Kalėdinio apsipirkimo apgaulės - kaip sukčiai išvilioja jūsų pinigus ir kaip to išvengti (Patarimai)  ()

Šventinis laikotarpis yra intensyvus - tiek ieškantiems dovanų savo artimiesiems, tiek ir darbymetis sukčiams, kurie naudoja daugybę būdų išvilioti jūsų pinigus. Sužinokite, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį ir kaip apsisaugoti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-21 Kalėdinio apsipirkimo apgaulės - kaip sukčiai išvilioja jūsų pinigus ir kaip to išvengti (Patarimai)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukčiavimas internete ypatingai išaugo pandeminiu laikotarpiu, kai žmonės buvo namuose, didelę laiko dalį praleido prie įvairių ekranų ir naršydami internete.

Tačiau duomenys rodo, kad net ir praėjus pandemijai, tokie sukčiavimo mastai išliko didesni nei 30 proc. Ir sukčiai ypatingai nusitaikę į perkančius internete.

Kokie yra pagrindiniai sukčiavimo atvejai?

Netikros internetinės parduotuvės - sukčiai sukuria labai panašias į originalias el. parduotuves, bet iš tikrųjų tai tik apgaulė. Vos tik pirkėjas už neva parduodamą prekę atlieka mokėjimą, sukčiai gauna kreditinės kortelės duomenis, o prekės pirkėjas taip ir negauna. Tad sukčiai apgauna iškart keliais būdais: pavagia pinigus, apgauna dėl prekės ir gauna ypatingai svarbią jūsų asmeninę informaciją.

Apgaulingi elektroniniai laiškai - dar viena ypatingai populiari ir dažna apgaulės forma, kai sukčiai milijonams vartotojų išsiunčia melagingus el. laiškus, kuriuose raginama kuo skubiau paspausti nuorodą, kad gautumėte ar specialią nuolaidą, ar jau neva užsakytą, bet siuntų tarnyboje pastrigusią prekę, ar apskritai kažkokias kosminio dydžio nuolaidas ir pan. Visais atvejais reikalaujama spausti nuorodą - kartais net atsisiųsti kokį prisegtą failą - ir suvesti savo asmeninius prisijungimo duomenis prie soc. tinklų, banko ar kitų asmeninių jautrių duomenų. Jokiais būdais negalima to daryti! Pagrindinis patarimas - NESKUBĖTI!

Kiti internetiniai apsipirkimo pavojai:

  • netikra labdara - sukčiai mėgsta šventinį laikotarpį išnaudoti ir bandant žmones privilioti paaukoti. Kadangi šiuo laikotarpiu žmonės yra atviresni tokioms veikloms, galite internetinėje erdvėje išvysti vis daugiau tokių neva aukojimui skirtų reklamų, kur vėlgi - reikalaujama suvesti banko duomenis. Aukokite tik toms organizacijoms ir/ar asmenimis, kuriuos puikiai žinote. Ir tą geriausia daryti jų oficialiuose internetiniuose puslapiuose, kur ir pateikiama tikra informacija.
  • apgaulingi produktai - realias el. parduotuves mituojantys puslapiai siūlo fantastiškai atrodančius pasiūlymus. Garsių prekių produktus už nematytas kainas. Dažniausiai tai būna apgaulė, kadangi tokie produktai nė iš tolo neprilygsta tiems originalams, ko tikitės sumokėdami už prekę.
  • netikra siuntimo informacija - irgi vis dažnėjantis, ypatingai švenčių metu, apgaudinėjimo būdas. Kai į telefonus gauname pranešimus apie neva kažkur pastrigusią siuntą. Kai jų užsisakome daug, net nebežinome, kuri čia yra. Tuo ir pasinaudoja sukčiai, kurie vėlgi skubina suvesti asmens duomenis, neva pakoreguoti siuntimo laiką ir kitas sąlygas. Viskas atrodo nekaltai ir padaryta labai profesionaliai, bet sukčiams tereikia jūsų asmens duomenų ir prisijungimo prie banko sąskaitos/kortelės.
  • apgaulingi skambučiai, SMS ir žinutės Viber bei kitose APP - apie šį dalyką tikrai esate girdėję visi. Ir nors atrodo, kad jau aš esu gudrus, man taip nenutiks - bet nuolat girdime, kaip apgauna jaunus, išsilavinusius ir lygiai taip pat galvojusius asmenis. Tad neskubėkite vykdyti nurodytų dalykų, būtent skuba yra vienas iš sukčių daromų psichologinio spaudimo triukų. Ramiai įvertinkite situaciją ir pasitarkite su aplinkinais, kelios galvos tikrai blaiviau įvertins padėtį.

Kaip išvengti šių apgaulių ir ką daryti, jei jau įkliuvote į sukčių pinkles?

Labai atidžiai pasižiūrėkite į el. parduotuvės internetinį adresą. Sukčiai įprastai bando atkartoti originalų adresą, pakeisdami vieną ar kelis simbolius. Tarkime, prideda ženklų - 1, L, 0 ar O. Tad būkite atidūs.

Taip pat verta apsipirkti tose parduotuvėse, kurių URL adresas prasideda "https://", kadangi tokiu atveju jūsų duomenys yra geriau apsaugomi nuo pavogimo.

Neatidarinėkite įtartinų el. laiškų ir nespauskite neaiškių nuorodų. Tas pats galioja ir su QR kodais.

Viešieji nemokami WiFi tinklai taip pat yra sukčių taikinys, tad jais naudokitės labai atsargiai ir tokiais atvejais neatlikite internetinių pirkimų, nesuveskite jautrių asmens duomenų. Vieša ir nemokama yra prastai apsaugota.

Apskritai, pirkimams el. parduotuvėse verta turėti atskirą el. pašto dėžutę ir pinigų sąskaitą. Taip net ir apgaulės atveju sumažinsite riziką.

Nuolat naudokitės sudėtingais ir stipriais slaptažodžiais. 

Taip pat naudokitės VPN tinklais - jie padeda išsaugoti jūsų anonimiškumą, tad ir duomenų nutekėjimą trečiosioms šalims bei apsaugo nuo sukčių.

O ką daryti jei jau pakliuvote į sukčių pinkles?

Žaibiškai susisiekite su savo banku, kurio kortelės ar prisijungimo prie sąskaitos duomenis gavo sukčiai. Kad kuo greičiau bankas imtųsi veiksmų: sustabdytų mokėjimus, užblokuotų kortelę ir t.t. Šiuo atveju, tiesiogine prasme, kiekviena sekundė yra svarbi.

Taip pat apie situaciją informuokite teisėsaugos pareigūnus. Gėdytis, kad apgavo, tikrai neverta. Tokių kaip jūs yra milijonai žmonių. Ir pasikreipimas į pareigūnus pagreitins problemos sprendimą ir leis užkardyti sukčių kanalą, kad neapgautų kitų žmonių.

Išsaugokite visą informaciją, per kurią buvote apgauti. Tai svarbu tiek policijos tyrimui, tiek bankui. Ir išlikite ramūs. Apgavystės metu patiriamas didelis stresas, iškart pasitarkite su aplinkiniais, kurių šaltesnės galvos padės atlikti reikiamus veiksmus.

Kodėl verta rinktis „NordVPN“?

Beskaitydami tikriausiai jau supratote, kad sukčiai turi galybę būdų, kaip pasiekti jūsų piniginę ir norint apsisaugoti vien budrumo neužtenka.

Tam reikia gerų ir sudėtingų slaptažodžių bei kitų priemonių, kurios leistų ramiai jausti internetinėje erdvėje, perkant prekes.

Štai čia ir pagelbėja lietuvių kompanijos sukurti ir plačiai pasaulyje žinomi bei pripažinti produktai. Vienas jų yra VPN paslauga, kuri suteikia maksimalų anonimiškumą ir daugybę kitų privalumų, apie kuriuos rašėme čia, bet svarbiausia perkantiems internetu:

  • Kenkėjiškų failų nuskaitymas atsisiuntimo metu
  • Įspėjimai apie nutekintus prisijungimo duomenis
  • Slapukų ir reklamų blokavimas

Esmė tokia: jei turite VPN, naršydami internete galite nesijaudinti dėl savo saugumo ir nebijoti, kad jūsų informacija paklius į svetimas rankas. Su „NordVPN“ tai paprasta.

Išskirtinis „NordVPN“ pasiūlymas

  • Jei vartotojas nusiperka 2-ejų metų abonementą už 80,73 eurų, kas yra net 63 % siekianti nuolaida - ši paslauga mėnesiui kainuos tik 2,99 eurų. Plius, 3 mėn. nemokamai dovanų.
  • Jei vartotojas nusiperka 1-erių metų abonementą už 67,35 eurų, kas yra 45 % siekianti nuolaida - ši paslauga mėnesiui kainuos tik 4,49 eurų. Plius, 3 mėn. nemokamai dovanų.
  • Paprastai ši „NordVPN“ paslauga mėnesiui be jokių akcijų kainuoja nuo 12,99 €, tad dabar, pasinaudojus šia išskirtine akcija, ją galite įsigyti už nerealiai gerą kainą. 
  • Svarbu: jei vartotojas drauge su „NordVPN“ paslauga dar įsigysi „NordPass“, „NordLocker“, „Dedicated IP“ ar „Incogni“ - gaus dar 3 papildomus mėnesius nemokamai.

Kas yra „NordPass“ slaptažodžių tvarkyklė?

Taip pat, norintiems pagaliau turėti realiai išskirtinius, sudėtingus ir duomenis apsaugančius slaptažodžius, ir dar daugiau - labai verta rinktis „NordPass“ slaptažodžių tvarkyklę:

  • Išsaugokite neribotą skaičių slaptažodžių ir prieigos raktų
  • Automatinis išsaugojimas ir automatinis pildymas
  • Sukurkite sudėtingus slaptažodžius
  • Nuskaitykite žiniatinklį, ar nėra duomenų nutekėjimo
  • Nustatykite silpnus, senus ir pakartotinai naudojamus slaptažodžius
  • Automatinis sinchronizavimas tarp įrenginių
  • Daugiafaktorinis autentifikavimas
  • Saugi sąskaita su biometriniais duomenimis
  • Bendrinkite elementus su žmonėmis, kuriais pasitikite
  • Suteikite prieigą prie slaptažodžių ir prieigos raktų kritiniu atveju
  • Užpildykite formas su asmenine informacija
  • Saugiai saugokite kredito korteles ir banknotus
  • Perjungdami įrenginius būkite prisijungę
  • Importuoti ir eksportuoti slaptažodžius
  • Jūsų slaptažodžiai priklauso tik jums

Išskirtinis „NordPass“ slaptažodžių tvarkyklės pasiūlymas

  • Jei vartotojas nusiperka 2-ejų metų abonementą už 40,23 eurų, kas yra net 50 % siekianti nuolaida - ši paslauga mėnesiui kainuos tik 1,49 eurų. Plius, 3 mėn. nemokamai dovanų.
  • Jei vartotojas nusiperka 1-erių metų abonementą už 25,35 eurų, kas yra 43 % siekianti nuolaida - ši paslauga mėnesiui kainuos tik 1,69 eurų. Plius, 3 mėn. nemokamai dovanų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()