Kodėl mobiliojo ryšio operatoriai neatstumia „Huawei“? Šveicarijos mobiliojo ryšio operatoriaus nepaiso jokių galimų saugumo problemų ir ragina Europą neskubėti  ()

Jungtinės Karalystės sprendimas uždrausti kinų gamintojo „Huawei“ įrangą diegiant 5G tinklus sukėlė nemenkas bangas visame technologijų pasaulyje. Tačiau ar šiuo keliu pasuks ir kitos Europos, bei pasaulio valstybės? Šveicarijos mobiliojo ryšio operatoriaus „Sunrise“ technologijų vadovas Elmaras Grasseris ragina neskubėti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-07-22 Kodėl mobiliojo ryšio operatoriai neatstumia „Huawei“? Šveicarijos mobiliojo ryšio operatoriaus nepaiso jokių galimų saugumo problemų ir ragina Europą neskubėti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo „Wirtschafts Woche“ duomenimis, Jungtinė Karalystė praėjusią savaitę nusprendė iki 2027 m. galutinai pašalinti visus „Huawei“ pagamintus 5G ryšio komponentus iš savo šalies telekomunikacijų tinklo. Panašios strategijos ėmėsi ir kai kurios kitos pasaulio valstybės, o šiuo metu tokia galimybė yra svarstoma ir Vokietijoje. Tačiau kaimyninėje Šveicarijoje veikianti telekomunikacijų kompanija „Sunrise“ neįžvelgia jokių didesnių grėsmių dėl „Huawei“ ir toliau sėkmingai diegia atokesniuose kalnų vietovėse. Ar tai reiškia, kad šis operatorius nepaiso jokių galimų saugumo problemų?

„Sunrise“ technologijų vadovas E. Grasseris pabrėžė, kad duomenų saugumas jų kompanijai yra labai svarbus ir jie deda visas pastangas jį užtikrinti, tačiau ne tokiomis abejotinomis priemonėmis, kaip daro jų kolegos kitose šalyse.

„Deja, bet politikai ieško lengviausių išeičių sprendžiant sudėtingas problemas. Mes nebegalime užtikrinti kibernetinio saugumo neleidžiant kažkuriam gamintojui veikti, – teigė „Sunrise“ atstovas. – Pavojus yra iš visų pusių, ne tik iš Kinijos. Mes neturime jokių įrodymų, kad „Huawei“ yra kokiu nors būdu nepatikimas.“

„Mes vadovaujames racionalumu – ar yra logiška operatoriui išskirti vieną iš poros esančių aukštos kokybės technologijų gamintojų ir sumažinti konkurenciją? Mes geriau pasirinkome savo klientų duomenų šifravimo strategiją, kuri gerokai apsunkintų darbą net slaptosios tarnyboms“, – pridūrė E. Grasseris.

Pasak kompanijos technologijų vadovo, „Sunrise“ paprasčiausiai žlugtų jei reiktų pašalinti visą jau įdiegtą „Huawei“ įrangą.

„Huawei“ yra geriausi rinkoje

Paklaustas kiek stipriai technologiškai „Huawei“ įranga yra atitrūkusi nuo pagrindinių rinkos konkurentų „Ericsson“ ir „Nokia“, E. Grasseris pripažino, kad šiuo metu kinų gaminama įranga tikrai yra geriausia rinkoje ir kokybės santykis yra akivaizdus.

„Huawei“ yra gerokai išsiveržusi į priekį ir, mūsų nuomone, pati jos gaminama įranga yra moderniausia. Tačiau „Ericsson“ produktai taip pat neblogi. „Nokia“ šiuo metu yra kiek atsilikusi, tačiau tai su laiku išsilygins, – teigė „Sunrise“ vadovas. – Mes kuo puikiausiai veikiame su „Huawei“ įranga ir turime tinklą, kuris sugebėjo išlaikyti koronaviruso metu tekusį papildomą krūvį. Tai labai priklauso nuo techninės ir programinės įrangos, bei iš dalies nuo mūsų pačių tinklo dizaino, kuriame numatytos visos galimos problemos.“

Politinės kovos Vokietijoje

Tačiau kas vyksta Vokietijoje? Trumpai tariant, politinės rietenos. Valdančiosios koalicijos atstovai ties klausimu, ar išskirti „Huawei“ iš likusių kompanijų ir drausti jų gaminamos įrangos plėtrą šalyje yra skilę pusiau. Ypač didžiausioje Vokietijos krikščionių demokratų sąjungoje (CDU).

Kalclerė Angela Merkel ir jos patikėtinis ekonomikos ministras Peteris Altmaieris, panašu, priešinasi formaliam „Huawei“ atskyrimui, tačiau kyla klausimas, ar jų pozicijos užteks užsitikrinti koalicijos daugumos palaikymą, ką jau kalbėti apie jų pačių partiją.

„Vokietija privalo nebūti priklausoma nuo tokių korporacijų kaip „Huawei“, kurios yra priklausomos nuo Kinijos komunistų partijos“, – teigė CDU atstovas Bundestage ir transatlantinių santykių koordinatorius Peteris Beyeris.

Politikas įsitikinęs, kad 5G technologija ateityje galiausiai formuos mūsų visų gyvenimus. Todėl yra reikalinga užtikrinti aukščiausius saugumo standartus.

„Yra patikimų tiekėjų Europoje ir JAV. „Huawei“ yra nepatikimas, – teigė P. Beyeris. – Aš nuolatos būnu šokiruotas kitų naivumo dėl to kokiais kartais argumentais ši tema yra aptarinėjama.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: