Labai ypatingi žmonės. Mokslininkai įvardijo rečiausią akių spalvą Žemėje  ()

Statistika rodo, kad su tokia akių spalva gimsta apie 9% planetos žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus akys gali būti stebėtinai įvairių spalvų, tačiau kai kurios iš tikrųjų yra daug retesnės nei kitos. Priešingai populiariems įsitikinimams, ne visada galime numatyti vaiko akių spalvą, remdamiesi tik tėvų akių spalva. Tiesą sakant, už mūsų akių spalvos slypi sudėtingas procesas, kuris kartais veda prie įspūdingų rezultatų, rašo „Science Focus“.

Mūsų akių vyzdžiai beveik visada juodi. Tačiau aplink jį esantis žiedas, vadinamas rainele, gali būti nuostabiai spalvingas. Dažniausia akių spalva Žemėje yra ruda, bet kokia yra rečiausia akių spalva?

Amerikos oftalmologijos akademija dar 2014 metais atliko apklausą, tyrimo rezultatai parodė, kad 45% recipientų turi rudas akis, 27% turi mėlynas, 18% turi rudai žalias akis ir tik 9% žmonių Žemėje akys yra žalios. Tačiau tyrimai taip pat rodo, kad 1% planetos gyventojų turėjo akis, kurios nebuvo rudos, mėlynos, rudai žalios ar žalios.

Dar labiau stebina ir reta yra albinizmo būklė, kuria serga tik 1 iš 20 000 žmonių. Keista, bet kai kurių žmonių akys gali atrodyti raudonos arba rausvos. Reikalas tas, kad sergant albinizmu rainelė gali būti skaidri, tačiau akies viduje esančios kraujagyslės suteikia jai rausvą ar net raudoną atspalvį.

 

Ne mažiau reta liga – heterochromija, kai žmogaus akys gali būti įvairių spalvų. Pavyzdžiui, viena akis gali būti ruda, o kita mėlyna. Reikia pastebėti, kad kartais liga gali lemti ir tai, kad viena akis iš karto bus dviejų spalvų – dalis rainelės bus vienos spalvos, o likusi – kitos.

Daugeliu atvejų heterochromija yra įgimta ir nėra lydima sveikatos problemų. Tačiau kai kuriais atvejais tai gali sukelti daugelio ligų vystymąsi, įskaitant Hornerio sindromą ir piebaldizmą.

 

Mūsų akių spalvą lemia įvairių paveldimų genų sąveika. Tačiau kartais suveikia ir mutacija. Akių spalvos genetika yra sudėtingas mokslas, kuris neapsiriboja vien vaiko akių spalvos nustatymu. Pavyzdžiui, mėlynakiai tėvai gali turėti vaiką rudomis akimis.

Daugumos mūsų akių spalva visą gyvenimą išlieka ta pati. Kartais mėlynos akys gali patamsėti pirmaisiais gyvenimo metais ar per kelerius metus, bet dažniausiai jų spalva išlieka nepakitusi. Tačiau kai kurie veiksniai gali turėti įtakos mūsų akių spalvai, pavyzdžiui, kataraktos išsivystymas ar trauma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()