Mobiliajam telefonui – 50 metų: nuo 12 000 USD kainuojančios „plytos“ iki žaibiško 5G (Video)  ()

Ar dar pamenate, kai mobilieji telefonai buvo nespalvotu ekranu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Motorola“ inžinierius Martinas Cooperis pirmą kartą paskambino mobiliuoju telefonu 1973 m. Nuo to laiko prietaisai patyrė daug pokyčių ir technologinių revoliucijų.

2023 m. balandžio 3 d. sukanka lygiai 50 metų nuo pirmojo skambučio mobiliuoju telefonu. Leidinys „Sky News“ priminė, kaip ši technologija vystėsi ir kaip pasikeitė per pusę amžiaus.

Mobiliųjų telefonų istorija

 

1973 m. „Motorola“ inžinierius Martinas Cooperis pirmą kartą paskambino savo draugui Joeliui Bellui iš konkuruojančios bendrovės AT&T, naudodamas pirmąjį mobiliojo telefono modelį, kuris priminė didžiulį lagaminą.

Tai buvo tik prototipas, kurio pagrindu po 10 metų buvo pagamintas pirmasis komerciškai prieinamas „mobilusis telefonas“ – „Motorola DynaTAC 8000X“. Tuo metu jis kainavo negirdėtus 3995 USD (šiandien kaina būtų 12 000 USD), baterijos talpos pakako tik 30 min. pokalbiui, o įkrauti prireikdavo 10 valandų.

 

1989 m. „Motorola“ išleido revoliucinį telefono modelį, pavadintą „MicroTAC 9800X“. Jis tapo daug kompaktiškesnis nei jo pirmtakai ir gavo „sulankstomą“ korpusą.

Tačiau tikroji revoliucija šioje srityje buvo IBM „Simon“ – pirmasis telefonas su jutikliniu ekranu. Kitas laimėjimas buvo „Siemens S10“ išleidimas – pirmasis telefonas su spalvotu ekranu, nors jis rodė tik raudoną, žalią ir mėlyną spalvą. Visavertis spalvotas ekranas pasirodė tik 2001 m., kai buvo išleistas „Sony Ericsson T68I“.

Pirmasis mobilusis telefonas su internetu buvo 1999 m. pasirodęs „Nokia 7110“, leidžiantis savininkams skaityti naujienas, tikrinti el. paštą ir atsisiųsti skambėjimo tonus. 2002 metais „Sharp J-SH04“ pateko į istoriją kaip pirmasis „telefonas su fotoaparatu“ dėl galiniame skydelyje esančios kameros, deja, jis buvo parduodamas tik Japonijoje. Europoje 2002 metais išleisto „Nokia 7650“ savininkai pirmą kartą galėjo naudotis įmontuotomis kameromis.

Išmaniųjų telefonų amžius

 

2007 metų sausį „Apple“ įkūrėjas Steve'as Jobsas pristatė pirmąjį „iPhone“, kuris rinkoje pasirodė birželį. Naujoviškas jutiklinis ekranas, apimantis didžiąją įrenginio dalį, padėjo jam laimėti žurnalo „Time“ Metų išradimo titulą.

2005 m. „Google“ įsigijo „Android“ operacinę sistemą už 50 milijonų dolerių – tai radikaliai pakeitė telefonų rinką ir leido įmonei konkuruoti su „Apple“. „Microsoft“, „Nokia“ ir kiti bandė „prastumti“ savo operacines sistemas, tačiau jos nesulaukė tokio populiarumo ir liko istorijos puslapiuose.

Pirmasis „Android“ telefonas pasirodė 2008 m.: HTC G1. Modelis gavo ir liečiamąjį ekraną, ir viso dydžio ištraukiamą „BlackBerry“ stiliaus klaviatūrą. 2010 metais „Google“ išleido „Nexus“ išmanųjį telefoną, kuriame buvo įdiegta naujausia „Android“ versija – ji pirmoji įdiegė visus operacinės sistemos atnaujinimus, kai tik jie buvo išleisti. „Nexus“ prekės ženklą 2016 m. pakeitė „Pixel“.

 

Kaip vystėsi mobilusis ryšys

1979 m. Japonija pristatė pirmąjį pasaulyje plačiai prieinamą 1G korinį tinklą, kuris veikė tik automobiliuose per akumuliatoriaus jungtį. 1985 metais Didžiojoje Britanijoje buvo atliktas pirmasis mobilusis skambutis „Vodafone“ komerciniame tinkle.

1991 m. pasirodė Pasaulinė mobiliojo ryšio sistema (GSM) ir Europos 2G standartas – jo dėka abonentai galėjo keistis SMS žinutėmis. Pirmąją tokią žinutė britų inžinierius Neilas Papworthas iš kompiuterio į telefoną „Orbitel 901“ atsiuntė 1992 m. Netrukus Suomijos kompanija „Nokia“ išleido savo pirmąjį telefono modelį 1011, kuris padarė mobilųjį ryšį dar labiau prieinamą, bent jau JK.

 

2003 metais buvo pradėtas naudoti 3G mobiliojo interneto standartas, kuris pasirodė daug kartų greitesnis nei 2G (42 Mbit/s prieš 384 kBit/s). Tai leido telefonų savininkams skambinti vaizdo skambučiais, atsisiųsti programėlių ir dar daugiau, kas anksčiau buvo įmanoma tik kompiuteriuose.

Kitas žingsnis – 2009 metais pradėtas naudoti 4G tinklas, dėl kurio interneto ryšys išmaniuosiuose telefonuose buvo beveik toks pat greitas kaip ir kompiuteriuose. 2019 m. pasaulis pradėjo diegti 5G, tačiau procesas dar toli gražu nėra baigtas.

„WhatsApp Messenger“ pasirodymas 2009 m. buvo revoliucija komunikacijos srityje. Programėlė tapo populiariausia pasaulyje susirašinėjimo platforma ir vis dar išlaiko tą statusą. 2010 metais pasirodė „Instagram“ programa, skirta publikuoti nuotraukas. Spartus populiarumo augimas atkreipė „Facebook“ korporacijos dėmesį į socialinį tinklą, kuris 2012 metais nusprendė startuolį įsigyti už 1 mlrd. USD. 2014 metais „Facebook“ taip pat nusipirko „WhatsApp“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()