„91W. Tai rašo ant padangos.“ Daugelis to nežino. Avarijos atveju nebus išmokėtas draudimas  (2)

Padangų greičio indeksas – vienas tų parametrų, apie kuriuos daugelis vairuotojų nežino. Kai kurie vairuotojai, rinkdamiesi padangas, net neatkreipia dėmesio į šį greičio indeksą, tačiau jis gali būti labai svarbus. Kartais netinkamai parinktas greičio indeksas gali lemti net tai, kad automobiliams susidūrus nebus išmokėta draudimo išmoka. Kas yra greičio indeksas ir ką reikia žinoti renkantis automobilio padangas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Automobilių remonto paslaugų paieškos platformos Motointegrator.com atstovas Mindaugas Šerėjus teigia, kad labai mažai kalbama apie greičio ir apkrovos indeksus. Net žurnalistai, rašantys apie automobilių padangas, jiems neskiria daug dėmesio. Tačiau šie parametrai turi realią įtaką važiavimo saugai ir į juos negalima neatsižvelgti. Ne mažiau svarbu ir mokėti perskaityti šį indeksą. 

„Greičio indeksas nurodo didžiausią greitį, kurį gali pasiekti automobilis važiuodamas su konkrečiomis padangomis. Ši reikšmė nustatoma atsižvelgiant į didžiausią padangų gamintojo leidžiamą apkrovą. Dėl šios priežasties apkrovos ir greičio indeksai nurodomi kartu, o jų kodai – vienas šalia kito. Taip pat naudinga žinoti, kad taip pat ženklinamos ir sunkvežimių bei motociklų padangos“, – pabrėžia M. Šerėjus.

Kur nurodytas padangų greičio indeksas?

Greičio indeksas yra nurodytas ant padangos šono. Tačiau gamintojo nustatytą didžiausią leidžiamą greitį perskaityti nėra taip paprasta, kaip gali atrodyt, nes ši reikšmė nenurodoma kilometrais per valandą (tai būtų paprasčiau). Leidžiamas greitis ir apkrovos indeksas ant padangų užrašomi kodu, kurį reikia perskaityti iš lentelės.

„Automobilio padangų greičio indeksas rašomas raidėmis, o keliamoji galia – skaičiais. Kadangi šie duomenys nurodomi vienas šalia kito, juos lengva rasti. Jie rašomi iškart po padangos dydžio ir turi tokią formą, pavyzdžiui: 91W. Šiuo atveju raidė W reiškia greičio indeksą, o didžiausias leidžiamas greitis važiuojant su šiomis padangomis yra 270 km/val.“, – aiškina M. Šerėjus.

 

Pasak pašnekovo, informacija apie rekomenduojamus padangų parametrus surašoma transporto priemonės gamyklinėje lentelėje. Lentelę su patvirtintais padangų dydžiais ir greičio rodikliais rasite ant B statramsčio, po degalų bako dangteliu arba bagažinėje.

Kokią riziką kelia mažesnio, nei rekomenduojama, greičio indekso padangos?

Kiekvienas gamintojas padangų greičio indeksą nustato atsižvelgdamas į konkretaus padangų modelio eksploatacines savybes. Dažniausiai jis numato tam tikrą leidžiamo greičio normą, kad automobilį būtų saugu vairuoti net ir padidinus variklio galingumą arba panaikinus apribojimus. Padangos su mažesniu greičio indeksu gali sprogti važiuojant didesniu greičiu, nei leidžiama.

„Dėl šios priežasties padangų greičio indeksas negali būti mažesnis, nei nurodyta gamintojo. Todėl, jei naudojamos padangos, kurių greičio indeksas yra mažesnis už rekomenduojamą, susidūrimo ar avarijos atveju tai gali būti pagrindas nemokėti draudimo išmokos“, – įspėja M. Šerėjus.

 

Jo teigimu, taisyklėse draudžiama ant tos pačios ašies naudoti skirtingų greičio indeksų padangas. Tačiau ant priekinės ir galinės ašies leidžiama naudoti padangas, kurių greičio indeksai skiriasi. Daugelio sportinių automobilių modelių priekinių ir galinių padangų dydžių ir vardinių parametrų skirtumas yra didelis.

Be to, atsarginė padanga turi labai mažą greičio indeksą, kuris paprastai yra 80 km/val. Šis parametras nurodomas tiesiai ant ratlankio. Jei avariniu atveju važiuojate su padanga, kurios greičio indeksas yra mažesnis, atitinkamai sumažinkite ir greitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(40)
(-21)

Komentarai (2)