Saulės energija maitinamas lazeris  (2)

Tokijo (Japonija) technologijų instituto tyrinėtojai sukūrė naujo tipo efektyvų Saulės energija maitinamą lazerį. Tikimasi jį pritaikyti įgyvendinant kitą sumanymą - magnio variklį. Idėja - pagaminti galingą lazerį, kuris galėtų sudeginti jūros vandenyje esantį magnį. Šio proceso metu išskiriamas didelis kiekis šilumos ir vandenilio. Magnis turi didelį potencialą tapti energijos šaltiniu, kadangi jo energijos tankis yra apie 10 kartų didesnis nei vandenilio. Taip pat Žemėje turimi dideli jo resursai - apie 1,3 gramo kiekviename litre jūros vandens, arba iš viso 1800 trilijonų tonų visuose vandenynuose. Be to, reakcijos metu gaunamą magnio oksidą galima konvertuoti atgal į magnį. Tam reikalinga 4000 laipsnių temperatūra pagal Kelvino skalę, ir jai pasiekti vėlgi bus naudojamas naujasis lazeris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norint, kad magnio degimo variklis būtų praktiškas energijos šaltinis, lazerius turi maitinti koks nors atsinaujinantis energijos šaltinis - pavyzdžiui, Saulės energija. 

Saulės energijos lazeriai jau egzistuoja - jie koncentruoja Saulės šviesą į tam tikrus kristalinius mineralus, kurie emituoja lazerio šviesą. Iki šiol patys galingiausi tokio tipo lazeriai naudodavo didžiulius veidrodžius, kuriais Saulės šviesa fokusuojama į kristalą.
Tokijo mokslininkų kolektyvas sukūrė kompaktišką tokio lazerio versiją, kuri ne tik mažesnė matmenimis, bet ir trigubai efektyvesnė nei ankstesni variantai. Vietoj didelių veidrodžių panaudotos Frenelio linzės - paprasti veidrodžiai į kristalą sufokusuoja tik apie 10% į juos patenkančios šviesos, tuo tarpu Frenelio linzės pasiekia 80% fokusavimo efektyvumą.

1,3 kvadratinio metro ploto linzės pakanka 25 vatams energijos generuoti. Tai kol kas nedidelis skaičius, tačiau lazerio galia, didinant  linzės plotą, didėja eksponentiškai. Tikimasi, jog 5 kvadratinių metrų linzės lazeris generuos 300-400W.

Tai - ne pirmas bandymas vandenyje esančius metalus panaudoti kaip energijos šaltinį. Kol kas visi ankstesni bandymai pasižymėdavo nedideliu naudingumo koeficientu ir būdavo gerokai sudėtingesni nei vandenilio generavimas elektrolizės būdu naudojant Saulės elementus. Ar naujasis metodas pasitvirtins - pamatysime bėgant laikui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: