„Primityvus“. Aiškėja skandalinga žinia, kas negerai su dingusiu batiskafu „Titanas“ (Video)  ()

Povandeninis laivas, turėjęs linksminti keleivius nuskendusio „Titaniko“ vaizdais, pasirodė technologiškai per daug paprastas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-22 „Primityvus“. Aiškėja skandalinga žinia, kas negerai su dingusiu batiskafu „Titanas“ (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„OceanGate Expeditions“, sukūrusi povandeninį laivą „Titan“, kuris dingęs jau kelias dienas netoli „Titaniko“ nuolaužų, įsitvirtino kaip pažangiausia „greitų inovacijų“ įmonė. Kol kas neaišku, su kokiomis problemomis susidūrė į ekspediciją link nuskendusio „Titaniko“ išvykusio povandeninio laivo įgula, tačiau „Vice“ žurnalistai mano, kad „Titanas“ nebuvo pasiruošęs tokiai misijai.

Kas žinoma apie povandeninį laivą „Titanas“ ir jo gamintoją

Povandeninio laivo kūrimas prasidėjo prieš keletą metų. Stocktonas Rushas, ​​„OceanGate“ generalinis direktorius, ketino povandeninį turizmą padaryti tokį pat populiarų kaip ir kosminis turizmas. Bendrovė dažnai gyrėsi naujoviška savo laivų konstrukcija, sakydama, kad korpusai pagaminti iš anglies pluošto ir titano, o pačiose mašinose sumontuota „precedento neturinti“ stebėjimo sistema ir elektroninė valdymo sistema. „Titanas“ buvo vadinamas „lengvai valdomu“ ir galintis nardyti giluminėje jūroje, talpinantis 5 žmones.

Povandeninis laivas, šiuo metu pasiklydęs Atlanto vandenyne, bandė pasiekti vietą, kur 1912 metais nuskendo „Titanikas“. Iki „Titano“ nė viena privačios bendrovės sukurta povandeninė transporto priemonė nebuvo pasiekusi vidutinio pasaulio vandenyno gylio, rašoma straipsnyje.

Leidinio žurnalistai atkreipia dėmesį į tai, kad anksčiau kūrėjai dažnai kalbėjo apie batiskafo dizaino supaprastinimą kaip apie kažkokią naujovę, galinčią padaryti įrenginį „pelningesnį nei bet kuris kitas“. Jie pabrėžė „standartinių technologijų“ naudojimą, siekiant supaprastinti „dalių keitimą realiomis sąlygomis“. Visa tai atrodė kaip „unikalus pranašumas, palyginti su kitais giliavandeniais povandeniniais laivais“.

Ar povandeninis laivas „Titan“ pavojingas?

 

Savo tinklalapyje bendrovė draudikus ir reguliavimo institucijas patikino, kad jos laivai buvo suprojektuoti, pastatyti ir patikrinti „pagal priimtus standartus“. Tačiau gamintojas pažymėjo, kad nepaisant standartizacijos ir klasifikavimo vertės, to „nepakanka saugumui užtikrinti“. Be to, bendrovė teigė, kad lėtas patikros agentūrų darbo tempas kenkia „novatoriškiems projektams ir idėjoms“. Tai buvo priežastis, kodėl „Titanas“ nebuvo atitinkamai klasifikuojamas, pažymi medžiagos autoriai.

Straipsnyje, paskelbtame po kelių mėnesių „Smithsonian Magazine“, Stocktonas Rushas pavadino baimę dėl giliavandenių tyrinėjimų „suprantama, bet nelogiška“ ir kritikavo komercinę pramonę reglamentuojančias taisykles.

Jis kaltino reguliavimo institucijas dėl to, kad pramonė nesiplėtojo nuo mažiausiai 1993 m., kai buvo priimtas Keleivinių laivų saugos įstatymas, kuriame „nustatyti griežti gamybos ir tikrinimo reikalavimai ir draudžiama nardyti žemiau 150 pėdų (45,7 m) („Titanikas“ yra 3,8 km gylyje).

Rushas žurnalo „Smithsonian Magazine“ žurnalistams sakė, kad įstatymas „nenaudingai keleivių saugą iškelia į priekį nei komercinės naujovės“.

 

„Smithsonian Magazine“ pridėjo atnaujinimą, kuriame teigiama, kad bendrovė negalėjo gauti tinkamo leidimo ir buvo priversta atidėti „Titaniko“ ekspediciją. Taip pat žinoma, kad 2018 metais bendrovė atidėjo misiją po giluminių bandymų Bahamuose, kur į „Titano“ elektroninę sistemą trenkė žaibas. Dėl to sugedo povandeninio laivo vidinės sistemos. Tuo metu Rushas teigė, kad nepaisant nepavykusių bandymų, nenorėtų sutrumpinti testavimo proceso, kad įsitikintų laivo saugumu.

Povandeninis laivas „Titanas“ pasirodė pernelyg paprastas

2022 m. pabaigoje CBS korespondentas Davidas Pogue'as nufilmavo reportažą apie batiskafą. Žurnalistas tuo metu pažymėjo, kad prietaisas yra „eksperimentinis povandeninis laivas, kurio nepatvirtino ar sertifikavo jokia reguliavimo institucija“.

 

Video Rushas ir Pogue įlipa į povandeninį laivą, o pirmas dalykas, kuris nustebina Davidą, yra tai, kad laivas valdomas paprastu žaidimo konsolės valdikliu.

„Turime tik vieną mygtuką, tai viskas“, – tuomet kamerai pasakė Rushas. – „Tai turėtų būti kaip liftas, valdymas neturėtų reikalauti didelių įgūdžių“.

Davidas Pogue'as buvo nustebintas, kiek povandeninio laivo elementų atrodė „improvizuota“, pavyzdžiui, „statybinių vamzdžių naudojimas kaip balastas“, tačiau Rushas jam nepritarė, sakydamas, kad bendrovė prie šio laivo dirbo su NASA ir „Boeing“.

Leidinys praneša, kad per Pogue nufilmuotus bandymus povandeninis laivas prarado ryšį su laivu, kuriame buvo žurnalistas. Jis tikina, kad 5 valandas su batiskafu nebuvo bendrauta, o iš laivo į „Titaną“ buvo galima siųsti trumpąsias žinutes, tačiau kur tiksliai yra povandeninis laivas, nebuvo aišku.

„Buvo tylu, tvyrojo įtampa, ir jie laive išjungė internetą, kad negalėtume apie tai pranešti, – prisimena Davidas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(4)
(28)

Komentarai ()