Programa neleidžia rašyti trumpųjų žinučių vairuojant automobilį  (13)

Ekspertai teigia, kad trumpųjų žinučių rašymas mobiliuoju telefonu tuo pat metu sėdint už važiuojančio automobilio vairo yra viena pagrindinių nelaimingų eismo įvykių priežastis. Tai tampa dar aktualiau plintant įrenginiams su lietimui jautriais ekranais - jais žinutę parašyti paprastai yra ir sudėtingiau, ir pavojingiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

 "Textecution" yra programa, neleidžianti rašyti teksto kai telefono vartotojas vairuoja automobilį. Kol kas vienintelė programos versija yra skirta telefonams G1 ("Google phone"). Veikimo principas yra gan paprastas: judėjimo greitis yra matuojamas integruotu GPS imtuvu; jei judėjimo greitis viršija 10 mylių per valandą (16km/h), teksto rašymo posistemė paprasčiausiai išjungiama. Naujovė, panašu, skirta jaunajai kartai - norint gauti leidimą rašyti SMS važiuojant automobiliu teks gauti telefono "administratoriaus" (pvz. tėvų) leidimą. Tiesa, programa kol kas visiškai neapsaugota (ir vargu ar bus apsaugota) nuo ištrynimo, taigi tokia kontrole nepatenkinti vaikai  šią funkciją galės lengvai apeiti. Taip pat programos kūrėjai greičiausiai neatsižvelgė į tą faktą, kad telefonas su įjungtu GPS imtuvu veikia vos valandą dvi, kol baterija visiškai išsenka; be to, ar tikslinga riboti žinučių rašymą, kai telefono savininkas yra tik keleivis?

JAV šiuo metu keturios valstijos siekia uždrausti žinučių rašymą vairuojant. Tyrimai rodo, kad 46 procentai avarijas padariusių vairuotojų, kurių amžius nuo 16 iki 17 metų, prisipažįsta avarijos metu rašę SMS. Beveik 50 procentų visų vairuojančių jaunuolių prisipažįsta vairuodami rašantys žinutes. Kai kurių JAV atliktų apklausų duomenimis, tokį pomėgį turi maždaug vienas iš penkių vairuotojų; apklausus 18-34 metų amžiaus kategorijos vairuotojus, skaičius padidėja iki vieno iš trijų.

Apie panašų sprendimą, tik kitokiu realizacijos metodu, mes jau esame rašę. Belieka išrinkti labiausiai patinkantį sprendimą.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: