6 įdomūs “pasidaryk pats” rinkiniai elektronikos mėgėjams: nuo paprasto laikrodžio ar radijo iki vikšrinio roboto  ()

Kinijos rinkoje gausu ne tik užbaigtų produktų, bet ir įdomių rinkinių entuziastams. Tai - tarsi konstruktoriai suaugusiems, kuriems jau nebesinori užsukti į žaislų parduotuvę. Kita vertus, jie yra pakankamai paprasti, kad būtų įkandami ir visiškai žaliems elektronikoje. Ką norėtumėte pagaminti - šį žaislinį robotą ar osciloskopą, ar radiją?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-09-14 6 įdomūs “pasidaryk pats” rinkiniai elektronikos mėgėjams: nuo paprasto laikrodžio ar radijo iki vikšrinio roboto  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Rankinis laikrodis

Bene dažniausias pradedančiųjų elektronikos mėgėjų projektas - elektroninis laikrodis. Įprastai kuriami gražūs sieniniai laikrodžiai, tačiau yra rinkinių, kurie leidžia susikurti tokį ne visai įprastą ant riešo dėvimą aksesuarą. Aišku, jis patiks ne visiems, tačiau pasitreniravimui toks rinkinys yra visai naudingas. 

Šis rinkinys visai paprastas - reikės sulituoti tik kelis elektronikos komponentus. Tačiau kartu tai - nebloga treniruotė, nes reikės suderinti ir mechaninį dalių sujungimą, ir elektronikos komponentų litavimą, ir galutinį laikrodžio suderinimą. Šis rinkinys pradedantiesiems kainuoja vos daugiau nei 27 eurus. Bet ar jį nešiosite?

2. Ore atvaizdus piešiantis projektorius

Greitai besisukanti plokštelė su LED elementais, ore gali atvaizduoti įvairius piešinius. Atrodo kaip kažkoks magiškas pasirodymas, nes piešinys būna vientisas, nepaisant to, kad besisukanti plokštelė yra visai maža. Tiesa, šis rinkinys jau yra kiek sudėtingesnis nei pirmasis, tačiau kartu ir smagesnis. Šis įrenginys vaizdą rodo ne tik apskritimo plokštumoje, bet ir aplink jį. Iš viso gali būti vaizduojamas 240 simbolių tekstas, o viršuje galėsite pamatyti kokią nors paprastą animaciją.

Pats rinkinys iš pirmo žvilgsnio gali ir išgąsdinti. Tačiau ant mikroschemos pagrindo surašyta, kas kur turi būti sulituota. Iššūkis bus ir tai, kaip viską sudėlioti mechaniškai teisingai - ilga plokštelė suksis labai greitai. Šis rinkinys kainuoja €20,42.

3. Šviesų efektai

Ar dar pamenate senus gerus rinkinius, leidusius namuose susikurti į muziką reaguojančius šviesų efektus? Tai galite padaryti ir šiandien. Šis rinkinys naudojasi sauja LED ir akrilinėmis plokštelėmis - jūs galite surinkti visą šviesos bokštą, kuris atrodys gana įspūdingai ir galėsite girtis, jog jį padarėte patys. Šis rinkinys yra gana nesudėtingas, įkandamas ir per daug su elektronika nesusijusiems žmonėms.

Šviesų efektai gali pagyvinti vakarėlio atmosferą, tačiau ir kaip rinkinys, padedantis išbandyti savo problemų sprendimo įgūdžius, šis yra visai neblogas. Šis rinkinys kainuoja  €20,42.

4. Osciloskopo rinkinys

Jei ketinate elektronika užsiimti vis rimčiau, anskčiau ar vėliau jūs užsinorėsite įsigyti osciloskopą. Tai - prietaisas, skirtas elektros impulsų bangos charakteristikoms matuoti ir tirti. Anksčiau tai buvo tik laboratorijų įranga, tačiau dabar osciloskopus vis dažniau įsigyja ir elektronikos entuziastai. Šį teks susirinkti patiems.

Tai, žinoma, yra kiek sudėtingesnis rinkinys, tačiau kai kurie komponentai jame jau bus sulituoti. Taip pat būtina pasakyti, kad užbaigtas osciloskopas nebus toks tikslus kaip gamykliniai įrenginiai, jam taip pat pravers geras dėklas. Šis rinkinys kainuoja  €18,52.

5. Radijas

Radijas yra vienas iš tų dalykų, kuriuos kuria daugelis elektronikos entuziastų. Šis ypatingas tuo, kad rinkinyje rasite ne tik visus svarbiausius komponentus, bet ir korpusą - užbaigtas radijas atrodys tarsi ką tik parsivežtas ir parduotuvės. Pats rinkinys nėra labai sudėtingas, jei seksite instrukcijas, tačiau jau vien komponentų gausa gali trikdyti, o nepadaryti klaidų yra labai svarbu.

Kad klaidų pavyktų išvengti, gamintojas pateikia schemas ir instrukcijas. Įdomu ir tai, kad gamintojas giriasi, jog užbaigtas radijas neblogai groja. Šis rinkinys kainuoja kiek mažiau nei 7 eurus.

6. Vikšrinis robotas

Visi iki šiol išvardinti rinkiniai buvo palyginti nesudėtingi ir pigūs. Šis anaiptol toks nėra jau vien dėl savo detalių gausos. Surinkinėjant šį robotą teks suderinti nemažai įgūdžių, tačiau galutinis produktas yra labai įdomus - vikšrinis robotas. Jis yra valdomas „Bluetooth“ ryšiu, turi daug įvairių funkcijų. Pavyzdžiui, šis robotas turi ultragarsinį jutiklį, kuris leidžia išvengti kelyje pasitaikiusių kliūčių.

Sensorių gausa ir „Arduino“ sistema reiškia, kad šį robotą elektronikos entuziastai dar gali ir modifikuoti. Tai vienas iš tų rinkinių, kuriuos surinkus malonumas tikrai nesibaigia. Šis roboto rinkinys kainuoja €69,32.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai ()