Universaliosios padangos – geriausias pasirinkimas tiems, kurie nenori keisti padangų  (3)

Universalios padangos sukurtos taip, kad gerai veiktų įvairiomis orų sąlygomis, kai kelio danga būna sausa, šlapia arba slidi. Tuomet nebelieka poreikio keisti padangas tarp sezonų, tai suteikia patogumo, taupo jūsų laiką ir leidžia išvengti padangų keitimo išlaidų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Inter Cars Lietuva“ Padangų skyriaus vadovas Dmitrijus Murnikovas sako, kad jei nereikės pirkti ir montuoti atskirų padangų rinkinių skirtingiems sezonams, ilgainiui galite sutaupyti. Be to, ekonominės naudos duoda ir retesnis padangų keitimas.

„Palyginus su vasarinėmis padangomis, universaliosios turi pranašumų. Tokios padangos išlaiko temperatūrą iki –10 °C, ypač rudenį, kai prasideda lauko temperatūros svyravimai ir vasarines padangas naudoti tampa nebesaugu. Universalios padangos užtikrina gerą sukibimą su kelio danga tiek šaltais, tiek šiltais orais“, – teigia D. Murnikovas.

Kuo universaliosios padangos skiriasi nuo sezoninių?

Pirmiausia universalaus profilio padangos skiriasi gumos mišinio sudėtimi, kuri turi lemiamą įtaką padangų savybėms. Universalių padangų gumos mišinys turi užtikrinti, kad padangos žiemą bus pakankamai minkštos, o vasarą – kietos.

„Jų gumos mišinį sudaro medžiagų, naudojamų vasarinėms ir žieminėms padangoms gaminti, derinys. Universalios padangos yra šiek tiek kietesnės nei žieminės. Gumos mišinį, skirtą universaliosioms padangoms gaminti, sudaro natūrali, sintetinė ir kaučiuko guma, aliejai, suodžiai, cinko oksidas, mikrosilikatų priedai, katalizatoriai ir greitikliai bei kiti cheminiai priedai“, – padangų medžiagos sudedamąsias dalis vardija D. Murnikovas.

Antras dalykas, kuo universaliosios padangos skiriasi nuo sezoninių, yra protektoriaus raštas. Universaliųjų padangų protektorius yra vasarinių ir žieminių padangų protektorių derinys. Kai kuriuose tokių padangų modeliuose naudojamas supaprastintas žieminio protektoriaus modelis, kituose proporcingai derinami vasarinių ir žieminių padangų protektorių elementai“, – aiškina D. Murnikovas.

 

Tačiau universaliosios padangos taip pat turi ir trūkumų. Jos susidėvi šiek tiek greičiau nei standartinės sezoninės padangos. Jų nereikėtų rinktis labai dinamišką važiavimą mėgstantiems vairuotojams.

Kaip išsirinkti tinkamas universaliąsias padangas?

Kadangi universalios padangos naudojamos visus metus, jos turi atlaikyti šlapdribą, lietų, sniegą, temperatūros svyravimą, tad pirkti pirmų pasitaikiusių padangų nerekomenduojama. Geriausia rinktis tik naujas, nenaudotas. Tokiu atveju būsite tikri, kad padangos atitiks jūsų lūkesčius.

 

„Vienas pirmųjų dalykų, į kurį reikia atsižvelgti renkantis universalias padangas, yra jūsų automobilio specifikacija. Labai svarbu, kad pasirinktos padangos atitiktų jūsų automobilio reikalavimus. Tinkamą išmatavimą, svorio ir greičio indeksą galite rasti automobilio instrukcijoje arba ant kuro bako dangtelio“, – pataria D. Murnikovas.

Renkantis universalias padangas rekomenduojama rinktis gamintoją su ilgamete patirtimi, kad kelyje jaustumėtės saugus. Taip pat svarbu, kad padangos būtų profesionaliai sumontuotos. Būtina sureguliuoti oro slėgį pagal automobilio gamintojo instrukciją. Tai darykite bent kartą per savaitę. Padangas apžiūrėkite ir vizualiai, ar nėra pažeidimų, pavyzdžiui, guzų ir įdrėskimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(8)
(-6)

Komentarai (3)