Ateities baterijos galės veikti 30 metų  (24)

Ne kiekvienas mobilaus telefono savininkas gali pasidžiaugti tuo, kad jo telefonas be akumuliatoriaus pakrovimo veiktų vieną savaitę. Jau prekiaujama telefonų baterijomis, kurios gali be pakrovimo veikti netgi mėnesį. Tačiau U.S. Air Force Research kompanijai pasirodė ir to mažai. Jie savo laboratorijoje pratestavo naują baterijų sistemą, kurios dėka baterijos be pakrovimo veiks net 30 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naują technologiją sudaro puslaidininkiai, o kaip energiją ji naudoja radioizotopus. Radioaktyvi medžiaga skyla ir išskiria beta daleles, kurios virsta elektros energija. Taigi, naujosios baterijos veiks branduolinės reakcijos principu – idėja nėra nauja, tačiau dėl įvairiausių technologinių sunkumu niekaip iki šiol nėjo pasiekti didesnės baterijų talpos su saugia ir nedidele apimtimi.

Nors branduolinė reakcija skamba grėsmingai, iš tiesų akumuliatoriai negamina radioaktyvių medžiagų ir nėra pavojingi. Reakcija yra nešiluminė, o tai reiškia, kad nešiojamieji kompiuteriai ir nedideli įrenginiai generuos mažiau šilumos nei tradiciniai ličio-jono akumuliatoriai. Priežastis, dėl kurios ji veikia taip ilgai – neutronų beta-skilimas į protonus yra didžiausias pasaulyje koncentruotas energijos šaltinis.

Geriausia yra tai, kad išsikrovusios baterijos yra visiškai neveiklios ir nekenksmingos, todėl gamtininkams nėra reikalo jaudintis.

Naujo tipo baterijas bus galima naudoti nešiojimuose kompiuteriuose, mobiliuose telefonuose, skaitmeniniuose fotoaparatuose. Pirmieji U.S. Air Force Research kompanijos akumuliatoriai prekyboje turėtų pasirodyti po dviejų – trijų metų ir turės kodinį pavadinimą – Betavoltaic Batteries.

Plačiau: Betavoltaic Batteries

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: