Papasakojo apie dvejus „DPD Lietuva“ metus su elektromobiliais: nuo išmoktų pamokų iki tolimesnių plėtros planų  ()

Dar 2021 m. rudenį į Vilniaus gatves išriedėjo 60 „DPD Lietuva“ elektromobilių, žymėjusių naują tvarumo etapą šalies siuntų pristatymo rinkoje. Praėjus daugiau kaip dvejiems metams nuo šio žingsnio, „DPD Lietuva“ Tvarumo vadovas Markas Ąžuolas pasakoja, kaip įmonė per šį laikotarpį prisitaikė prie kilusių iššūkių, kokias pamokas išmoko ir kokie yra artimiausi aplinkai draugiškų transporto priemonių plėtros planai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„DPD Lietuva“ – viena iš nedaugelio šalies siuntų pristatymo bendrovių, savo siuntas pristatinėjanti elektromobiliais. Pasak M. Ąžuolo, toks prieš dvejus metus priimtas įmonės sprendimas tiesiogiai siejasi su jaučiama įmonės atsakomybe klientams,  aplinkai, darbuotojams ir kitoms suinteresuotoms šalims.

Pasak jo, šis žingsnis aktualus atsižvelgiant ir į įmonių grupės „Geopost“ išsikeltus tikslus: „Grupės mastu esame pasižadėję iki 2025 m. sumažinti CO2 emisiją vienai siuntai 30 proc., o elektromobilių plėtra – vienas iš strateginės reikšmės klausimų, padedančių to siekti. Svarbu ir tai, kad iki 2030 m. „Geopost“ yra įsipareigojusi padidinti savo veikloje naudojamų elektromobilių dalį iki 85 proc., o iki 2035 m. elektrifikuotas turėtų būti visas įmonių grupės naudojamas lengvasis transportas.“

Kai kurie iššūkiai ramybės neduoda iki šiol

Anot „DPD Lietuva“ Tvarumo vadovo, norėdama sklandžiai integruoti elektromobilius į įmonės siuntų pristatymo ir logistikos procesus, bendrovė turėjo apgalvoti, kaip spręsti ne vieną iškilusią kliūtį.

„Privalėjome įrengti papildomas įkrovimo stoteles, pakoreguoti įprastus maršrutus, numatyti papildomus greito krovimo sprendimus dienos eigoje, apgalvoti aplinkai draugiškų transporto priemonių pakeitimus gedimo ar išsikrovimo atveju – tai išties tapo nelengvu uždaviniu mūsų komandai. Tačiau supratome, kad šie nepatogumai – laikini, o minėtus iššūkius išsprendę vieną kartą, atsakymus rasime ir ateičiai“, – sako ekspertas.

Tiesa, M. Ąžuolo teigimu, vienas iššūkis, kylantis tik šaltuoju metų laikotarpiu, aktualus išlieka ir šiandien.

„Bendrovės veikla mus įpareigoja elektromobilius krauti itin dažnai – kadangi dieną kurjeriai pristatinėja siuntas, juos krauname nedarbo laiku bei naktį. Nors krovimo procesus per šiuos dvejus metus spėjome nušlifuoti iki smulkiausių detalių, tam tikri sunkumai kyla žiemą. Žema oro temperatūra turi įtakos baterijos talpai – esame apskaičiavę, kad šaltojo sezono metu elektromobilių nuvažiuojamas atstumas sumažėja 30-40 proc. Tiesa, šiandieniniai elektromobiliai yra patobulėję ir turi talpesnes baterijas, o tai padėtų įveikti minėtą iššūkį. Vis dėlto įpirkti aplinkai draugiškas transporto priemones dabar yra kur kas sunkiau“, – sako pašnekovas.

Į elektromobilius investuos ir toliau

 

Kalbėdamas apie bendrovės planus ateityje, M. Ąžuolas akcentuoja, kad savo elektromobilių parką įmonė žada plėsti net išaugusių aplinkai draugiško transporto kainų akivaizdoje.

„Elektromobiliai kol kas nėra ekonomiškai racionali alternatyva – jų kaina gali būti net du ar tris kartus aukštesnė nei analogiškų charakteristikų dyzelinių mikroautobusų. Be to, per pastaruosius metus išaugo palūkanų kainos, komerciniai elektromobiliai pabrango dvigubai, o parama jų įsigijimui nepasikeitė.

Tačiau suprantame, kad vien iš finansinės pusės į aplinkai draugiškas transporto priemones žvelgti negalime, juolab kad jos prisideda ir prie kurjerių darbo sąlygų gerinimo. Mažiau triukšmo, mažiau tarši darbo aplinka, nemokamas parkavimas sostinėje ir galimybė išvengti spūsčių, važiuojant elektromobiliams skirta eismo juosta – šiuos ir dar daugiau privalumų jaučia klientų siuntas pristatinėjantys kolegos. Todėl ir toliau žadame strategiškai plėsti aplinkai draugiškų transporto priemonių parką ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose“, – teigia „DPD Lietuva“ Tvarumo vadovas.

 

„Esame socialiai atsakingi nuo pirmųjų bendrovės veiklos dienų Lietuvoje ir nuolat stengiamės stiprinti tvarumo liniją visose mūsų veiklos grandyse. Tai darome atsižvelgdami ne tik į finansinius rodiklius, bet ir užtikrindami, jog prisidedame prie gerovės visuomenėje kūrimo bei aplinkos tausojimo. Sprendimas tapti pirmąja bendrove šalyje, savo siuntas pristatančia elektromobiliais – vienas iš daugybės būdų, padedančių siekti šių uždavinių“, – teigia „DPD Lietuva“ tvarumo vadovas.

Iki šiol bendrovė į elektromobilių parką investavo per 2 mln. Eur. Nuo 2021 m. įmonė įsigijo 60 elektromobilių bei įrengė 62 įkrovimo stoteles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()