Kaip išsirinkti geriausią belaidę kolonėlę: ką reikia žinoti apie maitinimą, kaip tai susiję su garso kokybe ir kaina  ()

Plečiantis belaidžių garso kolonėlių asortimentui gamintojai pradėjo ieškoti būdų kaip išsiskirti. Žinoma, unikalumo paieškos šiuo atveju susijusios su naujomis funkcijomis. Vis dėlto visa tai gamintojus taip pat privertė ieškoti būdų, kurie leistų racionaliai spręsti belaidžių kolonėlių energijos resursų suvartojimo klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu belaides garso kolonėles atsižvelgiant į maitinimą galima skirtyti į tris grupes. Nors griežtų sąsajų tarp minėtų ypatybių nėra, tačiau rinkoje galima pastebėti tam tikrus aspektus, kurie brėžia aiškią ribą tarp belaidžių garso kolonėlių žadamo funkcionalumo bei skirtingų maitinimo būdų.

Integruota baterija

Belaidės nešiojamos garso kolonėlės su integruota baterija praktiškai visuomet yra komplektuojamos tik su Bluetooth ryšio moduliu. Įprastai tokio tipo belaidžių garso kolonėlių gamintojai nesistengia apkrauti papildomomis funkcijomis, kadangi šiuo atveju baterijos energijos resursai yra santykinai riboti. Apžvalgininkų nuomone, kokybiška belaidė garso kolonėlė be papildomos įkrovos turi veikti apie 7-8 valandas. Čia svarbu atkreipti dėmesį, kad baterijos talpa taip pat ne visada yra svarbiausias faktorius.

Kitaip sakant, renkantis belaidę garso kolonėlę su integruota baterija itin svarbu atkreipti dėmesį ir į Bluetooth ryšio modulio versiją. Nesigilinant į technines smulkmenas svarbiausia suprasti tai, kad kiekvienas Bluetooth versijos atnaujinimas yra gana reikšmingas (pvz., Bluetooth 4.0 aktualus energijos suvartojimo optimizavimu, Bluetooth 4.2 – spartos aspektu). Būtent dėl tos priežasties šiuo metu rinktis belaidę garso kolonėlę su senesniu nei Bluetooth 4.0 ryšio moduliu tikrai nerekomenduojame. Tačiau prekyboje yra kolonėlių su žemesniu Bluetooth ryšio moduliu, tad visada rekomenduojama patikrinti specifikacijas.

Pavyzdžiui, belaidė kolonėlė „Aptoyu“ (Bluetooth 2.1) turi 3600 mAh bateriją ir be papildomos įkrovos gali veikti apie 12 valandų. Tuo tarpu „​Xiaomi Square Box 2“ turėdama tris kartus mažesnės talpos bateriją (1200 mAh) muziką transliuoti gali apie 10 valandų.

Žinoma, atitinkamą įtaką energijos sąnaudoms taip pat turi įvairios papildomos funkcijos ir garsiakalbių galingumas bei jų matmenys. Šiuo konkrečiu atveju „Xiaomi Square Box 2“ nors ne nežymiai, tačiau atsižvelgiat į garsiakalbių techninius parametrus, vis tiek įgyja pranašumą prieš „Aptoyu“ belaidę garso kolonėlę (5 W prieš 4,8 W).

Tai puikiai įrodo, jog naujesnės kartos belaidės garso kolonėlės integruotos baterijos resursus geba išnaudoti kur kas optimaliau. Kitaip sakant, jeigu renkatės belaidę garso kolonėlę su integruota baterija, rekomenduojame atkreipti dėmesį į bendrą techninių charakteristikų visumą. Tuo tarpu papildomas funkcijas (pvz., NFC) pasistenkite rinktis tik pagal savo poreikius, kadangi jos kiekvieną kartą taip pat atitinkamai pareikalaus tam tikros dalies ir taip ribotos baterijos energijos resursų.

Iš elektros tinklo

Dauguma pirkėjų įsivaizduoja, kad visos belaidės garso kolonėlės turi integruotas baterijas ir taip pat pasižymi geromis mobilumo savybėmis. Šiuo atveju tenka sutikti, kad belaidžių garso kolonėlių skiriamasis bruožas – kompaktiškumas. Vis dėlto į pastarąsias kai kurie gamintojai jau ryžtasi integruoti ir WiFi ryšio modulį. Toks sprendimas belaidei garso kolonėlei prideda kur kas daugiau lankstumo bei funkcionalumo, tačiau atitinkamai įtakoja jos mobilumo savybes.

Pavyzdžiui, WiFi ryšio režimą palaikančios belaidės garso kolonėlės dažniausiai taip pat turi integruotą Bluetooth ryšio modulį. Vis dėlto dėl techniškai sudėtingesnės konstrukcijos tokio tipo belaidėse garso kolonėlėse gamintojai jau vengia integruoti maitinimui skirtą bateriją. Šiuo atveju tikslinga pabrėžti, kad WiFi ryšio režimą palaikančios belaidės garso kolonėlės yra maitinamos iš elektros tinklo, todėl dažniausiai jas įprasta naudoti patalpose. Kitaip sakant, tokio tipo belaidė garso kolonėlė yra puiki alternatyva griozdiškam muzikiniam centrui ar funkcionalumo stokojančiam radijo imtuvui.

Esminis iš elektros tinklo maitinamų belaidžių garso kolonėlių privalumas – siūlomas papildomas funkcionalumas. Be to, pristatant šio tipo belaides garso kolonėles būtina pabrėžti dar ir tai, kad pastarosios dažniausiai išsiskiria aukštesnės kokybės garsiakalbiais. Žinoma, tuo pačiu tenka susitaikyti, kad iš elektros tinklo maitinamos belaidės garso kolonėlės praktiškai visuomet bus ženkliai brangesnės, nei tos, kurios yra parduodamos tik su Bluetooth ryšio moduliu bei integruota baterija.

Pavyzdžiui, „Xiaomi Mi Smart“ belaidė garso kolonėlė daug palankių atsiliepimų susilaukia dėl to, nes potencialius pirkėjus iš karto geba sudominti abiem anksčiau paminėtais teigiamais aspektais.

„Xiaomi Mi Smart“ gali pasigirti ne tik pilnaverčiu WiFi ir Bluetooth ryšio režimų funkcionalumu, bet taip pat ir realizuotu trečiųjų šalių paslaugų palaikymu bei integruotais keturiais garsiakalbiais. Šiuo konkrečiu atveju svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad du garsiakalbiai yra specialiai skirti atkurti žemiems dažniams. Priminsime, kad belaidės garso kolonėlės su pasyviais žemų dažnių garsiakalbiais palankių apžvalgininkų bei pirkėjų įvertinimų dažniausiai susilaukia būtent dėl užtikrinamos geresnės garso kokybės.

Mišrus maitinimas

Akylesnis skaitytojas jau galėjo spėti pagalvoti apie galimybę Bluetooth belaidę garso kolonėlę, suintegruota baterija, visuomet laikyti prijungtą prie elektros tinklo. Taip, tikrai niekas to nepaneigs, kad esant būtinam poreikiui galima taip pasielgti. Vis dėlto praktiškai išbandžius tokį sprendimą galiausiai suprasite, kad jam trūksta racionalumo lygiai taip pat kaip įprastai Bluetooth belaidei garso kolonėlei funkcionalumo. Be to, labai realu, kad toks sprendimas daugelį taip pat nuviltų garso kokybės aspektu.

Būtent dėl šių priežasčių gamintojai galiausiai ėmėsi ieškoti alternatyvų. Praktika rodo, kad belaidės garso kolonėlės bene labiausiai yra vertinamos dėl savo mobilumo savybių, kurias realizuoti padeda integruota baterija. Vis dėlto atsisakyti papildomo funkcionalumo pirkėjams taip pat darosi vis sunkiau ir sunkiau. Taigi, šiuo atveju gamintojams nebeliko nieko kito, kaip tiesiog pradėti gaminti belaides garso kolonėlės turinčias mišrų maitinimą.

Tenka pripažinti, kad techninės galimybės tokio tipo belaidžių garso kolonėlių gamybos tikrai neriboja, tačiau ženkliai aukštesnė kaina kol kas tampa esmine problema siekiant sulaukti didesnio pirkėjų susidomėjimo. Paklausos trūkumas, žinoma, nedžiugina ir gamintojų, todėl jų noras gaminti mišrų maitinimą turinčias belaides garso kolonėlės kol kas taip pat nėra toks didelis kaip norėtųsi. Nepaisant to, gamintojai, kurie ryžtasi kurti belaides garso kolonėles su mišriu maitinimu tikrai turi kuo nustebinti. Galbūt netgi būtų teisinga sakyti, kad tokio tipo belaidės garso kolonėlės dėl savo techninių parametrų bei galimybių visumos pamažu tampa etalonu visiems gamintojams.

Geru tai iliustruojančiu pavyzdžiu gali tapti belaidė garso kolonėlė „GGMM WS-401 M4“, kuri įprastai yra maitinama iš elektros tinklo, tačiau taip pat dar gali pasigirti ir integruota 10400 mAh talpos baterija.

Šiuo atveju tenka susitaikyti tik su tuo, kad papildomos funkcijos (internetinis radijas, „Spotify“ palaikymas ir t. t.) ir integruoti WiFi bei Bluetooth ryšio moduliai „GGMM WS-401 M4“ darbo laiką naudojant tik baterijos resursus apriboja iki maždaug aštuonių valandų. Tačiau tai tikrai nėra blogas rezultatas, kadangi „GGMM WS-401 M4“ yra aprūpinta dviem įprastais ir vienu 3,5 colių įstrižainės žemų dažnių garsiakalbiu bei taip pat maloniai stebina deklaruojamu 40 W galingumu, o tai, patikėkite, kiekvieną kartą pareikalauja tikrai santykinai daug energijos resursų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Jonas Bunevičius
(8)
(6)
(2)

Komentarai ()