Lietuviai sugalvojo dar neregėtą dalyką - antivirusinę kvėpavimo kaukę, kurioje oro valymui naudojami ultravioletiniai spinduliai  (5)

Kol dalis Lietuvos kalba apie ligonines užklupusius iššūkius, tarptautinė komanda per 48 valandas pasiūlė Lietuvai sprendimo idėją, siūlančią iki 99 proc. efektyvumu neutralizuoti daugumą žinomų virusų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-22 Lietuviai sugalvojo dar neregėtą dalyką - antivirusinę kvėpavimo kaukę, kurioje oro valymui naudojami ultravioletiniai spinduliai  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdami pralenkti iki šiol tarp sveikatos specialistų dažniausiai naudojamo N95 respiratoriaus efektyvumą, inžinierių, fizikų ir produkto vystymo specialistų komanda į pagalbą pasitelkė ultravioletinius spindulius. To pasekmėje, netrukdant kvėpavimui bei nesukeliant papildomų kliūčių oro srautui, sprendimu siekiama sunaikinti Covid-19 ar bet kurį kitą pavojingą virusą, plintantį oro – lašeliniu būdu. 

Labiausiai pažeidžiama grupė - medikai - bandydami kompensuoti apsaugų deficitą, yra priversti pakartotinai dėvėti vienkartines, o dažnais atvejais – naudoti ir namų sąlygomis pasigamintas kaukes. Žvelgiant į Ispanijos pavyzdį, kurio panašumų aptinkame ir Lietuvos ligoninėse, iš visų patvirtintų Covid-19 atvejų net 14 proc. sudaro sveikatos specialistai, kurie pradeda kelti grėsmę tiek reguliariems ligoninės pacientams, tiek drauge dirbančiajam medikų kolektyvui.

Viename 2014 metais atliktame tyrime buvo išsiaiškinta, jog įprastų medicininių kaukių efektyvumas yra 40 proc., medvilnių kaukių – 30 proc., o didžiausias – 95 proc. efektyvumas – buvo priskiriamas N95 kvėpavimo respiratoriams. 

Suvokdami problemą, inžinieriaus Donato Puodžiuko, fizikų Jono Klimantavičiaus ir Dariaus Kančio bei projektų vadovo Adomo Klimanto vedama komanda kovo 20-22 dienomis vykusio „Hack the Crisis“ nuotolinio hakatono metu sugalvojo sprendimą  UVIRESO – antivirusinę kvėpavimo kaukę, kurioje oro valymui naudojami ultravioletiniai spinduliai. Žmogaus iškvepiamas oras su jame esančiais gyvais virusais praeina pro specialios konstrukcijos filtrą su ultravioletinių spindulių šaltiniu. Ultravioletinių spindulių energija pažeidžia virusų struktūrą taip, kad jie tampa nebegyvybingais. Esminė užduotis – sukurti tokią prietaiso konstrukciją, kad virusai būtų sunaikinami su 99,9% tikimybe, tuo pačiu apsaugant žmogaus odą nuo UV spinduliuotės poveikio.

„Mūsų techninis sprendimas yra paremtas per daugelį metų atliktais moksliniais tyrimais, kuriuose eksperimentai buvo atliekami su įvairiais virusais, kurie savo struktūra buvo artimi COVID-19 struktūrai.” - įvardina idėjos iniciatorius Jonas Klimantavičius.

„Didžiausią jaudulį kelia galimybė žmonijai pasiūlyti ką nors efektyvaus ir naudingo, kas galėtų padėti šiuo įtemptu ir visiems nelengvu laikotarpiu. Esminė mūsų komandos motyvacija vystyti ultravioletinį respiratorių iki jo patekimo į rinką yra jausmas, kad taip prisidedame prie žmonių apsaugojimo ir gyvybių gelbėjimo. Mus jungia didelis noras padėti spręsti sveikatos priežiūros sistemą užgriuvusias problemas“ – mintimis dalinosi projekto vadovas Adomas Klimantas.

Įvertintas kaip vienas geriausių hakatono laimėtojų, komanda buvo apdovanota asmeniniu Vlado Lašo ir specialiuoju prekinio ženklo „INVENTSHIP“ įsteigtais prizais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(9)
(3)

Komentarai (5)