Jei smegenys nejaučia skausmo, tai kodėl skauda galvą: mokslininkai pateikė atsakymą  (1)

Galvos skausmas yra labai dažnas ir gali būti įvairių formų. Jis gali būti lengvas ir itin stiprus, trunkantis nuo kelių minučių iki kelių dienų. Kai žmogui skauda galvą, gali atrodyti, kad skauda pačias smegenis. Tačiau tai mažai tikėtina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smegenys gali jausti skausmą iš visų kūno dalių, tačiau iš tikrųjų jos neturi savo skausmo receptorių. Tai kodėl tada skauda galvą? Į šį klausimą „Live Science“ atsako mokslininkai.

Pasak JAV Tenesio valstijos neurologo Karolio Clarko, galvos skausmas gali atsirasti dėl nosies sinusų uždegimo, sumažėjusio cukraus kiekio kraujyje arba tai susiję su galvos trauma. Tačiau iš tikrųjų didelė galvos skausmų dalis atsiranda dėl atsispindėjimo mechanizmo poveikio.

„Tokiu atveju skausmą jaučiate ne toje vietoje, kur jis iš tikrųjų pasireiškia. Tai panašu į tai, kaip disko išvarža stuburo diske gali sukelti skausmą kojoje. Daugumą galvos skausmų sukelia kažkas, ką iš tikrųjų skauda, ​​pvz. žandikaulį, pečius ir kaklą. Tai sukelia smegenų audinių ir nervų skausmą“, – sako K. Clarkas.

 

Pasak mokslininkų, dažniausia galvos skausmo forma yra įtampos pobūdžio skausmas. Jam būdingi labai nemalonūs pojūčiai, lyg spaustų kaukolę. Kartais ši būklė vadinama „lyg galva būtų suspausta spaustuvuose“. K. Clarko teigimu, dažnai tokie galvos skausmai labai stipriai jaučiami viršugalvyje ar kaktoje, kai atrodo, kad ant galvos dėvimas labai kietas spaudžiantis tvarstis.

Mokslininkas mano, kad šį skausmą sukelia veido, kaklo ir galvos odos raumenų įtampa ir jis gali būti susijęs su stresu. Tačiau galvos skausmas ir kaukolės raumenų įtampa gali atsirasti dėl kitos stresinės reakcijos, tokios kaip pečių įtampa ar suspaustas žandikaulis.

 

Anot K. Clarko, galvos, kaklo ir veido raumenų ir kraujagyslių skausmo jausmą gali sukelti įvairūs procesai, tokie kaip kraujagyslių išsiplėtimas, stresas ar raumenų įtampa. Suaktyvėję čia esantys nervai siunčia žinutes į smegenis, tačiau gali atrodyti, jog skausmas kyla giliai iš paties smegenų audinio.

Dar viena galvos skausmo rūšis – migrena, kuri įvairiose galvos vietose gali būti jaučiama skirtingai. Migrenos metu skausmas yra daug stipresnis nei kitų tipų ir gali trukti daug ilgiau.

Pagrindinės migrenos priežastys nėra iki galo išaiškintos, tačiau viena teorija teigia, jog skausmas yra susijęs su trišakiu nervu – galvos ir veido jutimo nervu bei kietuoju apsauginiu smegenų sluoksniu, kuriame išsiplečia ir susitraukia kraujagyslės.

 

Vienas iš galimų migrenos skausmo paaiškinimų yra tas, kad elektrinis įvykis smegenyse stimuliuoja trišakio nervo kelius ir sukelia uždegiminį atsaką.

„Šios uždegiminės kraujagyslės ir sudirgę nervai yra ugnis, kuri nekontroliuojama. Ir viskas tik blogėja, keliant dar didesnį galvos skausmą“, - sako K. Clarkas.

Nors ryšys tarp kūno ir galvos skausmo yra gerai žinomas, galvos skausmą sukeliantys mechanizmai vis dar nėra visiškai suprantami. Tačiau mokslininkai jau išmoko sumažinti neigiamą galvos skausmo poveikį.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(4)
(1)
(3)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: