Kokio dydžio padangos geriausiai tinka kasdieniam naudojimui?  (1)

Viena naujausių automobilių pramonės tendencijų – vis didesni ratai. Tai išties patraukia akį, rodos, vyksta savotiškos lenktynės, kurio modelio ratlankiai bus didesni. Šiandien keliuose matome vis mažiau transporto priemonių su standartinio pločio 55 ir R16 dydžio padangomis. Gamintojai šiuo klausimu konkuruoja, o tai dažnai lemia gana specifinius rezultatus. Tačiau ar žemo profilio padanga su dideliais ratlankiais tikrai yra gera idėja?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išsirinkti padangas – nelengva užduotis, ypač vairuotojui, neturinčiam daug patirties šioje srityje. Pasirodo, perkant būtina atsižvelgti į kelis labai svarbius aspektus. Jų dėka galima užtikrinti maksimalų kelionės patogumą ir saugumą. Automobilis su teisingai parinktomis padangomis (pagal jo svorį ir pan.) pasižymi mažesniu gedimų dažniu. Prieš pasirinkdami konkretaus žemo profilio padangas, atkreipkite dėmesį į ratlankio skersmenį, plotį ir profilio dydį.

Kodėl svarbus automobilio padangos profilis?

Jei kada nors susidūrėte su naujų padangų savo automobiliui pirkimu, tuomet tikriausiai žinote, kas yra padangos profilis. Norint kuo paprasčiau paaiškinti šią sąvoką, reikia pasakyti, kad padangos profilis yra ne kas kita, kaip padangos skerspjūvio aukščio ir pločio procentinis santykis. Dažniausiai naudojamas skirstymas atriboja žemo ir aukšto profilio padangas.

Automobilių remonto paslaugų paieškos platformos Motointegrator.com atstovas Mindaugas Šerėjus teigia, kad padangos profilis yra labai svarbus dėl dviejų priežasčių – išvaizdos ir vairavimo patogumo. Žemo profilio padanga vizualiai atrodo visiškai kitaip nei aukšto profilio. Be to, skirtumai, atsirandantys dėl padangos ir aliuminio ratlankio derinio, gali smarkiai paveikti automobilio išvaizdą.

[Vokietija!] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! „Jei jums reikia gero garso už mažiausią kainą, ši garso sistema yra būtent tai“ (Video, „Redmi TV Soundbar“)
7484 2

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikūs pirkėjų ir apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

„Be estetinių aspektų, padangos profilis taip pat turi įtakos tokiems parametrams kaip važiavimas (lenkimas), važiavimo charakteristikos, triukšmo lygis, nelygumų slopinimas, saugumas. Kuo aukštesnis padangos profilis, tuo patogiau važiuoti. Tačiau žemo profilio padangos yra skirtos sportinėms transporto priemonėms. Nors jos turi mažesnę įtaką amortizavimo nelygumams, tačiau pasižymi geresniu sukimo momento perdavimu, kuris atsiperka sukibimo posūkiuose pavidalu“, – sako M. Šerėjus.

Žemo profilio padangos – kokie jų privalumai?

Jei nusprendėte rinktis žemo profilio padangas, verta žinoti šio tipo padangų privalumus. Kaip jau minėjome, padangos profilis turi įtakos vairavimo patogumui ir automobilio išvaizdai, tačiau svarbu ne tik tai.

„Žemas padangos profilis reiškia, kad ji yra platesnė, o tai tiesiogiai veikia važiavimo stabilumą ant sausos dangos. Stabdydami ir sukdami tikrai pajusite. Padangos yra kietos, o tai užtikrina saugumą vingiuotuose keliuose. Praktiškai, kuo mažesnis profilis, tuo geriau valdoma transporto priemonė ir lengviau nuspėjamas jos judėjimas. Svarbu, kad įsigiję žemo profilio padangas galite tikėtis mažesnio riedėjimo į šoną“, – paaiškina M. Šerėjus.

 

Pasak jo, pagal numatytuosius nustatymus ratlankio plotis nurodomas milimetrais ir nustato atkarpą tarp atskirų padangos kraštų. Įdomu gali pasirodyti tai, kad plotis visada baigiasi skaičiumi 5. Šis gamintojų susitarimas klientams leidžia lengviau priderinti padangas savo automobiliui.

„Daugeliu atvejų automobilio ratlankiai turi savo toleranciją. Tai reiškia, kad ant jų galima montuoti ir 225, ir 205 pločio padangas. Bet nereikėtų stebėtis, jei 165 pločio gaminio nepavyks taip lengvai sumontuoti. Įsivaizduokime situaciją: jau turite padangas, bet planuojate keisti ratlankius. Tuomet reikia žinoti, kad šių elementų aprašymas šiek tiek skiriasi, nes įmonės ratlankius apibūdina coliais“, – teigia M. Šerėjus.

Žemo profilio padangų trūkumai

 

Pagrindinis trūkumas, su kuriuo tikrai susidursite, nusprendę įsigyti žemo profilio padangas, yra būtinybė dažnai tikrinti oro slėgį. Dėl šių padangų savybių slėgis negali būti per žemas. Jei nepaisysite šio aspekto, jūsų padangos bus daug labiau pažeidžiamos.

„Taip pat turite žinoti, kad žemo profilio padanga gerokai padidina ratlankių pažeidimo tikimybę. Dažniausiai žemo profilio padangos turi specialią apsauginę briauną, tačiau tai iki galo neišsprendžia problemos ir įvažiavus į duobę galima lengvai sugadinti ratlankį“, – pabrėžia M. Šerėjus.

Kitas žemo profilio padangų trūkumas – greitas nusidėvėjimas, kuris labai priklauso nuo važiavimo tipo ir pačios transporto priemonės. Žemo profilio padangas dėl jų dydžio dažniausiai renkasi sportinių automobilių savininkai, kuriems sukibimas yra svarbiausias kriterijus. Didelis greitis ir agresyvus vairavimo stilius reiškia greitesnį nusidėvėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: