Naujoje „Android“ versijoje atsiras „emodžiai“ ne dviems, o 53 lytims. Kaip tai gali būti?  ()

Bendrovė „Google“ sukūrė 53 naujus „emodžius“ (angl. „emoji“) „ne binarinėms“ lytims žymėti. Šiais „emodžiais“ jau netrukus bus galima susirašinėti naudojantis naujausiais, kol kas dar neišleistais „Google Pixel“ telefonais, o vėliau šiais metais – visais telefonais, kuriuos pasieks naujoji „Android Q“ operacinės sistemos versija, rašo „The Verge“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-05-11 Naujoje „Android“ versijoje atsiras „emodžiai“ ne dviems, o 53 lytims. Kaip tai gali būti?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad „emodžiai“ (emocijas ar objektus išreiškiantys piešinukai) sukurti specialiai taip, kad neparodytų aiškios vyriškos ar aiškios moteriškos lyties. Esą, tokiu būdu „Google“ nori supaprastinti „emodžių“ klaviatūrą su didesniu universalių simbolių kiekiu. Tai bus šiuolaikiškos ankstesnio standartinio „emodžio“ – belyčio apvalaus geltono veiduko – interpretacijos.

Nuo pirmųjų 176 simbolių, kurie buvo paskelbti 1999 metais, „emodžių“ klaviatūra jau išsiplėtė iki 3000 simbolių. Kai kurie iš jų bus visiškai nauji, dar nematyti simboliai, o kai kurie bus jau egzistuojančių „emodžių“ naujos rasės ir lyties kombinacijos. Dabartiniame „emodžių“ rinkinyje save labiausiai atitinkantį simbolį bus paprasčiau didesniam „Android“ sistemos naudotojų kiekį. Tačiau yra ir trūkumas: perprasti nuolat plečiamą „emodžių“ klaviatūrą tampa vis sunkiau. O kiekvienos odos spalvos ir kiekvieno realaus ar suvokiamo seksualumo tipo kombinacijos, ypač kalbant apie „emodžius“ su keliais žmonėmis vienu metu, iki šiol net ir išplėstoje klaviatūroje nėra.

Pradedant nuo „Android Pie“ operacinės sistemos versijos, „Google“ bandė pasiūlyti tokius „emodžių“ vaizdus, kurių nebūtų galima priskirti nei aiškiai vyriškai, nei aiškiai moteriškai lyčiai. Skirtingų tipų žmogeliukų lytis slepiama nevienodais būdais. Pavyzdžiui, kai kurie žmogeliukai vaizduojami su vidutinio ilgio plaukais. Drakulos „emodžis“ pakoreguotas taip, kad vampyriukas matomas su lyties nenusakančia grandinėle, o ne su vyriška peteliške ar moteriškais karoliais. Undinės/undinai salo lytį slepia rankomis pridengdami nuogą krūtinę.

„Vieno būdo viską padaryti teisingai nėra. Lytis yra sudėtingas dalykas. Iškomunikuoti lytį vienu paveikslėliu yra neįmanoma užduotis. Tai yra konstrukcija. Ji yra dinamiška ir egzistuoja spektre. Aš asmeniškai netikiu, kad apskritai egzistuoja vienas vizualinis dizaino sprendimas, bet tikiu, kad vengti sprendimo yra klaida. Negalime vengti rasės, lyties ar bet kokių kitų klausimų kultūroje. Turime pažvelgti šiems klausimams tiesiai į akis, kad juos suprastume. Būtent tai ir bandome padaryti – atrasti ženklus, kurie leistų kam nors pasijusti vyru arba moterimi, arba ir vyru, ir moterimi“, – sakė „Google“ dizainerė Jennifer Daniel.

Kol kas naujieji 53 „emodžiai“ yra išskirtinai „Google“ projektas. Tai reiškia, kad jei žinutę su tokiu ženkliuku nusiųsite į įrenginį ne su „Android“ operacine sistema, tas ženkliukas vis vien „įgis lytį“. Tačiau J.Daniel mano, kad ilgainiui panašią „emodžių“ technologiją įsisavins ir kitos įmonės, kuriančios operacines sistemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(22)
(-15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: