Japonai išbandė greičiausią pasaulyje magnetinės levitacijos traukinį  (11)

Japonijoje išbandytas greičiausias pasaulyje traukinys. Pirmasis keleivinis magnetinės levitacijos (MagleLev) technologijos traukinys gali pasiekti didesnį nei 500 kilometrų per valandą greitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei šiuo traukiniu išvažiuotume iš Vilniaus, Klaipėdą pasiektume po pusvalandžio. Japonų specialistai, neseniai pristatę automobilį, važiuojantį be vairuotojo, dabar užsimojo sukurti greičiausią pasaulyje traukinį. Jis varomas magnetine jėga, todėl rieda ne bėgiais, o skrieja ore. Pirmieji keleiviai sakė, kad traukiniui įsibėgėjant, ausis užgula panašiai, kaip kylant lėktuvu, ekspertai magneto pritaikymą transporte vadina revoliucija.

„Tai yra visiškai nauja traukinio technologija, išvystyta Japonijoje. Mes didžiuojamės, kad esame vieni iš pasaulio technologijų lyderių“, – iškilmingai kalbėjo Japonijos transporto ministras Akihiro Ota.

Sukurti revoliucingą traukinį – nelengvas darbas. Idėja nenauja, bet tik japonai pasiekė tokių įspūdingų rezultatų. Pavyzdžiui, vokiečiai pernai magnetinių traukinių plėtojimo atsisakė po tragiškos avarijos. Vien pirmuosius 24 bėgių kilometrus japonams nutiesti truko penkerius metus, daugelis Vakarų valstybių tiesiog neišgali skirti tiek daug lėšų panašiems projektams.

Japonija jau ir taip turi greičiausius pasaulyje tarpmiestinius traukinius. Tai yra įspūdingas pasiekimas, turint omenyje kalnuotą jos paviršių. Tiesa, gyventojų skaičiaus mažėjimas bei visuomenės senėjimas gali apskritai sumažinti panašių naujų transporto priemonių paklausą. Tačiau japonai planuoja ateityje magnetiniais bėgiais sujungti visus didžiuosius šalies miestus, ir pirmoji linija pradės veikti jau balandį. Magneto pritaikymą transporte ekspertai vadina revoliucija transporto pramonėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Jurga Bakaitė
(19)
(0)
(0)

Komentarai (11)