Mokslininkai sugalvojo, kaip lengvai medieną paversti energiją taupančiais permatomais langais: 50 kartų stipresnė už ankstesnius pavyzdžius ir „iš jos būtų galima pastatyti permatomą namą“  ()

Medieną paversti permatoma mokama jau seniai, tačiau dabar ji ir 50 kartų stipresnė už ankstesnius pavyzdžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Permatoma mediena dar pagerinta ir už tradicinį stiklą daug geriau izoliuojantys langai dar priartėjo.

Įprastai darant medieną paermatoma, mediena mirkoma natrio chlorite – cheminėje medžiagoje, kurios būna kai kuriuose balikliuose ir dantų pastose – kad būtų pašalintas struktūrinis medienos komponentas, ligninas. Tačiau tam reikia daug cheminių medžiagų, susidaro skystos atliekos, kurias sunku perdirbti ir mediena susilpnėja.

Liangbing Hu su kolegomis iš Marylando universiteto sugalvojo metodą, kuriuo ligninas ne pašalinamas, o modifikuojamas. Jis spartesnis ir reikia mažiau medžiagų, nei standartiniam lignino šalinimo procese, o be to, liekanti mediena būna stipresnė.

Tyrėjų metodas paremtas nesenu atradimu, kad ligninas gali būti padarytas permatomu, pašalinus vos porą jam spalvą suteikiančių molekulių. Tam jie medieną ištepė dezinfekavimui dažnai naudojamu vandenilio peroksidu ir palaikė po Saulės šviesą imituojančia UV lempa. Etanoliu iš medienos pašalinę likučius, poras jie užpildė skaidria epoksidine derva, taip, kaip ir gaminant permatomą medį be lignino.

 

Galutinis produktas yra mediena, praleidžianti daugiau nei 90 procentų šviesos ir daugiau nei 50 kartų stipresnė už permatomą medieną, su visiškai pašalintu ligninu. „Ši permatoma mediena lengvesnė ir stipresnė už stiklą. Ji galėtų būti naudojama apkrovas patiriantiems langams ir stogams“ sako Hu. „Iš jos potencialiai būtų galima pastatyti permatomą namą.“

Leah Crane
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda:Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.abd7342

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()