„Jau pasiekė 83 116. Dvigubai daugiau nei Lenkijoje.“ Ukrainiečiai tiesiog pašėlo  ()

Analitikai fiksuoja pašėlusią elektromobilių paklausą Ukrainoje, kuri tik sustiprėjo prasidėjus karui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant karo, Ukraina išgyvena elektromobilių pirkimo bumą: 2021 metų pabaigoje šalyje buvo registruotas tik 8541 elektromobilis, 2023 metų sausio 1 dieną jų buvo jau 46 830. Ir šis siautulingas augimo tempas tęsiasi: mažiau nei po metų, lapkričio pabaigoje, registracijų skaičius pasiekė 83 116, rašo prancūzų leidinys „Le Figaro“.

„Pirmą kartą pastebime reikšmingą elektromobiliams skirtų paskolų paklausos padidėjimą dėl degalų trūkumo ir kylančių degalų kainų“, – sako Antonas Tiutiunas, „Oschadbank“ valdybos vadovo pavaduotojas.

Elektros energijos tiekimo nutraukimo rizika dėl apšaudymo nesustabdė šios tendencijos. Ukrainoje gana gerai išvystytas įkrovimo stotelių tinklas. „Nissan Motor Ukraine“ duomenimis, jų yra 11 000 – tai daugiau nei Niujorko valstijoje ir dvigubai daugiau nei Lenkijoje.

Liaudies deputatė Julija Klimenko sako, kad daugelis ukrainiečių perėjo prie „Tesla“ po to, kai Ukrainoje pradėjo trūkti degalų.

Paklausą daugiausia skatina naudoti automobiliai, nes vyriausybė atsisakė daugumos mokesčių ir muitų. Asociacijos „Ukravtoprom“ duomenimis, vien per lapkritį buvo įregistruota 4417 automobilių, iš kurių 851 buvo naujas, o 3566 – naudoti. „Tesla“ automobiliai yra ypač populiarūs.

 

2021 metais ukrainiečiai šių automobilių importavo 454, 2022 metais – beveik 1100, o 2023 metais – 4669. Dar labiau stebina tai, kad didžioji dalis šių modelių yra JAV ir Kanados aukcionuose pirkti sudaužyti automobiliai. Ukrainos automobilių pardavimo svetainėje auto.ria yra apie 3200 „Tesla“ pasiūlymų ir tik 600 iš jų nepateko į avarijas.

„Manėme, kad prasidėjus karo veiksmams elektromobilių eksportas į Ukrainą sustos, ir būtent taip atsitiko. Tačiau po šešių mėnesių prekyba buvo stipresnė nei bet kada anksčiau“, - sako Didžiosios Britanijos konsultacijų bendrovės „Circular Energy“ direktorius Hansas Erikas Melinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(8)
(17)

Komentarai ()