Pagrindinės priežastys, kodėl pasaulyje tiek daug žmonių naudoja VPN: kaip Netflix ir Linkomanijos ribojimai sukėlė tikrą VPN sprogimą  (43)

VPN (virtualus privatus tinklas) yra paslauga, kuri šifruoja jūsų duomenis ir slepia jūsų IP adresą, nukreipdama jūsų tinklo veiklą per saugią grandinę į kitą, už daugybės kilometrų esantį serverį.

Iš esmės, tai leidžia internete pasislėpti, net ir viešuose „Wi-Fi“ tinkluose, todėl galite saugiai ir visiškai anonimiškai naršyti internete.

Vienas geriausių pasalulyje VPN yra kuriamas Lietuvoje - tai NordVPN.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-08-18 Pagrindinės priežastys, kodėl pasaulyje tiek daug žmonių naudoja VPN: kaip Netflix ir Linkomanijos ribojimai sukėlė tikrą VPN sprogimą  (43)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei kada nors nerimavote, kaip Jūsų interneto paslaugų teikėjas naudoja Jūsų naršymo duomenis, ar tiesiog norėjote pasižiūrėti „Netflix“ laidas, kurių Jūsų vietovėje nerodo, turėtumėte labai rimtai apsvarstyti galimybę naudotis VPN - taip daro milijonai žmonių visame pasaulyje ir panašu, kad tai tampa nauja skaitmenine mada.

Tokia galimybė sparčiai populiarėja ir Lietuvoje - ypač po Linkomanijos ir kitų panašių tinklapių blokavimo, VPN paslaugų populiarumas šovė į viršų kaip raketa. Tiesa, daugelis naujų vartotojų pradeda nuo nemokamų VPN, bet tai pavojingos paslaugos saugumo prasme dėl duomenų kaupimo - nemokamų dalykų iš tikro nebūna, tik mokate arba pingais, arba savo duomenimis, arba saugumo sąskaita. Išsamiau apie tai - kitame straipsnyje. 

Tad tikrai neverta rizikuoti, ypač kai pasitaiko tokios fantastiškos kainos, kaip kad šiuo metu siūlo vienas geriausių pasaulyje VPN tinklų - NordVPN.

Štai pagrindinės priežastys, kodėl pasaulyje tiek daug žmonių naudoja VPN.

1. Maksimalus saugumas viešame „Wi-Fi“ tinkle

Viešasis belaidis internetas yra patogus, tačiau už tai tenka aukoti saugumą. Kai atsakote į el. laiškus vietinėje kavinėje ar oro uoste naršote po socialinius tinklus, kas nors gali labai lengvai stebėti visą jūsų veiklą internete.

Naudojant VPN, jūsų naršymo istorija ir asmeniniai duomenys yra apsaugomi. Pilnai nuo svetimų akių paslepiama naršymo istorija, prisijungimo prie bankų informacija, paskyrų slaptažodžiai ir viskas, ką nepažįstami galėtų panaudoti prieš jus.

2. Duomenų slėpimas nuo interneto paslaugų tiekėjo

Prisijungę prie namų „Wi-Fi“, mažiau tikėtina, kad būsite užpulti nepažįstamų žmonių nei prisijungus prie viešo viešojo „Wi-Fi“ ryšio. Tačiau jūsų duomenys vis dar yra pažeidžiami.

Jūsų interneto paslaugų teikėjas, kuriam kiekvieną mėnesį mokate už interneto paslaugą, gali pasiekti visus jūsų veiklos internete duomenis. Tikrai taip, paslaugos tiekėjas gali matyti, kada, kur ir po kokius tinklalapius naršote.

Šiuos duomenis galima rinkti, net jei ir naudojate „privataus“ (Incognito) naršymo funkciją, ir tiesiog parduoti reklamuotojams, taip būtent jums pritaikant tikslinę reklamą. Tokie duomenys netinkamose rankose gali būti labai pavojingi. VPN gali padėti paslėpti jūsų IP adresą ir ką veikiate internete nuo šios paslaugos tiekėjo.

3. Jūsų naudojamų programų ir paslaugų duomenų privatumas

Jūsų interneto paslaugų tiekėjas nėra vienintelis, kuris gali matyti jūsų naršymo istoriją ir turėti prieigą prie šių duomenų. Deja, daugelis mūsų mėgstamiausių programų ir interneto paslaugų, ypač „Facebook“, jau ne kartą buvo viešai kritikuojami dėl to, kaip jie naudojo savo vartotojų duomenis.

VPN neleis programoms ir svetainėms priskirti jūsų elgesio jūsų kompiuterio IP adresui. Tai taip pat gali apriboti jūsų vietos ir naršyklės istorijos rinkimą.

4. Asmeninių duomenų apsauga nuo vyriausybės

Nors daugelis interneto paslaugų tiekėjų, programų ir interneto duomenų centrų teigia, kad jie neparduoda jūsų naršymo duomenų vyriausybėms, informacija vis dėlto patenka į jų rankas - tai yra nutikę net ir JAV.

Nuo 2013 m., kai Edwardas Snowdenas pirmą kartą atskleidė, kad „Verizon“ pardavė vartotojų interneto ir telefono duomenis NSA, amerikiečiai greitai suprato, kaip vyriausybė stebi ir renka jų duomenis. Po Snowdeno nutekintų duomenų ir vėliau kilusio didžiulio pasipiktinimo, buvo priimti keli įstatymai, skirti pažaboti vyriausybės priežiūrą.

Tačiau, kaip rašo rašo „New York Times“, dar šių metų sausį Gynybos žvalgybos agentūra sugebėjo rasti spragų, kaip legaliai apeiti šį įstatymą ir gauti vartotojų duomenis. 

Tad tie, kas nerimaujatdėl vyriausybės galimo per didelio kišimosi į asmeninius duomenis, be dvejonių renkasi patikimą VPN - tai yra gera investicija į asmeninių duomenų apsaugą.

5. Prieiga prie bet kokio turinio bet kurioje vietoje

Tikriausiai jau ne kartą susidūrėte su situacija, kai Netlix jau rodo mėgstamo serialo serijas, bet Lietuvoje nėra galimybės jas pažiūrėti. Tokią problema turi daugybė pasaulio žmonių. 

Taip yra dėl to, kad JAV svetainės, kurios dėl GDPR neįsileidžia europiečių, draudžia žiūrėti amerikietišką Netflix, Hulu, HBO, Disney ir pan. turinį iš Lietuvos.

VPN leidžia visiškai paslėpti realią buvimo vietą, todėl paslaugos tiekėjui atrodo, kad naršote iš kitos vietos. Tai reiškia, kad su VPN galima žiūrėti norimą Netflix serialą ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai viena iš dažniausių priežasčių, kodėl naujomamas VPN. Žinoma, tai leidžia pasiekti ir blokuojamas svetaines, kaip pavyzdžiui, Linkomanija - ar verta tai daryti, ar ne, čia jau kiekvieno įsitikinimo ir sąžinės reikalas. 

6. Saugumas dirbant nuotoliniu būdu

Vienas iš VPN privalumų yra jo duomenų šifravimo funkcijos. Jos leidžia maksimaliai apsaugoti konfidencialią informaciją.

Įmonės naudojamas VPN privalumas yra tas, kad darbuotojai, būdami toli nuo biuro, gali prisijungti prie biuro tinklo ir naudotis jautria informacija tiesiog savo įrenginiuose. Ir tą daryti apsaugant šiuos duomenis nuo svetimų akių.

Kadangi panašu, jog nuotolinis darbas net ir pasibaigus pandemijai bus daliai darbuotojų ir verslų itin patraukliu pasirinkimu, VPN yra naudinga investicija, siekiant apsaugoti konfidencialią medžiagą.

7. Lengvas naudojimasis

Nors mes visi norėtume savo gyvenimui suteikti daugiau saugumo, kai kurie saugumo įrenginiai ir procesai atrodo reikalaujantys daug pastangų. Ir su technologijomis mažiau draugaujantiems, tai atrodo nepatrauklu ir per daug sudėtinga.

Tačiau VPN naudotis visiškai paprasta, su sąlyga, kad renkatės patogią sąsają padariusį tiekėją. Visame pasaulyje vienas iš patogiausių VPN laikomas lietuvių sukurtas „NordVPN“ - daugybėje apžvalgų teigiama, kad ši paslauga yra itin draugiška įprastam vartotojui. 

8. VPN galima pritaikyti daugeliui išmaniųjų įrenginių

Daugelis VPN paslaugų tiekėjų geba apsaugoti skirtingus išmaniuosius įrenginius, pvz., telefonus, planšetinius kompiuterius, nešiojamus ir stalinius kompiuterius. Tad su VPN žmonės lieka nematomi, kad ir kokiu įrenginiu besinaudoja.

9. VPN leidžia protingai sutaupyti

Tikriausiai nenustebinsime, bet įvairios kompanijos skirtingų šalių pirkėjams siūlo tuos pačius produktus bei paslaugas už skirtingą kainą. Tikrai taip. Tokie dalykai tikrai vyksta ir su VPN tą labai greitai pastebėsite. 

Tad jei pasinaudoję VPN pakeisite savo buvimo vietą į tą vietą, kur paslaugos bei prekės siūlomos pigiau, galite sutaupyti išties reikšmingas pinigų sumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(23)
(3)

Komentarai (43)