Tarptautinė diena be automobilio: kaip suplanuoti geriausią maršrutą alternatyviomis keliavimo priemonėmis?  (1)

Rugsėjo 22 dieną minima tarptautinė diena be automobilio. Šią dieną žmonės yra skatinami keliauti alternatyviomis transporto priemonėmis – pėsčiomis, dviračiu, paspirtuku ar viešuoju transportu, taip atkreipiant dėmesį į draugiškumą aplinkai. Anot eksperto, apsieiti be automobilio padeda išmaniosios technologijos – specialiai sukurtos programėlės leidžia matyti geriausią maršrutą keliaujant be automobilio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje tarptautinė diena be automobilio minima jau ne vienerius metus, prie jos jungiasi ir įvairios iniciatyvos, žmonės skatinami rinktis kitas transporto priemones. Pavyzdžiui, didieji miestai kviečia žmones viešuoju transportu rugsėjo 22 dieną keliauti nemokamai – šiandien tuo gali pasinaudoti Vilniaus, Šiaulių, Alytaus ir kitų miestų gyventojai.

„Tvaresnis keliavimas – svarbi šiandienos aktualija. Prisidėti prie to, kad tvaresnės keliavimo priemonės būtų ir patogesnės, gali ir technologijos. Keliaudami galite naudotis išmaniosiomis programėlėmis, kurios jums pasiūlys geriausią maršrutą keliaujant viešuoju transportu, pėsčiomis ar dviračiu, o kai kurios leis rinktis aplinkai draugiškesnį maršrutą“, – sako Arnoldas Lukošius, „Tele2“ technologijų ekspertas.

Jis dalijasi keliomis programėlėmis, kurios padės jums automobilį dažniau iškeisti į alternatyvias transporto priemones.

„Strava“. Šią išmaniąją programėlę dažniausiai naudoja dviratininkai, bėgikai bei žmonės, mėgstantys žygius pėsčiomis. Tai aktyvumo stebėjimo programa, naudojanti GPS technologiją. Kaip ir bet kuri kita GPS programėlė, ji veikia fone, kol užsiimate fizine veikla. Ją galite naudoti bėgdami, eidami, važiuodami dviračiu ar riedlente, žygiuodami ilgas distancijas, plaukdami baidarėmis, čiuoždami slidėmis, irkluodami ir užsiimdami kita fizine veikla.

Užfiksavusi jūsų pasiektus rezultatus (laiką, maršrutą, greitį ir kitus), programėlė leis duomenimis dalintis su draugais. Programėlėje taip pat galima įveikti mestus iššūkius, varžytis su kitais naudotojais. Programėlę „Android“ naudotojai gali parsisiųsti čia, o „iOS“ – čia.

 

„Trafi“. Jei automobilį norite iškeisti į viešąjį transportą, patogiausią maršrutą jums padės suplanuoti programėlė „Trafi“. Ji šiuo metu veikia penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, o sostinėje keliaujantys žmonės joje gali įsigyti viešojo transporto bilietus. Programėlė ne tik planuoja patogiausią maršrutą, bet ir leidžia patikrinti viešojo transporto tvarkaraščius realiu laiku. Programėlę „Android“ naudotojai gali parsisiųsti čia, o „iOS“ – čia.

„Walk15“. Tai programėlė, kurią mėgsta naudoti daug pėsčiomis vaikštantys žmonės. Ji prieinama visame pasaulyje net 25 skirtingomis kalbomis, tarp jų ir lietuviškai. Programėlėje galima skaičiuoti kasdien nueinamus žingsnius, kurti ir dalyvauti žingsnių iššūkiuose, atrasti ėjimo maršrutus, gauti prizų už ėjimą pėsčiomis bei prisidėti prie su tvarumu susijusių iniciatyvų. Programėlės kūrėjai dalijasi ir sėkmingais rezultatais – prisijungus prie ją naudojančių žmonių bendruomenės, kasdien nueinamų žingsnių skaičius padidėja bent 30 proc. Programėlę „Android“ naudotojai gali parsisiųsti čia, o „iOS“ – čia.

 

„Google Maps“. Greičiausiai šią programėlę savo išmaniajame telefone jau turite. Nors dažniausiai „Google Maps“ pasitelkiamas važiuojant automobiliu, puikiai pravers ir planuojantiems maršrutą alternatyvia transporto priemone – pėsčiomis, viešuoju transportu. Be to, pravartu žinoti ir tai, kad važiuojant automobiliu programėlė pasiūlo aplinkai draugiškesnį maršrutą. Programėlę „Android“ naudotojai gali parsisiųsti čia, o „iOS“ – čia.

 

Naudoti alternatyvias keliavimo priemones savo darbuotojus skatina ir verslas. Pavyzdžiui, „Tele2“ per pastaruosius keturis metus daugiau nei perpus sumažino automobilių parką. Vietoje to darbo metu žmonės skatinami naudotis automobilių ir elektromobilių dalijimosi, pavežėjimo paslaugomis, elektriniais paspirtukais, dviračiais, o už paslaugas sumoka įmonė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (1)