Mitas paneigtas. Ar arbata ir kava gali pakeisti kasdienį vandens suvartojimą  ()

Daugelis žmonių mėgsta gerti arbatą ir kavą visą dieną, tačiau ar šie gėrimai gali pakeisti kasdienį vandens suvartojimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vanduo būtinas vandens ir druskų balansui, temperatūrai, kraujotakai ir kitiems gyvybiškai svarbiems procesams organizme palaikyti.

Kiek vandens reikia gerti ir kokius gėrimus galima laikyti jo analogais? Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, suaugęs žmogus kiekvienam savo svorio kilogramui turėtų išgerti apie 30 ml vandens. Tai reiškia, kad jei sveriate 70 kg, per dieną turite išgerti maždaug 2,1 litro vandens.

Tačiau šis rodiklis gali skirtis priklausomai nuo klimato, fizinio aktyvumo, sveikatos būklės ir kitų veiksnių. Kalbant apie arbatą ir kavą, yra daug mitų ir diskusijų apie tai, kaip jie veikia organizmo hidratacijos lygį. Kai kas teigia, kad šie gėrimai dehidratuoja organizmą dėl kofeino, turinčio diuretikų poveikį.

Kiti mano, kad arbata ir kava niekuo nesiskiria nuo paprasto vandens, taip pat gali numalšinti troškulį ir papildyti skysčių trūkumą.

Tiesą sakant, šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad saikingas arbatos ir kavos vartojimas nesukelia dehidratacijos. Pavyzdžiui, vienas iš jų buvo atliktas 50 sveikų vyrų, kurie tris savaites išgerdavo 4 puodelius arbatos ar kavos per dieną. Rezultatai parodė, kad hidratacijos lygis nesiskyrė tarp tų, kurie gėrė arbatą ar kavą ir tų, kurie gėrė tik vandenį.

Tačiau tai nereiškia, kad arbatą ir kavą galima visiškai pakeisti vandeniu. Pirma, šiuose gėrimuose yra įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip antioksidantai, flavonoidai, polifenoliai ir kt., kurie daro įvairų poveikį organizmui. Pavyzdžiui, arbata gali sumažinti širdies ligų, diabeto ir vėžio riziką, o kava gali pagerinti smegenų veiklą, atmintį ir nuotaiką.

 

Tačiau arbata ir kava taip pat gali turėti neigiamą poveikį kai kurioms žmonių grupėms.

Pavyzdžiui, arbata gali išplauti kalcį iš kaulų, o kava gali padidinti kraujospūdį, nemigą ir nerimą. Todėl renkantis gėrimus reikia atsižvelgti į individualią toleranciją ir gydytojo rekomendacijas.

Antra, arbata ir kava dažnai vartojami su tokiais priedais kaip cukrus, pienas, grietinėlė, sirupai ir kiti, kurie padidina kalorijų kiekį ir gali neigiamai paveikti sveikatą. Pavyzdžiui, cukraus perteklius gali prisidėti prie nutukimo, diabeto ir dantų ėduonies. Todėl arbatą ir kavą geriau gerti be priedų arba su minimaliu kiekiu natūralių saldiklių, tokių kaip medus ar stevija.

Trečia, arbata ir kava gali sutrikdyti tam tikrų vitaminų ir mineralų pasisavinimą iš maisto. Pavyzdžiui, arbata gali sumažinti geležies pasisavinimą iš augalinių šaltinių, o kava gali trukdyti įsisavinti kalcį iš pieno produktų. Todėl nerekomenduojama arbatos ir kavos gerti valgio metu ar iškart po jo, bet geriau daryti 1-2 valandų pertrauką.

 

Taigi galime daryti išvadą, kad arbata ir kava yra sveiki ir skanūs gėrimai, kuriuos galima įtraukti į kasdienį skysčių kiekį. Tačiau jie negali visiškai pakeisti vandens, nes turi skirtingą cheminę sudėtį ir fiziologinį poveikį organizmui. Todėl arbatą ir kavą reikia gerti saikingai, be priedų, ne valgio metu ir atsižvelgiant į individualios sveikatos ypatybes.

O svarbiausia – nepamirškite gerti pakankamai švaraus vandens, kuris yra gyvybės šaltinis visoms mūsų organizmo ląstelėms.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()