Trys būdai, kaip nemokamai ir tvarkingai atsikratyti senomis padangomis  ()

Nuo lapkričio 10 dienos, visi Lietuvoje eisme dalyvaujantys automobiliai, tai turi daryti su žieminėmis padangomis. Dėl to paskutinės spalio ir pirmosios lapkričio dienos būna tikras darbymetis padangų montavimo įmonėms ir automobilių servisams, taip pat suaktyvėja ir padangų prekyba. Deja, bet taip pat šis metų laikas tampa išbandymu ir gamtai, kuri ne savo noru, dėl neatsakingo žmonių elgesio, priima tūkstančius paliekamų padangų. Kad taip nenutiktų supažindiname su trimis būdais, kaip senomis padangomis galima atsikratyti nemokamai ir nedarant žalos aplinkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padangų pardavėjų ir montuotojų pareigos

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, automobilių padangų prekyba užsiimančios įmonės, iš savo klientų turi priimti tokį kiekį senų padangų, kiek yra perkama naujų. Pavyzdžiui, jei perkamas pilnas komplektas vienam lengvajam automobiliui, tai yra keturios padangos, tokį patį kiekį senų turi priimti ir pardavėjas, arba pirkėją privalo informuoti apie artimiausią vietą, kur jas galima atiduoti nemokamai. Vartotojai turi atkreipti dėmesį, kad senos padangos turi būti tokių pačių išmatavimų bei paskirties, kaip ir naujosios. Tokia pati tvarka galioja padangas perkant ir internetu.

Jei padangų pardavėjas nesutinka priimti jūsų senų padangų arba už tai reikalauja papildomo mokesčio, toks elgesys yra nesąžiningas ir neteisėtas. Taip pat gali būti, kad toks pardavėjas vykdo nelegalią veiklą, nevykdo tinkamos padangų pardavimo apskaitos ir nemoka jam privalomų mokesčių. Apie tai galite pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Tokį patį senų, kiek montuojate naujų padangų, turi priimti ir jų montavimo paslaugas teikiančios įmonės. Pavyzdžiui, jei atvykote permontuoti keturias vasarines padangas į žiemines ir vasarinės jums nebereikalingos, jas be jokio papildomo mokesčio turi priimti montavimo paslaugų teikėjas, nesvarbu, ar tai specializuota įmonė ar automobilių servisas.

Vežkite į specialias atliekų aikšteles

Jei turite užsilikusių senų ar dėl kitų priežasčių naudoti netinkamų padangų, jas galite nuvežti į Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles (DGASA), kurios per metus, iš vieno gyventojo, nemokamai turi priimti iki penkių naudoti netinkamų padangų. Tokios aikštelės yra įrengtos kiekvienoje Lietuvos apskrityje. Papildomą informaciją apie šių aikštelių adresus bei darbo laiką galite surasti interneto svetainėje pio.lt, kur taip pat galite surasti ir daugiau naudingos bei aktualios informacijos apie padangų surinkimą ir perdirbimą.

 

Jei nuspręstumėte padangas išmesti neatsakingai ar vietoje, kuri nėra tam pritaikyta, galite gauti baudą už aplinkos teršimą. Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnį, jums gali būti skirta bauda nuo 30 iki 4,3 tūkst. eurų, priklausomai nuo padangų kiekio, o už vieną ne vietoje paliktą padangą reikia sumokėti 44 eurų dydžio baudą už žalą aplinkai. Baudos gali būti skiriamos ir už padangų deginimą, nes tai aplinkai pavojingas ir žalingas veiksmas, kurio metu išsiskiria toksinai.

 

Tuo metu padangas išmetus arba palikus tam skirtose vietose, jos yra surenkamos ir perdirbamos, todėl tarnauja kaip nauji naudingi gaminiai – danga vaikų žaidimo ir sporto aikštynams, naudojama statyboje ir kelių tiesime, energijos gamybai. Todėl tvarkingai ir atsakingai išmetamos padangos yra visapusė nauda mums ir mūsų aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: