Fotografavimas ir nuotraukų redagavimas su dirbtiniu intelektu: fotografas pataria, kaip išnaudoti inovatyvias funkcijas  ()

Išmaniųjų telefonų technologijos tobulėja kiekvienais metais, ne išimtis – ir jų kameros bei fotografavimo funkcijos. Prie nuolatinio tobulėjimo neišvengiamai prisideda ir dirbtinis intelektas – dažnai net nepastebime, kaip jis padeda fotografuoti išmaniuoju telefonu, o ir DI sugeneruotas turinys socialinės medijos platformose jau spėjo įgyti didelį populiarumą. Fotografas Dainius Ščiuka pataria, kaip išnaudoti įvairias dirbtinio intelekto funkcijas fotografuojant išmaniuoju telefonu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dirbtinis intelektas padeda mums fotografuoti, net jei to nepastebime

Automatinis scenos atpažinimas yra funkcija, esanti daugelyje šiuolaikinių išmaniųjų telefonų ir fotoaparatų, naudojanti dirbtinio intelekto algoritmus aplinkos analizei ir automatiškam fotoaparato nustatymų koregavimui. Ši naujoviška technologija leidžia net pradedantiesiems fotografams be vargo užfiksuoti vizualiai patrauklias nuotraukas.

Fotografas bei „Samsung“ ambasadorius Lietuvoje Dainius Ščiuka teigia, kad dirbtinis intelektas užfiksuotą kadrą optimizuoja ir automatiškai patobulina, pavyzdžiui, tamsias scenas – pašviesina, maistą parodo skanesnį, o peizažus spalvingesnius. „Tai ypač patogu, jei skubate ir nenorite pats užsiimti nustatymų korekcijomis“, – sako jis.

Atpažinus sceną, fotoaparato nustatymai, tokie kaip ekspozicija, baltos spalvos balansas, fokusavimas ir užrakto greitis, atitinkamai koreguojami, kad būtų optimizuota vaizdo kokybė ir užtikrintas geriausias įmanomas rezultatas.

Pavyzdžiui, kraštovaizdžio aplinkoje fotoaparatas gali koreguoti nustatymus, kad būtų užfiksuotos ryškios spalvos ir įmantrios detalės, o naudojant naktinį režimą DI technologija leidžia išgauti ypač ryškius kadrus tamsoje.

[Vokietija] 2 kartus pigiau nei Lietuvoje buitinis aliejaus spaudimo presas: šaltas ir karštas spaudimas,℃ valdymas, 820W galia ir didelis našumas - ribotas kiekis („RG-312“)
6821 3

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Išsamiau

„Naktinis režimas naujuose telefonuose stebina neįtikėtinai, nes kuo ilgiau fotografuojame ir renkame šviesą iš aplinkos, tuo ryškiau viską matome nuotraukoje. Svarbiausias dalykas naktinėje fotografijoje yra telefono stabilumas – suraskite kur telefoną galite tvirtai įstatyti arba atremti, kad galėtumėte ilgiau fotografuoti“, – patarimais dalijasi D. Ščiuka.

Portreto režimas: kaip ir kada jį naudoti?

Portreto režimas iš esmės pakeitė išmaniųjų telefonų fotografiją. Pasitelkus dirbtinio intelekto technologiją imituojamas fono suliejimas, tradiciškai siejamas su aukščiausios klasės fotoaparatais ir objektyvais.

Šios funkcijos veikia naudodamos dirbtinio intelekto algoritmus, kurie analizuoja sceną ir atskiria objektą (paprastai žmogų) nuo fono. „Portreto režimas sulieja foną ir sukuria efektą lyg fotografuotume fotoaparatu su objektyvu, taip suteikiant portretui gylio ir iškeliant jį į pirmąjį planą“, – sako fotografas.

 

Pasak D. Ščiukos, naujoji portreto režimo versija „Samsung“ telefonuose turi didelį privalumą – portreto režimą pritaikyti galite ir ant nufotografuotų nuotraukų. Tai reiškia, kad jį galite pritaikyti bet kuriam užfiksuotam kadrui, jei to nespėjote padaryti fotografavimo momentu. O šį režimą geriausia naudoti fotografuojant žmogų iki pusės, jis puikiai veikia ir filmavimo metu.

Su dirbtiniu intelektu kūrybiškumui ribų nėra

D. Ščiuka teigia: „Nuotraukų redagavimas žmonėms skamba sudėtingai ir dažnai tam laiko skiriama nėra, tačiau prie nuotraukų redagavimo priskirčiau ir nuotraukų atranką. Tai yra labai svarbu greitame mūsų gyvenimo ritme, gebėjimas filtruoti užfiksuotus kadrus tikrai praverčia, ypač jeigu norime jais pasidalinti socialinėje medijoje ar su draugais.“

„Tiesa, kadangi šiuo metu galime naudotis DI funkcijomis, kurios optimizuoja mūsų nuotraukas, redagavimas nėra toks būtinas. Tačiau jeigu pastebite kompozicinius trūkumus, nelygų horizontą ar maišančias detales, jūs labai greitai galite tai sutvarkyti“, – pasakoja fotografas.

 

„Generatyvinio redagavimo“ funkcija naujausios „Galaxy S24” serijos telefonuose leidžia su DI pagalba pasirinkti norimus objektus ir keisti jų dydį, padėtį nuotraukoje, ar panaikinti objektus iš nuotraukos. Taip pat esant poreikiui DI gali papildyti esamą nuotrauką sugeneruodamas visiškai naujus vaizdus ar praplėsdamas esantį nuotraukos foną.

D. Ščiuka dalijasi trimis esminiais patarimais, kurie padės išgauti nepriekaištingas nuotraukas:

1. Atkreipkite dėmesį į kameros programėlėje esantį linijų tinklelį – jis padės užfiksuoti lygius ir centruotus kadrus.

2. Fotografuodami – neskubėkite, stenkitės įrenginį išlaikyti kuo stabilesnį.

3. Drąsiai išbandykite DI funkcijas ir eksperimentuokite su nuotraukų redagavimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()