5 pagrindinės ilgaamžiškumo paslaptys. Kaip išgyventi 100 metų  ()

Jei norite gyventi ilgai, turėtumėte atkreipti dėmesį į šimtamečių iš viso pasaulio patarimus. Jie pasidalina savo įpročiais, padedančiais išlikti jauniems ir linksmiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai įvardijo ilgaamžiškumo priežastis – temą, kuri domina daugelį, ypač mūsų laikais, kai stresas, tarša ir netinkama mityba mažina gyvenimo kokybę. Įvairiose šalyse ir kultūrose egzistuoja skirtingos ilgaamžiškumo paslaptys, tačiau yra ir bendrų veiksnių, turinčių įtakos žmogaus gyvenimo trukmei.

Tarp jų -​​ genetika. Paveldimumas vaidina svarbų vaidmenį nustatant žmogaus gyvenimo trukmę. Kai kurie genai gali apsaugoti nuo senėjimo ir ligų, o kiti gali procesus pagreitinti. Mokslininkai tiria ilgiau nei vidutiniškai gyvenančių žmonių genomus, kad nustatytų genetinius ilgaamžiškumo žymenis.

Gyvenimo būdas. Tai yra kažkas, ką žmogus gali kontroliuoti ir pakeisti savo gyvenime, kad padidintų ilgo ir sveiko gyvenimo tikimybę. Gyvenimo būdas apima tokius veiksnius kaip dieta, fizinis aktyvumas, miegas, stresas, blogi įpročiai ir socialiniai ryšiai. Mokslininkai rekomenduoja laikytis sveikos mitybos principų, reguliariai mankštintis, pakankamai miegoti, vengti lėtinio streso ir toksiškų santykių, nerūkyti ir nepiktnaudžiauti alkoholiu.

Aplinka. Būtent tai supa žmogų ir turi įtakos jo sveikatai bei savijautai. Aplinka apima tokius veiksnius kaip klimatas, ekologija, medicina, švietimas ir kultūra. Mokslininkai teigia, kad gyvenimas vidutinio klimato sąlygomis, švarioje ir saugioje aplinkoje, galimybė gauti kokybišką medicininę priežiūrą ir išsilavinimą, taip pat gerbti savo kultūros tradicijas ir vertybes prisideda prie ilgaamžiškumo. Tačiau nepamirškite, kad ilgaamžiškumas – tai ne tik metų skaičius, bet ir gyvenimo kokybė. Todėl svarbu ne tik stebėti savo sveikatą, bet ir rasti savo gyvenime džiaugsmo bei prasmės. Patys šimtamečiai sako niekada nesiekė ilgo gyvenimo.

 

Štai penkios pagrindinės ilgaamžiškumo paslaptys:

1. Tinkama mityba. Šimtamečiai valgo daug daržovių, vaisių, žuvies, sojos ir ryžių. Jie vengia riebaus ir saldaus maisto. Jie valgo mažomis porcijomis ir nepersivalgo.

2. Fizinis aktyvumas. Šimtamečiai nesėdi vietoje, o užsiima įvairia fizine veikla. Jie vaikšto, praktikuoja jogą, šokius, sodo ar kitus pomėgius. Jie palaiko raumenų tonusą ir sąnarių lankstumą.

3. Protinė veikla. Ilgaamžiai nepraranda susidomėjimo gyvenimu ir nuolat mokosi ko nors naujo. Jie skaito knygas, sprendžia galvosūkius, žaidžia šachmatais ar groja muzikos instrumentais. Jie lavina atmintį ir dėmesį.

 

4. Psichologinis nusiteikimas. Šimtamečiai išsiskiria pozityviu mąstymu ir optimizmu. Jie nekreipia dėmesio į problemas, jie ieško sprendimų. Jie nelaiko pykčio ir nepavydi kitiems. Jie moka džiaugtis mažais dalykais ir būti dėkingi už tai, ką turi.

5. Aplinka. Šimtamečiai neatsiriboja nuo visuomenės, o palaiko ryšį su šeima ir draugais. Jie dalyvauja įvairiuose socialiniuose renginiuose ir veiklose. Jie padeda kitiems ir mainais gauna paramą. Laikydamiesi šių paprastų taisyklių galite pagerinti savo sveikatą ir pailginti gyvenimą. Nepamirškite, kad ilgaamžiškumas yra ne tik metų skaičius, bet ir gyvenimo kokybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: