Naktimis gerai miegu, bet vis tiek jaučiuosi pavargęs. Ekspertė skelbia galimas priežastis  ()

Tikriausiai ne kartą girdėjote, kad sveikatai ir gerai savijautai reikia 7-8 valandų miego per naktį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau tikriausiai nutiko ir taip, kad net geras nakties poilsis neatnaujino jėgų. Dienos metu jaučiatės pernelyg pavargę, mieguisti ir negalite sukaupti minčių.

Kaip rasti vidurį, paaiškinta Klivlando klinikos straipsnyje, pakelbtame „Healthessential“.

Miego sutrikimų specialistė Marri Horvat komentare paaiškina, kad svarbu ne tik miego kiekis, bet ir jo kokybė. Taigi, yra keletas bendrų priežasčių, galinčių sukelti nuovargį dieną, net nepaisant to, kad naktį miegate 7–8 valandas.

Jei dieną jaučiatės vangūs ir pavargę, tai gali būti miego sutrikimo požymis. Pavyzdžiui, miego apnėjos (sutrikimo, dėl kurio miegant laikinai sustoja kvėpavimas) pasekmė yra išsekimas. O neramių kojų sindromas (nenugalimas noras judinti kojas miegant) sukelia „smegenų rūko“ jausmą ar net nemigą.

Kiti miego sutrikimai, kurie gali sukelti nuovargį dienos metu, yra šie:

  •      nemiga;
  •      narkolepsija – dienos miego priepuoliai ir staigus užmigimas;
  •      hipersomnija – padidėjęs mieguistumas.

Kokybiškam miegui reikalingos tinkamos sąlygos: ramus kambarys ir patogi temperatūra. Tai yra, miegas tvankiame kambaryje ar šalia nuolat vibruojančio telefono neatneš nei sveikatos, nei žvalumo.

Dieninis nuovargis ne visada priklauso nuo miego. Tad, anot specialistės, priežastis gali slypėti skydliaukės sveikatos būklėje. Pavyzdžiui, nuovargis dienos metu yra dažnas hipotireozės (sumažėjusios skydliaukės funkcijos) simptomas.

Kaip tai atrodo praktiškai: liauka negamina pakankamai hormonų, todėl sulėtėja medžiagų apykaita ir gali atsirasti nuolatinis nuovargis.

Persivalgymas prieš miegą, kaip ir alkoholis, gali neigiamai paveikti miegą. Specialistės  teigimu, alkoholio vartojimas likus 4 valandoms iki miego gali pabloginti miego kokybę.

 

„Nors atrodo, kad alkoholis padeda užmigti, iš tikrųjų jis sukelia miego suskaidymą ir miego stadijų pokyčius. Dėl to miegas būna prastos kokybės, o žmogus dažniausiai nesijaus pailsėjęs“, – aiškina M. Horvath.

Per didelis stresas, nerimas ir depresija taip pat gali turėti įtakos nuovargiui dienos metu, net jei gerai išsimiegojote. Be to, tokios sąlygos kaip depresija yra viena iš dažniausiai pasitaikančių priežasčių, kodėl žmonės anksti pabunda ir negali vėl užmigti.

O dėl bipolinių ir priešmenstruacinių  sutrikimų dienos metu irgi galima jaustis vangiai.

Kai kuriais atvejais nuolatinis išsekimo jausmas gali būti ir geležies stokos - anemijos požymis. Net jei miegate 8 valandas, geležies trūkumas gali sukelti energijos trūkumą. Tačiau tai nėra vienintelis simptomas, be kitų dažnų:

  •      dusulys;
  •      krūtinės skausmas;
  •      blyški oda;
  •      galvos svaigimas;
  •      spengimas ausyse.

 

Mes rekomenduojame miegoti nuo 7 iki 9 valandų per naktį. Tačiau kiekvienas esame skirtingas. Taigi tai tikrai priklauso nuo to, kiek miego jums reikia, kad jaustumėtės pailsėję“, - sako gydytoja M. Horvath.

Jums reikalingas miego kiekis taip pat priklauso nuo jūsų amžiaus. Jei esate vyresnis nei 13 metų, kiekvieną naktį turėtumėte miegoti apie 8 valandas. Taip kūnas gali atsigauti, o jūs jausitės energingi.

„Taip pat svarbu atskirti, kiek miego reikia, kad veiktumėte tinkamai, ir kiek miego reikia, kad jaustumėtės pailsėję“, – sakė M. Horvath. Iš tiesų, savo praktikoje ji dažnai iš pacientų išgirsta, kad jiems funkcionuoti pakanka 6 valandų miego. Tačiau jie taip pat pripažįsta, kad norint gerai jaustis, reikia daugiau miego.

Tačiau jei miegate 10 valandų, o dieną vis tiek jaučiatės mieguisti, tai gali reikšti miego problemą. Tokiu atveju turėtumėte susisiekti su specialistu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: