Nusprendė, kokios galios automobilius galėtų vairuoti jaunuoliai  (20)

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisų iniciatorius parlamentaras, darbietisGintaras Tamošiūnas siūlo, kad pradedantiems vairuotojams, neturintiems dvejų metų vairavimo stažo, būtų draudžiama vairuoti B kategorijos transporto priemones, kurių galios ir masės be krovinio santykis didesnis kaip 0,06 kW/kg.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisa įregistruota Seimo posėdžių sekretoriate. G.Tamošiūnas „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ priminė, kad įstatymo pataisa buvo registruota dar šią vasarą.

„Įstatymo projektą derinau su Vidaus reikalų ministerija. Policijos pareigūnai projektą palaiko. Dėl galios ir masės bei krovinio santykio dar galima diskutuoti, tą santykį padidinti ar sumažinti. Bet principas – neturint dviejų metų stažo, galingo automobilio vairuoti negali.

Visos taisyklės ir daug kitų ribojimų siejasi su stažu. Todėl įvesti amžiaus ribojimą čia nebūtų tikslinga. Buvo pasiūlymas neleisti vairuoti automobilių iki 70 kW galios varikliu. Bet buvo atsistota prie kitų skaičių.

Taigi, neturintys 2 metų stažo, negalės vairuoti galingesnio negu 100 kW automobilio. Šis skaičius buvo nustatytas, padarius analizę, kokie automobiliai dažniausiai perkami“, – sakė jis.

Anot G.Tamošiūno, įstatymo reguliavimas paliestų tik apie 15 proc. viso šalies automobilių parko. Tiek automobilių, galingesnių nei 100kW, kurių negalėtų vairuoti stažo neturintys asmenys, šiuo metu yra Lietuvoje.

„Galima būtų diskutuoti ir apie tam tikras išlygas. Tarkim,jeigu neturintis reikiamo stažo žmogus vairuoja galingesnį, nei leistina automobilį, šalia jo turi būti žmogus, turintis reikiamą stažą.

Įstatymo pataisa dar tik registruota. Yra daug ir įvairių nuomonių, diskusijos tik prasideda. Antra vertus, suprantama, kad priėmus tokį įstatymą, visų problemų neišspręsim. Tai nėra panacėja“, – tvirtino G.Tamošiūnas.

Šiuo metu numatyta, kad pradedantiesiems vairuotojams išduodamas 2 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas, kurį jie nustatyta tvarka turi teisę pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą nebaigę papildomo vairuotojų mokymo, jeigu per 2 metus nepažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimo, už kurį šiame įstatyme numatytas papildomas vairuotojų mokymas, arba nesukėlė eismo įvykio, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(19)
(6)
(13)

Komentarai (20)