą bus įtrauktos užsienio įmonės, organizacijos ir asmenys, kurie nepaklūsta rinkos taisyklėms, pažeidinėja sutartis ir blokuoja ar nutraukia tiekimą dėl su komercija nesusijusių priežasčių arba smarkiai kenkia teisėtiems Kinijos bendrovių interesams.

„Huawei“ - įmonė, atsidūrusi pačiame trinties tarp Kinijos ir JAV epicentre – dėl verslo santykių su „Softbank“ nutrūkimo patirs nemenkus nuostolius. Joks ryšio operatorius nebuvo išreiškęs abejonių dėl „Huawei“ tinklo įrangos našumo ar patikimumo, tačiau amerikiečių skleidžiamas susirūpinimas dėl jos kibernetinio saugumo trūkumų ar gamintojo sąsajų su Kinijos vyriausybe smarkiai veikia įmonės verslo klientų sprendimus. Veikiausiai „Softbank“ vadovai tokį sprendimą priėmė ir dėl „Huawei“ reputacijos klausimų, ir dėl įtraukimo į amerikiečių juodąjį sąrašą.

Ir tai yra ženklas ilgalaikių pasekmių, kurios „Huawei“ pajamų eilutę mažins ilgą laiką, nepaisant to, kokia bus JAV ir Kinijos prekybos derybų baigtis: net jeigu teisinės problemos bus išspręstos operatyviai, o „Huawei“ iš juodojo sąrašo bus pašalinta, šios įmonės, kaip patikimo išmaniųjų telefonų ir bazinių stočių gamintojo, reputacija yra sutepta ilgam.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai (3)