„Jei atsibundate tarp 23:00 ir 01:00...“ Naktiniai pabudimai tuo pačiu metu. Ką sako kinų medicina  ()

Kodėl žmonės naktį pabunda tuo pačiu metu? Šis klausimas gali būti aktualus daugeliui žmonių, kurie turi miego sutrikimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra keletas galimų priežasčių, kodėl taip gali nutikti. Vienos jų siejamos su biologiniais organizmo ritmais, kitos – su psichologiniais veiksniais ar išoriniais dirgikliais. Biologiniai organizmo ritmai lemia miego ir būdravimo ciklus, kurie priklauso nuo hormonų lygio, kūno temperatūros, slėgio ir kitų parametrų. Jie gali sutrikti dėl laiko juostų kaitos, netinkamo dienos režimo, su amžiumi susijusių pokyčių ar ligų. Dėl to žmogus gali pabusti tuo pačiu metu naktį, kai jo kūnas pereina iš vienos miego fazės į kitą arba kai jam trūksta tam tikrų hormonų.

Psichologiniai veiksniai taip pat gali turėti įtakos miego kokybei ir trukmei. Stresas, nerimas, depresija, nerimas, baimės ar košmarai gali sukelti nemigą ar dažnus pabudimus. Žmogus gali pabusti tuo pačiu metu naktį, kai pasąmoningai tikisi kokio nors neigiamo įvykio arba kai negali išspręsti kokios nors problemos.

Tokiais atvejais pravartu kreiptis pagalbos į psichologą ar psichoterapeutą.

Ką kinų medicina sako apie nakties pabudimo skirtingu laiku priežastis? Jei atsibundate tarp 21:00 ir 23:00, tai gali reikšti, kad turite imuninės sistemos, antinksčių ar skydliaukės problemų.

Šiuo laikotarpiu aktyvios kraujagyslės, atsakingos už deguonies ir maistinių medžiagų transportavimą visame kūne. Jei jaučiate įtampą, nerimą ar susikoncentruojate į save, šiuo laikotarpiu tai gali trukdyti jums užmigti.

Jei pabundate tarp 23:00 ir 01:00, tai gali reikšti, kad turite problemų su tulžies pūsle. Šis organas yra atsakingas už riebalų, kuriuos suvartojate per dieną, perdirbimą. Jei valgote per daug riebaus ar aštraus maisto arba geriate alkoholį, tai gali sukelti diskomfortą ar skausmą tulžies pūslės srityje. Taip pat šis laikotarpis yra susijęs su pykčio, pasipiktinimo ar pavydo emocijomis, kurios gali trukdyti ramiai miegoti.

 

Jei pabundate tarp 01:00 ir 03:00, tai gali reikšti, kad turite kepenų problemų. Šis organas yra atsakingas už organizmo detoksikaciją, išvalymą nuo toksinų. Jei perkraunate kepenis netinkama mityba, vaistais ar alkoholiu, tai gali pabloginti jų funkcijas ir todėl atsirasti įvairių ligų. Be to, kepenys yra susijusios su pykčio, susierzinimo ar nusivylimo emocijomis, kurios gali kauptis jūsų viduje ir neleisti atsipalaiduoti.

Jei pabundate tarp 03:00 ir 05:00, tai gali reikšti, kad turite problemų su plaučiais. Šis organas yra atsakingas už kvėpavimą ir dujų mainus organizme. Jei kenčiate nuo astmos, bronchito, alergijos ar kitų kvėpavimo problemų, šiuo laikotarpiu tai gali sutrikdyti jūsų kvėpavimą ir priversti pabusti. Taip pat plaučiai asocijuojasi su liūdesio, sielvarto ar ilgesio emocijomis, kurios gali slopinti jūsų gyvybinę energiją.

 

Kaip matote, kinų medicina mums duoda patarimų, ką daryti, kad pagerintume miegą ir sveikatą. Stebėkite savo mitybą, venkite streso ir neigiamų emocijų, atlikite atsipalaidavimo ir kvėpavimo pratimus, bendraukite su artimaisiais ar psichologu, jei jums reikia paramos, tada galėsite ramiai ir giliai miegoti visą naktį.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(13)
(4)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: