Baterijų kompanija „Cadex“ perspėja, kaip iš tikro reikia krauti telefonų ar kompiuterių baterijas: „tai ką darome dažniausiai, tiesiog jas gadiname“  (34)

Šiuo metu yra gana plačiai paplitusi nuomonė, kad periodiškai po truputį įkrauti savo išmanųjį telefoną yra kenksminga, nes esą taip bus sugadinta telefono baterija. Taip pat daug kas mano, kad geriausia įkrauti telefoną, kai baterija beveik tuščia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų žmonės gerokai klysta. Baterijų kompanijos „Cadex“ sukurtoje internetinėje svetainėje, pavadintoje „Baterijų universitetu“, nurodoma, kad ličio jonų baterijos mūsų išmaniuosiuose telefonuose yra itin jautrios stresui“. O, kaip ir žmonėms, ilgalaikis stresas baterijai kenkia.

Jeigu norite, kad jūsų telefono baterija ilgai tarnautų, turite žinoti kelis svarbius dalykus.

Nelaikykite telefono prijungto prie įkroviklio, kai baterija jau pilna

Daugelis mūsų mėgsta palikti telefoną krautis visą naktį. Tačiau taip gadiname jo bateriją, nes, kai telefono baterija jau yra 100 proc. įkrauta, ima vykti vadinamasis srovenantis įkrovimas, kai baterija vis ir vis įkraunama iki 100 proc. Tokiu metu baterija patyria didelį stresą, didelę įtampą, ir laikui bėgant silpsta.

Galima būti gilintis į visas cheminių reakcijų subtilybes, tačiau „Baterijų universiteto“ ekspertai paaiškina paprasčiau. „Tai tarsi raumenų atpalaidavimas po sunkios treniruotės. Juk ir jūs jaustumėtės tikrai prastai, jeigu treniruotės truktų valandų valandas be sustojimo“, – sakė jie.

Iš tiesų venkite baterijos įkrovimo iki 100 proc.

„Ličio jonų baterijos nereikia pilnai įkrauti. Iš tiesų geriausiai to nedaryti, nes didelė įtampa gadina ir sekina bateriją“, – aiškina specialistai.

Jų teigimu, geriausia kaskart esant galimybei šiek tiek įkrauti telefoną.

Dažniau – geriau

Pasirodo, kad baterijos yra gerokai sveikesnės, jeigu yra įkraunamos po nedaug, bet dažniau, o ne tuomet, kai yra beveik visiškai tuščios ir jas reikia krauti ilgą laiką.

Idealiausias variantas būtų šiek tiek įkrauti telefoną, jei baterija išsenka 10 proc. Tačiau daugeliui žmonių tai būtų labai nepatogu. Todėl patartina tiesiog šiek tiek įkrauti telefoną kaskart atsiradus galimybei. Prijungti ir atjungti įkroviklį kelis kartus per dieną tikrai galima.

Vėsinkite

Išmaniųjų telefonų baterijos yra itin jautrios karščiui, todėl technologijų milžinė „Apple“ net yra patarusi savo vartotojams atsisakyti tam tikrų telefonų dėklų, kurie sulaiko šilumą, kai telefonas yra įkraunamas.

„Jeigu pastebite, kad įkrovimo metu telefonas kaista, pašalinkite dėklą. O jeigu esate saulėkaitoje, saugokite telefoną nuo saulės. Tai padės baterijai veikti ilgiau“, – rekomenduoja specialistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(84)
(17)
(67)

Komentarai (34)