Rusija tai padarė pirmą kartą. Gresia didžiulis pavojus  ()

Ekspertai pažymėjo, kad nepritaikytų laivų plaukimas pavojingu maršrutu per Arkties vandenyną gali sukelti nelaimę ir didžiulio kiekio naftos išsiliejimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio mėnesį Rusija Šiaurės jūros keliu, einančiu per Arkties vandenyną, pirmą kartą išsiuntė į Kiniją du naftos tanklaivius. Šį žingsnį paskatino Vakarų sankcijos, taip pat galimybė sutrumpinti krovinio pristatymą 10 dienų. Apie tai rašo laikraštis „Financial Times“.

Iš pirmo žvilgsnio prekių gabenimas šiauriniu maršrutu nėra kažkuo ypatingas, tačiau publikacijos autoriai pažymėjo, kad kalbama apie laivus, kurie nėra pritaikyti eismui Arkties vandenyne.

„Rugpjūčio mėn. dviem tanklaiviams buvo suteiktas leidimas plaukti 5600 km ilgio maršrutu palei Rusijos šiaurinę pakrantę, nepaisant to, kad tai nėra vadinamieji „ledo klasės“ tanklaiviai, kurie yra sustiprinti veikti lediniuose vandenyse“, – rašė stebėtojai.

Gabenant naftą per Arkties vandenyną gresia rimta aplinkos katastrofa, nes kyla pavojus išsilieti didžiuliam kiekiui naftos dėl to, kad laivai nėra skirti eksploatuoti atšiauriomis Šiaurės sąlygomis. Pasak britų eksperto Charlie Kronicko iš „Greenpeace UK“, jūros ledas yra nenuspėjamas, todėl neledo klasės tanklaivių naudojimas padidina ir taip didelę avarijos tikimybę.

Tačiau spaudžiama sankcijų Rusija vis dažniau griebiasi logistikos maršrutų Arkties vandenyne. Eismą Arktyje reguliuojanti bendrovė „Rosatom“ leido neledo klasės laivams nuo liepos iki lapkričio vidurio plaukioti maršrutu savarankiškai arba, esant atšiaurioms ledo sąlygoms, kartu su ledlaužiais. Prie to prisidėjo ir visuotinis atšilimas, dėl kurio santykinai saugūs maršrutai turi ilgesnį laiko koridorių.

 

Be to, siunčiant krovinius per Arktį, gerokai sutaupomas laikas. Pavyzdžiui, kelionė iš Primorsko į Kiniją per Sueco kanalą trunka apie 45 dienas, o šiauriniu keliu – 35 dienas. Tačiau bet kuriuo atveju, aplinkosaugos grupės „Bellona“ atstovų teigimu, nelaimės rizika yra labai didelė, nes judėjimas šiauriniu jūros keliu net ir vasarą visada yra sunkus ir pavojingas darbas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(6)
(0)

Komentarai ()