Stogą raunanti mašina: kaip dirba beveik 500 tonas sveriantis didžiausias pasaulyje savivartis (Video)  (6)

Didžiausias savivartis pasaulyje – „BelAz 75710“ atima žadą ne tik dėl savo įspūdingos išvaizdos bet ir techninių savybių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-10-06 Stogą raunanti mašina: kaip dirba beveik 500 tonas sveriantis didžiausias pasaulyje savivartis (Video)  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunkioji mašina turi dvi ašis, kurių kiekvieną suka po 4 ratus. Šio galiūno apsisukimo spindulys yra 20 metrų, o važiuoti jis gali 64 km/val. greičiu. Sunku suvokti tikrąjį sunkvežimio dydį, tačiau pabandykite įsivaizduokite 3 aukštų pastatą, judantį ant 3 metrų skersmens ratų.

„BelAz 75710“ varomas dvigubu, 65 litrų ir 16 cilindrų dyzeliniu varikliu. Kiekvienas jų turi po 2300 arklio galių. Šie įspūdingi skaičiai pateisina patys save, nes sunkvežimis gali pakelti ir gabenti net 496 tonas sveriantį krovinį.

Paklausite, o kam tokios mašinos yra reikalingos? Atsakymas: didžiausio masto kasybos darbams. Jų atlikimui reikia milžiniškų lėšų. Vien tokio „daikčiuko“ įsigijimas atsieina 6 mln. dolerių, o dar kuro sąnaudos – 198 g/kWh kiekvienam varikliui.

Baltarusijos gamintojas dar investavo apie 644 mln. dolerių į tolimesnį sunkvežimių tobulinimą. Ir, panašu, tai gali tapti viena įspūdingiausių mechaninės inžinerijos konstrukcijų pasaulyje.

Pažvelgus, kaip „BelAz 75710“ atlieka kasybos darbus, iš pradžių darosi šiek tiek nejauku, tačiau vėliau lieka tik susižavėjimas milžinišku įrenginiu, kuris, regis, iš viso neturėtų judėti, bet atlieka sudėtingiausius darbus. Kas žino, gal tai bus pirmas žingsnis į kasinėjimus mažesnės gravitacijos planetose, tokiose, kaip Marsas...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(6)
(19)

Komentarai (6)